Laivo virėjai grąžinti nesumokėti doleriai

Per birželio 4-8 dienomis vykusią kovos prieš vadinamąsias patogias vėliavas savaitę Baltijos šalių uostuose patikrinta daugiau kaip 200 laivų, plaukiojančių su tokiomis vėliavomis, Klaipėdos uoste – 11.

Lietuvoje dirbančio Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos (angliškas trumpinys – ITF) inspektoriaus Andrejaus Černovo teigimu, tikrindami laivus inspektoriai pirmiausia atkreipdavo dėmesį į tai, ar jie turi ITF kolektyvines sutartis.

Trijuose iš Klaipėdoje tikrintų laivų nebuvo tinkamai sutvarkyti dokumentai. Viename kolektyvinė sutartis buvo pasirašyta, tačiau pačios sutarties nebuvo. Pagal tarptautinius reikalavimus ji privalo būti pačiame laive.

Viename laive moteris dirbo virėja, tačiau su ja pasirašytame kontrakte nurodyta, kad ji yra kvalifikuotas jūreivis. Pagal ITF reikalavimus kvalifikuoto jūreivio atlyginimas per mėnesį negali būti mažesnis kaip 1550 JAV dolerių, o virėjo – 1715 dolerių. Moteris, dirbusi šiame laive nuo šių metų sausio, gavo jūreivio atlyginimą. A. Černovo akivaizdoje kapitonas sutiko perrašyti kontraktą. Laivo savininkui pareiškus pretenziją jis sutiko moteriai sumokėti tą 165 dolerių mėnesinį skirtumą tarp kvalifikuoto jūreivio ir virėjo atlyginimo už keturis mėnesius, t. y. 656 dolerius.

Praėjusį penktadienį viename laive du lenkų jūrininkai pareikalavo repatriacijos. Pasak A. Černovo, buvo susidariusi kebli konfliktinė situacija. Kapitonas aiškino, kad tie žmonės nenori dirbti, kad buvo prisigėrę. Jie skundėsi, kad kapitonas verčiąs dirbti viršvalandžius. Kiti jūrininkai anuodu kaltino tinginyste. Susigaudyti, kas iš jų teisus, kas – ne, buvo sunku. Po ilgų diskusijų prieita prie išvados, kad visiems bus geriau, jeigu tie jūrininkai bus išsiųsti atgal į Lenkiją. Šeštadienį ITF inspektorius gavo jų pranešimą, kad su jais atsiskaityta ir jie ruošiasi vykti namo.

Viename laive susitarta, kad galbūt šią savaitę ITF inspektorius A. Černovas pasirašys kolektyvinę sutartį.

Per Baltijos šalių prieš „patogias” vėliavas savaitę daugiausia laivų patikrinta Vokietijoje – 115. Šioje šalyje į laivus ėjo ne tik inspektoriai, bet ir savanoriai. Per tą laikotarpį Vokietijoje pasirašyta 12 naujų kolektyvinių sutarčių. Nors dar nepaskelbti galutiniai savaitės rezultatai, tikimasi, kad naujų sutarčių bus pasirašyta per 20. Rusijos Sankt Peterburgo uoste patikrintas 41 laivas (Kaliningrado srities uostuose nėra ITF inspektoriaus), Estijoje kaip ir Lietuvoje – 11 laivų.

Airijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje bandyta reikšti protestus prieš linijinių keltų savininkus dėl per mažų jūrininkų atlyginimų, kurie neatitinka ITF reikalavimų. Manoma, kad šios akcijos metu laivas „Fortuna I” bus parduotas iš varžytinių, nes jo savininkas neturi iš ko mokėti įgulai 135 tūkst. JAV dolerių.

Nyderlanduose ir Vokietijoje keli laivai, neturėję kolektyvinių sutarčių, buvo boikotuoti. Lenkijoje pagrasinus boikotu dvi kompanijos laivų savininkės pradėjo derybas. Beje, sakoma, jog Lenkijos uostų išoriniuose reiduose stovėjo nemažai laivų, tą savaitę nesiryžusių įplaukti į uostus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.