Prestižinė miesto mokykla lieka be stadiono

Dažno panevėžiečio ir specialistų prestižine miesto švietimo įstaiga laikoma J.Balčikonio gimnazija ir toliau lieka be stadiono.
Prieš porą metų iškasus ir Klaipėdoje perlaidojus vokiečių karių palaikus bei parengus visą reikalingą dokumentaciją sporto aikštyno statybai, gimnazija niekaip nesulaukia investicijų. Savivaldybė randa svarbesnių prioritetų, o gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas net ketina dykvietėje auginti bulves ir eglaičių daigus, kad užsidirbtų nors kiek pinigų bent statybų pradžiai.

Gimnazijos stadionas buvo įrengtas vokiečių karių palaidojimo vietoje, todėl paveldosaugininkai, tam tikros Vokietijos institucijos nusprendė palaikus iškasti ir perlaidoti tinkamesnėje vietoje Klaipėdoje. Prieš porą metų vykdant kasinėjimus gimnazijai buvo žadamas gražus stadionas ar sporto aikštynas, tačiau šiuo metu tuos pažadus mena tik kerojanti žolė.

Netiksli informacija

Pasak miesto kultūros paveldo apsaugos specialistės Loretos Paškevičienės, prieš dvejus metus buvusio gimnazijos stadiono teritorijoje iškasti vokiečių karių palaikai perlaidoti Klaipėdoje, Herkaus Manto gatvėje esančiose vokiečių kapinėse. Kiti kasinėjant aptikti radiniai perduoti Panevėžio kraštotyros muziejui. Specialistė „Panevėžio balsui” aiškino, kad dar pernai buvo parengti visi reikalingi dokumentai, teiktas investicinis projektas ir dar šiemet gimnazija gaus pinigų stadiono rekonstrukcijai.

Lieka tik laukti

Gimnazijos direktorius R.Dambrauskas sakė, kad daromi įvairūs žygiai, tačiau stadiono rekonstrukcija iš mirties taško nepajudėjo. Anot jo, dar pernai buvo parengtas detalusis planas, atlikti geodeziniai matavimai, parengtas stadiono rekonstrukcijos techninis projektas, paruoštas ir Savivaldybei pateiktas investicinis projektas, kad jis būtų teikiamas Vyriausybei. Ponas Raimondas akcentavo, kad jau šiemet kreiptasi į Švietimo ir mokslo, Finansų ministerijas, Vyriausybės kanclerį, kai kuriuos Panevėžyje išrinktus Seimo narius, europarlamentarą Eugenijų Maldeikį, tačiau iš užburto rato išeiti nepavyksta. Pasak R.Dambrausko, kol kas gauti tik Vyriausybės kanclerio Valdemaro Sarapino bei Švietimo ir mokslo ministerijos valstybės sekretoriaus atsakymai: jei miesto Savivaldybė teiks gimnazijos stadiono rekonstrukcijos projektą, prieštaravimų, kad jis būtų įtrauktas į Vyriausybės investicijų 2008 ar dar vėlesnių metų programą, nebus.

Bus sporto aikštynas

„Kol kas būsimo stadiono, tiksliau sporto aikštyno vietoje, nes stadionui trūksta teritorijos, auga žolės, ir galbūt tikslingiausia būtų laukiant pinigų ten sodinti bulves, auginti eglutes, o jas pardavus pradėti statybos darbus, – ironizavo R.Dambrauskas. – Suprantu, kad reikia pinigų ir kitų mokyklų stogams tvarkyti, langams keisti, bet nėra labai gražu ir miesto centre žolėmis apžėlęs laukas. Pagal parengtą projektą ten turėtų būti paklota dirbtinė danga, įrengti bėgimo takai bei krepšinio, rankinio, tinklinio ir lauko teniso aikštės. Tam šiemet reikia dviejų milijonų litų, o kitąmet statybos gal kainuos ir tris milijonus. Viliuosi, kad iki Lietuvos tūkstantmečio vardo minėjimo 2009 metais sporto aikštynas bus. Tačiau, jei kas, lauksime toliau. Kitu atveju gimnaziją metams reikėtų uždaryti, pedagogus ir gimnazistus išleisti atostogų, nes stadiono įrengimas kainuos beveik metinį gimnazijos biudžetą.”

Sportuoja salėje

Pasiteiravus, kur gimnazistai sportuoja, R.Dambrauskas atsakė, kad jie užsiėmimus gryname ore priversti iškeisti į pamokas sporto salėje. „Nesakau, kad miesto valdžia nieko nedaro, – sakė jis. – Daro, bet ji nepajėgi viena visų norų finansuoti. Kol kas buvo žengtas tik vienas žingsnis – atlikta visiems labai reikalinga ir visų girta moralinė žemės valymo akcija. Jei reikėjo vykdyti akciją, turėjo būti žengtas ir antras žingsnis, ir teritorija sutvarkyta”.

Apetitas didelis

Pirmadienį už investicijų pritraukimą atsakingas vicemeras Povilas Vadopolas savo darbotvarkėje buvo pasiskelbęs apie susitikimą su Panevėžyje išrinktais parlamentarais dėl galimo investicijų pritraukimo. Vakar pasiteiravus, kokiais klausimais buvo kalbėta, vicemeras sakė, kad susitikimas neįvyko, nes jį organizuoti žadėjęs Gintaras Šileikis to nepadarė.

Pasiteiravus apie svarbiausias Panevėžio investicijas, P.Vadopolas pirmiausia minėjo universalią sporto areną, kurią privalu pastatyti iki kitų metų rugsėjo 1 dienos, priešingu atveju, teks grąžinti Europos Sąjungos paramą. Bėda ta, kad arenos statybai, nors Savivaldybė skyrė 15 milijonų litų, jau dabar trūksta dar 20 milijonų litų. Vicemero teigimu, toliau eilėje Logistikos centro steigimas, V.Alanto gatvės tiesimas, žvyruotų gatvių asfaltavimas, dviračių takų tiesimas, mokslo ir technologijų parko steigimas. „Yra apie 70 investicinių projektų, nekalbant apie ikimokyklinio ugdymo ir švietimo įstaigų stogų remontą, langų keitimą, valgyklų virtuvių įrangos keitimą, – dėstė P.Vadopolas. – Be to, reikia pabaigti aikštelės A.Jakšto gatvėje prie Sporto rūmų rekonstrukciją, kur trūksta apie 400 litų, būtina galutinai sutvarkyti Laisvės aikštę. Darbų daug ir jų visiems užteks.”

Gimnaziją veikiausiai pamirš

Kadangi apie J.Balčikonio gimnazijos sporto aikštyno įrengimą vicemeras nė neužsiminė, pasiteiravome, ar objektas miestui visai neberūpi. Po replikos P.Vadopolas pareiškė, kad tai ir yra vienas iš investicinių projektų, kuriam įgyvendinti reikia 2 milijonų litų. Anot jo, pernai ir šiemet buvo prašyta lėšų iš Valstybės investicijų programos, tačiau atsakyta, kad jų nėra. Vicemeras, paminėjęs, kad šiandien vyks komisijos investicijų eiliškumui nustatyti posėdis, vėl nukrypo nuo pokalbio esmės. Jis prakalbo apie vykdomą Panevėžio kolegijos pastato renovavimą, kuriam reikia 460 tūkstančių litų, o pati kolegija teturi 80 tūkstančių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.