Arklys Dominykas šuoliuoja į Skandinaviją!

2007 m. birželio 14-15 d. spektaklis „Arklio Dominyko meilė”, sukurtas to paties pavadinimo Vytauto V. Landsbergio pasakos motyvais, išvyksta gastrolių į Švediją ir Daniją.
V. V. Landsbergio kūrybos gerbėjai greičiausiai ne kartą yra perskaitę pasakų knygą „Arklio Dominyko meilė”, kuri Lietuvoje pripažinta geriausia 2004 metų knyga vaikams. 2005 m. pasaka sėkmingai atgimė Valstybinio Jaunimo teatro scenoje. Įsiklausydami į unikalų autoriaus tekstą, spektaklio kūrėjai sceninėje „Arklio Dominyko versijoje” išsaugojo absurdo stilistiką, kurią netikėtai keičia, papildo dvasinės, sakralinės temos, melodramą – anekdotas, detektyvą – mistiniai siužeto posūkiai ar kelionės į egzotiškus kraštus. Jaunimo teatro spektaklis „Arklio Dominyko meilė” skatina vaikus žaismingai mąstyti, kūrybiškai ir optimistiškai vertinti pasaulio ir Lietuvos istoriją, kultūrą, religiją.
Birželio 14 d. „Arklio Dominyko meilę” pamatys mažieji Stokholmo gyventojai. Spektaklis bus vaidinamas vienoje geriausių Švedijoje – Stokholmo „Teater 3” – scenų, kurių pastatymai skirti vaikams ir jaunimui. Birželio 15 d. Jaunimo teatro trupė kartu su knygos autoriumi išvyks į Kopenhagą, kur jų lauks danų ir lietuvių išeivijos teatro gerbėjai. Spektaklis bus rodomas Lyngby kultūros rūmų didžiojoje teatro salėje. Čia įvyks ir susitikimas su pasakos autoriumi Vytautu V. Landsbergiu.
Drauge su spektakliu bus pristatytas ir knygos „Arklio Dominyko meilė” vertimas į švedų kalbą, o susitikimo su V. V Lasndsbergiu metu bus galima įsigyti autoriaus knygų su jo autografais. 2006 m. knygą švediškai išleido leidykla „Trasten” (leidyklos „Tranan” dukterinė vaikų ir jaunimo literaūros leidykla). Praėjusiais metais ji jau buvo pristatyta tarptautinėje Gioteborgo knygų mugėje. Literatūros kritikė Margareta Wiman šią knygą apibūdino kaip jumoristišką, poetišką, filosofišką, romantišką ir sunkiai apibūdinamą. Švediškasis „Arklio Dominyko” leidimas jau sulaukė gražių įvertinimų spaudoje ir didelio pasisekimo skaitytojų tarpe.
Vytauto V. Landsbergio (g. 1962) knygos vaikams pasižymi netikėtomis žanrinėmis jungtimis. Autoriaus tekstas sukuria labai savitą, poetišką atmosferą, mažąjį skaitytoją verčia šypsotis ir kartu mąstyti apie esmingus gyvenimo reiškinius, svarbias moralines vertybes. Knygoje „Arklio Dominyko meilė” rašytojas kuria labai savitą, keistą pasaką, kupiną švelnaus humoro, taip pat nuoširdžių draugystės, ištikimybės, meilės jausmų. Knygos siužetas paradoksalus. Laukinis arklys Dominykas, kuris mėgo žaisti su varlėmis slėpynių, kuklioj lietuviškoj pievelėj sutinka ir pamilsta gražią ir truputį aikštingą rugiagėlę. Artėjant žiemai, arklys paslepia rugiagėlę po akmeniu, nes šalna kėsinasi ją sušaldyti, ir iš keliauja į Afriką. Jo kelionė įdomi ir sudėtinga…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.