Serbija neatsisakys Kosovo manais už narystę ES ar NATO

Serbija nesutiks su Kosovo nepriklausomybe manais už narystę Europos Sąjungoje (ES) ar NATO, pareiškė antradienį šalies prezidentas Borisas Tadičius ir ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica.

Serbija „neatsisakys nei Kosovo, nei savo ateities Europoje”, – sakoma prezidento pareiškime, kuriame atmetama bet kokia „kompensacija už prarastą teritoriją”.

B.Tadičius taip pat pareiškė, jog jeigu kokia nors šalis pripažins Kosovo nepriklausomybę be atitinkamo JT Saugumo Tarybos sprendimo, tai turės neigiamų padarinių.

Po beveik tris mėnesius trukusių NATO aviacijos bombardavimų ir raketų smūgių į karinius ir infrastruktūros objektus buvęs Serbijos prezidentas Slobodanas Miloševičius buvo priverstas išvesti kariuomenę iš Kosovo teritorijos 1999 metų birželį.

Vakarai parengė JT rezoliuciją dėl Kosovo, numatančią, kad provincijos savivalda palaipsniui pereis prie nepriklausomos valstybės statuso, bet Rusija, turinti veto teisę Saugumo Taryboje, remia Belgrado pretenzijas į regioną.

Serbija laiko Kosovo kraštą savo kultūros ir religiniu centru, nors dar iki Jugoslavijos iširimo daugumą gyventojų jame sudarė albanai, o pats kraštas turėjo autonomijos teises, kurias panaikino S.Miloševičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.