Lietuvos prezidentas telefonu įtikinėjo Lenkijos vadovą nevetuoti ES Konstitucijos

Prezidentas Valdas Adamkus ir Lenkijos vadovas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačinskis) telefonu aptarė ES Konstitucijos perspektyvą, Lietuvos vadovo vizitą Vokietijoje bei Moldovos eurointegraciją.
Antradienį vykusio pokalbio metu valstybių vadovai aptarė artėjantį Europos viršūnių susitikimą, kuriame bus bandoma rasti sprendimą dėl Europos Sąjungos Konstitucijos, pranešė Lietuvos Prezidentūra.

„Visa Europa ieško sprendimo dėl ES Konstitucinės sutarties ateities, ir mes jį turime rasti artimiausiame vadovų susitikime. To reikia visai Europai, jos ateičiai. Vokietija tam teikia didžiulį dėmesį, o Lenkijos vaidmuo čia ypač svarbus”, – pokalbyje sakė V. Adamkus.

Lenkija vetuos siūlomą naująją Europos Sąjungos sutartį, jeigu nebus pratęstos derybos dėl balsavimo teisių, interviu lenkų žiniasklaidai yra sakęs vienas lenkų europarlamentaras.

Lenkai skundžiasi, kad pagal balsavimo sistemą, apibrėžtą naujoje sutartyje, išloštų Vokietija, o Lenkija ir Ispanija gerokai pralaimėtų.

Lietuva pirmoji iš ES šalių ratifikavo ES Konstituciją, tačiau ratifikavimo procesas įstrigo, daliai bloko šalių atsisakius tai padartyti.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kurios šalis šį mėnesį baigia pirmininkavimą Europos Sąjungai, norėtų pasiekti, kad būtų sutarta dėl naujos reformoms palankios sutarties gairių, ir ketina Briuselyje per 27 ES narių vadovų susitikimą pateikti konkretų planą.

Kalbėdamas apie neseniai įvykusi susitikimą su Moldovos prezidentu Vladimiru Voroninu, V. Adamkus pažymėjo, kad reikia ir toliau rodyti dėmesį Moldovos eurointegraciniams tikslams. Lenkijos Prezidentas sutiko, kad reikia tęsti paramą šios valstybės siekiams.

Lietuvos vadovas pažymėjo, kad pokalbio metu su Moldovos prezidentu buvo aptartas ir

Padnestrės problemos sprendimo eiga ir būdai.

ES naujokė Lietuva ne kartą deklaravo pasiryžimą padėti Moldovai integruotis į Europą. Tai numatyta ir neseniai patvirtintame Lietuvos ir Moldovos vyriausybių memorandume dėl partnerystės Europos integracijos srityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.