Salmoneliozės protrūkio Kauno rajone priežastis – maisto saugos reikalavimų nesilaikymas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gegužės 31 d. informavo apie žmonių apsinuodijimo faktą firmos „Dairidis” maitinimo įstaigoje Kauno rajone, Ramučių kaime. Kauno apskrities maisto inspektoriai, operatyviai atlikę patikrinimą, sustabdė kavinės veiklą.

Tęsiant šio įvykio tyrimą, nustatyta, kad iš viename pokylyje dalyvavusių 47 žmonių, 14 svečių susirgo žarnyno ligomis. Aštuoniems ligoniams diagnozuota salmoneliozė (išskirtas sukėlėjas Salmonella enteritidis). Kitiems sunegalavusiems diagnozuotos nenustatytos kilmės bakterinės žarnyno infekcijos.

Laboratoriniai tyrimai buvo atlikti ir „Dairidis” virtuvės darbuotojoms, kurios dirbo ruošiant maistą pobūviams. Vienai iš jų taip pat nustatyta Salmonella enteritidis. Darbuotoja paguldyta į ligoninę stacionariam gydimui.

Atlikus epidemiologinį susirgimų tyrimą, įtarimai pasitvirtino, kad salmoneliozės plitimą įtakojo D.Čapkauskienės firmos „Dairidis” kavinėje pagamintas ir valgytas maistas. Pagrindiniu šios bakterinės žarnyno infekcijos perdavimo veiksniu galėjo būti vištienos krūtinėlės kepsniai. Neatmetama ir kitų patiekalų kryžminio užteršimo galimybė bei maisto saugos reikalavimų nesilaikymas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.