Trakų istorijos muziejus kviečia į tradicinę Viduramžių šventę

Trakų Pusiasalio pilyje šį savaitgalį, birželio 16-17 dienomis, vėl atgims viduramžiai: įnirtingai kausis riteriai, apdarais šlamės jų širdies damos, savo išmonę demonstruos amatininkai, pešis elgetos ir orgijas žarijų magija kerės raganos.

„Šiemet į šventę atvyks kaip niekada gausus riterių būrys, – sako renginio kuratorė, Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja Brigita Balčytienė. – Bus didesnis ir amatininkų miestelis”.

Pirmą kartą šventės, vyksiančios jau devintąjį kartą, lankytojai galės stebėti ne tik riterių turnyrus, bet ir jų gyvenimą specialiai įrengtoje viduramžių karinėje stovykloje.

Anot Karolio Jankausko, Trakų pilies riterių brolijos „Viduramžių pasiuntiniai” vadovo, riterių klubai populiarėja, steigiami nauji tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Šiais metais į Trakus pirmą kartą atvyks svečiai iš Baltarusijos – riterių unija „Meč i voran”. Dalyvaus ir dažni švenčių Trakų istorijos muziejuje dalyviai – Lenkijos Olštyno pilies riterių brolija bei Lietuvos klubai: Šiaurės šventyklos ordinas, Karališkoji gvardija, Kauno karo istorijos klubas.

Iš viso riterių, kartu su juos lydinčiomis damomis ir tarnais, bus apie 100. Gausus klubų dalyvavimas šventėje leis surengti masines kovas, kuriose vienu metu dalyvaus iki 40 šarvuotų riterių.

Tradiciškai jėgas kautynėse ir šaudymo iš lanko rungtyse galės išbandyti ir šventėje dalyvaujantys suaugę svečiai, o štai vaikai šeštadienį bus kviečiami dalyvauti konkurse „Piešiu viduramžius”, kurio nugalėtojus apdovanos pats Didysis Kunigaikštis. Mažiesiems šventės dalyviams skirtas ir „Lėlės” teatro spektaklis „Ką senelis padarys, viskas bus gerai”.

Gausiame amatininkų būryje šiais metais pirmą kartą bus „Vitražo manufaktūra” iš Vilniaus, kurios meistrai ne tik pasakos apie senovės Egiptą siekiančias vitražo tradicijas, bet ir demonstruos, kaip iš įvairiaspalvio stiklo gimdavo šie meno kūriniai viduramžiais.

„Archeologinių tyrimų metu Trakų Salos pilyje buvo rastos vitražo šukės, datuojamos 15-16 amžiais, – pasakoja B. Balčytienė. – Mokslininkai neabejoja, kad spalvoti vitražai puošė pilies didžiąją menę, todėl džiugu, kad pagaliau galėsime parodyti lankytojams, kaip buvo kuriami vitražai viduramžiais”.

Kaip ir visada, šventė neapsieis be Vilniaus puodžių cecho meistrų ir jų žiestuose puoduose garuojančių šiupinių, žvejybos tinklų ir bučių pynėjos, nagingų medžio meistrų, stipruolio kalvio ir dvaro knygrišio. Viduramžių papuošalų bus galima įsigyti pas dvaro juvelyrą ir stiklo karoliukų vėrėją, o žolininkė Adelė Karaliūnaitė patars ne tik, kaip gydytis susirgus, bet ir kokius nuovirus gerti, kad nesusirgtumėm.

Be abejonės, išalkusieji ir ištroškusieji galės pasistiprinti smuklėje, svečius vaišins ir Trakų istorijos muziejaus kulinarinio paveldo entuziastai. Jiems į pagalbą atvyksta duonos kepėjai -entuziastai iš Vokietijos.

Abi šventės dienas svečius linksmins muzikantai ir šokėjai – folkroko grupė „Atalyja”, „modern folk” grupė „LIBERTE”, viduramžių muzikos grupė iš Baltarusijos „Litvinski chmel”, senosios muzikos ir šokio ansamblis „Alta danza” bei „Viduramžių pasiuntinių” šokių studija”.

Šeštadienio naktį šventės dalyviai pamatys įspūdingą Trakų pilies riterių brolijos ugnies šou.

Programa

Šeštadienis (Birželio 16 d.)

12.00 val. Šventės dalyvių eisena. Šventės atidarymas.

12.30 val. Koncertas. Viduramžių muzikos grupė „Litvinski chmel” (Baltarusija).

13.00 val. Riterių turnyro ceremonialas. Trakų pilies brolija „Viduramžių pasiuntiniai”.

13.30 val. Vilniaus „Lėlės” teatro spektaklis „Ką senelis padarys, viskas bus gerai”.

14.30 val. Konkurso „Piešiu viduramžius” pradžia.

14.30 val. „Viduramžių vitražai”- riterių grupės „Meč i voran”(Baltarusija) pasirodymas, Olštyno pilies riterių brolijos (Lenkija) pasirodymas.

16.00 val. Viduramžių šokiai, miniatiūra „Mirtis tarp mūsų”- Trakų pilies brolijos „Viduramžių pasiuntiniai” šokių studija.

17.00 val. Kryžiaus karai. Dalyvauja riterių klubai „Karališkoji gvardija” (Lietuva), „Šiaurės šventyklos ordinas” (Lietuva).

17.30 val. Konkurso „Piešiu viduramžius” pabaiga, nugalėtojų apdovanojimas.

18.00 val. Riterių rungtys žiūrovams. Olštyno pilies riterių brolija.

19.00 val. Senosios muzikos ir šokio ansamblis „Alta danza”.

19.30 val. Koncertas. Viduramžių muzikos grupė „Litvinski chmel” (Baltarusija).

20.00 val. Masinės riterių kovos. Dalyvauja visi riterių klubai.

21.00 val. Koncertas. Folkroko grupė „Atalyja”.

22.00 val. Raganų misterija.

23.00 val. Ugnies šou. Trakų pilies riterių brolijos „Viduramžių pasiuntiniai” fakyrai.

Sekmadienis (Birželio 17 d.)

12.00 val. Lankininkų „Karališko šaudymo” varžybų pradžia. Koncertas. Viduramžių muzikos grupė „Litvinski chmel”(Baltarusija).

12.30 val. Vilniaus „Lėlės” teatro spektaklis „Ką senelis padarys, viskas bus gerai”.

13.30 val. Riterių brolijų turnyras. Dalyvauja visi riterių klubai.

14.30 val. Koncertas. Trakų pilies riterių brolijos „Viduramžių pasiuntiniai” šokių studija.

15.30 val. Riterių rungtys žiūrovams. Trakų pilies brolija „Viduramžių pasiuntiniai”.

16.00 val. Riterių kovos.

16.30 val. Koncertas. Modern folk grupė „Liberte”.
Lankininkų „Karališkojo šaudymo” varžybų pabaiga.

18.00 val. Šventės pabaiga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.