Kieno – ugnies, vėjo ar žemės esi vaikas?

Tęsiant mokymą apie meridianų veiklą, būtina susipažinti su 5 pagrindinių pradų (elementų, stichijų) teorija ir jais pagrįstu mokymu apie konstitucinius tipus – došas. Apie tai pasakoja Klaipėdos universiteto Orientalistikos centro vadovė Aleta Chomičenkienė.

Apie 5 stichijas, iš kurių sudarytas žmogaus kūnas, moko ir kinų, ir indų (ajurveda) medicinos teorijos. Abiejose tradicijose sutampa vandens, žemės ir ugnies elementai. Be šių, kinų medicinos teorija mini medžio, metalo, o ajurveda – eterio bei oro elementus.

Penkių elementų sąveika ir kombinacijos sukuria tam tikrus konstitucinius tipus – došas. Terminas „doša” pažodžiui reiškia: defektas, yda arba biologinė savybė, fizinė konstitucija. Došos sukelia sutrikimus savo pagrindinėse lokalizacijos vietose tik tuomet, kai sutrinka jų pusiausvyra, bet sveikame organizme neatkreipia į save dėmesio.

Ajurvedoje minimos trys došos: vata (vėjas, tai, kas juda), pita (tulžis, tai, kas virškina) ir kapha (gleivės, tai, kas suriša).

Oro ir eterio kombinacija duoda vata došą. Ugnis ir vanduo gimdo pita došą. Vanduo ir žemė formuoja kapha došą.

Kiekviena iš došų turi savo funkcijas ir lokalizacijos vietą.

Vata

Vata doša užtikrina judėjimą ir valdymą, skatina pitos ir kaphos, kurios pačios yra neveiklios, inertišką judėjimą. Ji kontroliuoja nervinius ir psichinius procesus, koordinuoja visas organizmo funkcijas, rūpinasi elektriniais nerviniais impulsais, suvokimo aštrumu, valdo kvėpavimą, širdies ritmą, kraujagyslių tonusą, virškinimo etapiškumą.

Vatos doša lokalizuojasi stubure, šlaunyse, kojose, storojoje ir tiesiojoje žarnoje, šlapimtakiuose, nervų sistemoje, vidinėse ausų dalyse, odoje. Ji valdo kvėpavimą, judesius, skysčių cirkuliaciją, šalinimą, skrandžio sulčių stimuliavimą, virškinamojo trakto judesius.

Svarbiausia šios došos savybė – sausumas, pagrindinis rezultatas – nesubalansuotumas. Kūne ji pasireiškia liesumu, gležnumu; kaulų lengvumu, laikysenos sutrikimu, plokščiapėdyste, dantų sukandimo ir išsidėstymo defektais; nosies pertvaros išlinkimu; sąnarių ir sausgyslių išryškėjimu; apetito ir virškinimo nereguliarumu, polinkiu į dujų kaupimąsi, vidurių užkietėjimą, meteorizmą, nepastovų tuštinimąsi; galūnių, galvos, liežuvio, akių drebuliu; spazmais, arterinio spaudimo kitimu; jautrumu šalčiui, ypač galūnėse; sausais, šiurkščiais, garbanotais, blankiais ir trapiais plaukais; sumažėjusiu prakaitavimu; paviršutinišku miegu.

Psichinėje plotmėje vata pasireiškia nesubalansuotumu, nepastovumu, įpročių nereguliarumu, impulsyvumu, greita reakcija, karštligiška (dažnai beprasmiška) veikla, kuri greitai nuvargina, išsiblaškymu, baikštumu, nerimu, staigiu įsiminimu ir pamiršimu, greita ir dažnai nenuoseklia kalba, plepumu, paviršutinišku miegu, dantų griežimu miegant, lakia vaizduote ir potraukiu tabakui, alkoholiui, narkotikams.

Pita

Pita doša kontroliuoja ir valdo troškulį, alkį, virškinimo intensyvumą, kūno temperatūrą, odos spalvą. Pagrindinės jos lokalizacijos vietos: antinksčiai, skydliaukė, kasos alfa ląstelės (atsakingos už gliukogeno sintezę), kepenys, skrandis, blužnis, tulžies pūslė, dvylikapirštė žarna, plonoji žarna, kraujas, prakaito ir riebalinės liaukos, akys.

Pagrindinės pitos savybės: karšta, nepastovi, skysta, aliejinga, lengva, smirdanti (rūgščiai), smarkiai (aštriai) besiskverbianti gilyn. Pagrindinė savybė – karštis, pagrindinis padarinys – intensyvumas, jaudrumas.

Pita doša kūnui suteikia normalų sudėjimą; šiltą, drėgną, šviesią arba rausvą odą, dažnai strazdanotą; minkštus, nestorus, rusvus, gelsvus arba kaštoninius plaukus, kurie linkę anksti žilti arba plikti; šiltas galūnes, prakaitingumą, akių spindesį, gerą apetitą ir virškinimą; polinkį į viduriavimą, gausų, nepastovų tuštinimąsi; nepakantumą kaitrai, tvankumui, tiesioginiams saulės spinduliams, gulėjimui karštoje vonioje; tamsias spalvas, dažnai deginantį šlapinimąsis. Psichinėje plotmėje – sumanumą, punktualumą, pomėgį (susižavėjimą), pereinantį į fanatizmą, atkaklumą, apsukrumą, sąmojingumą, pereinantį į sarkazmą, valdingumą, ambicingumą; polinkį į rūstumą ir irzlumą; karingumą; dinamišką, aiškiai argumentuotą, gerai artikuliuotą kalbą; teisingumą, kritiškumą, pereinantį į vaidingumą.

Kapha

Kapha doša atsakinga už stabilumą, atsparumą, tvirtumą, už imunitetą, už skysčių balansą, už gleivinės drėkinimą. Pagrindinės jos lokalizacijos vietos: krūtinė, sąnariai, raiščiai, kasos liaukos beta ląstelės (hormono insulino sintezė), lytinės liaukos, gerklė, įskaitant tonziles; galva, nugaros smegenų kanalas; nosis; liežuvis ir burnos ertmė; riebalinis audinys; limfa ir limfinis audinys.

Dominuojanti savybė – sunkumas, pagrindinis rezultatas – lėtumas.

Prisiderinusi prie organizmo kapha kūnui suteikia raumeningumą, polinkį į nutukimą; glotnią, drėgną, minkštą, baltą, matinę, paprastai šaltą odą; išraiškingą poodinį riebalų ląstelyną; storus, tankius, riebius, blizgančius plaukus; išraiškingas blakstienas; dideles, iškilias, drėgnas, „karvės” akis; didelius, glaustai suaugusius, paprastai matinio baltumo dantis, didelę krūtinę ir plačius pečius; riebalų persvarą ant klubų ir sėdynės, storus, lygius, matinius nagus; gilų, melodingą balsą; lėtą virškinimą, ilgai trunkantį ir gilų miegą. Psichikai – rimtį, taikumą, gerą nuotaiką, kantrumą, prieraišumą, materialistiškumą, polinkį viską kaupti, „žemišką” natūrą, lėtą naujos informacijos įsisavinimą, bet gerą atmintį, lėtumą, santūrią kalbą, konservatizmą, pragmatizmą, permainų netoleravimą, sentimentalumą.

Jei balansas sutrinka

Sutrikus došų balansui organizme sutrinka ir žmogaus sveikata. Ajurveda sumini per 80 ligų, kurias sukelia vata došos perteklius organizme: odos sausumas, pleiskanos, ankstyvas senėjimas, vidurių užkietėjimas, sąnarių skausmai, paralyžius, galvos svaigimas, skausmai, smarkus širdies plakimas, nemiga, nerimas, depresija, raumenų sustingimas, atminties praradimas ir kita.

Pitos došos perteklius sukelia apie 40 ligų. Pirmiausia tai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, rėmens pojūtis, odos ligos, kepenų sutrikimai, hepatitas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, gastritas, plaukų slinkimas bei plikimas, šlapinimosi trakto infekcijos, tulžies pūslės sutrikimai, inkstų akmenys, stiprus prakaitavimas, troškulys ir karščiavimas.

Dar mažiau – iki 20 ligų susijusios su kapha doša. Mat kapha konstitucijos žmonių imunitetas yra stipriausias, psichika subalansuota, jie nelinkę į staigias reakcijas. Pagrindinės ligos: astma, kosulys, peršalimas, pykinimas, gleivės plaučiuose, sinusitai, nutukimas, tingumas, pernelyg didelis mieguistumas, lėtas virškinimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.