Nelegalios stovyklos užpildo tuščią nišą

Norinčiųjų stovyklauti vaikų kur kas daugiau nei stovyklų, tačiau dideli reikalavimai ir mažas pelnas neskatina steigti naujų – taip sudaromos sąlygos egzistuoti nelegalioms stovykloms.

Tiesa, apie „nelegalus” dažniausiai sužinoma atsitiktinai, tik sulaukus nepatenkintų tėvų skundų. Nelegalių stovyklų organizatoriai savo veiklą stengiasi apsaugoti, tad į jas patekti įmanoma tik organizatorių draugų bei pažįstamų vaikams.

„Vakarų ekspreso” duomenimis, nedideles stovyklas organizuojantys žmonės dažniausiai patys turi vaikų, tad už atitinkamą mokestį apsiima organizuoti ne tik savų, bet ir pažįstamų vaikų poilsį turimame gražiame gamtos kampelyje.

Kelintus metus iš eilės į nelegaliai Klaipėdos rajone veikiančią vieną stovyklą gražioje vietoje vaikus leidžiantys tėvai patenkinti jos veikla bei tuo, kad nereikia sukti galvos dėl atžalos laisvalaikio, nors neslėpė nerimo, kas būtų nelaimės atveju. Tačiau kokybiškas poilsis, maitinimas, priežiūra ir perpus mažesnė kaina užmigdo budrumą.

Kelialapiai į stacionarias stovyklas jau būna parduoti likus keliems mėnesiams iki vasaros pradžios

Tėvams neturi ko pasiūlyti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Raimonda Stirbienė sakė, kad daugelyje mieste organizuojamų dienos stovyklų vaikų sąrašai – su konkrečiomis pavardėmis. Kitaip sakant, vaikai iš gatvės nepriimami, tad nelankančiam kokio nors būrelio nėra kur stovyklauti.

Švietimo skyrius sulaukia daug besiteiraujančių, kur vasarą dienos metu padėti vaiką, tėvų skambučių. Anot R. Stirbienės, nelabai turima ką pasiūlyti – stacionarių stovyklų trūksta arba atbaido jų kelialapių kainos. Ne kiekvienas iš tėvų neva išgali mokėti 360-400 litų už dešimties dienų poilsį.

Išankstiniais duomenimis, šią vasarą už skirtus Švietimo ir mokslo ministerijos ir Savivaldybės pinigus pailsės apie 5 700 vaikų, nors Klaipėdoje iš viso gyvena per 30 tūkst. moksleivių.

Pasak ilgamečio stovyklos „Žilvytis” direktoriaus Broniaus Kalvaičio, stovyklų pajūryje nepakanka ne tik dėl to, kad daugelis jų išnaikintos.

Steigti naujų stovyklaviečių neapsimoka – reikalavimai didžiuliai, o lėšų vaikų poilsiui organizuoti neskiriama. Be to, ši veiklos sritis nėra pelninga.

Kontrolės mechanizmo nėra

Stacionarių stovyklų veiklą kontroliuojančio Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) specialistai pripažino, kad apie nelegaliai dirbančias stovyklas sužinoma tik sulaukus tėvų skundų.

Klaipėdos VSC Saugos skyriaus vedėja Asta Šlepetienė sakė, jog mieste nepasitaikė užfiksuoti nelegalių stovyklų.

VSC Palangos filialo gydytojo higienisto padėjėja Irena Baltiejienė prisiminė, jog pernai liepą Šventojoje užfiksuota veikianti, tačiau neįregistravusi veiklos vienos bendrovės iš Vilniaus organizuota stovykla. Apie ją sužinota tik sulaukus nepatenkintos mamos skundo.

„Apmaudu, kad tokiu atveju važiuojame ne stovyklos atidaryti, o jos tikrinti. Situaciją apsunkina ir tai, kad tuomet ten jau ilsisi vaikai”, – sakė I. Baltiejienė.

Pokalbininkė pripažino, kad kitokio kontrolės mechanizmo, išskyrus skundus, nėra, nors vaikai ir priklauso padidintai rizikos grupei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.