„AgroBalt 2007” – naujos technologijos ir unikalios veislės

16-oji tarptautinė paroda „AgroBalt 2007” rengiama Kaune, Žemės ūkio universiteto bazėje. Apie 300 parodos dalyvių iš 20 valstybių demonstruos modernią žemės ūkio techniką, pažangias maisto gamybos technologijas ir apie 400 veislinių gyvūnų. Vyks Europos žemės ūkio ministrų forumas.

Šiemet Žemės ūkio ministerija, Vokietijos institutas „IF Wexpo Heidelberg GmbH” ir Žemės ūkio universitetas pasirašė trišalį susitarimą, pagal kurį tarptautinė 16-oji „AgroBalt” paroda rugsėjo pradžioje rengiama Kaune. Pasak žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės, Žemės ūkio universitete Noreikiškėse yra visa parodai reikalinga infrastruktūra, o rekonstruotame studentų bendrabutyje galės apsigyventi parodos svečiai iš užsienio. „Bus pigiau negu svečius apgyvendinti brangiame viešbutyje”, – aiškino ministrė.

Anot jos, šiemet „AgroBalt” parodos išlaidos sudarys apie 200 tūkst. litų. Brangiausiai kainuoja parengti veislinių gyvūnų ekspozicijas, nes reikia atlikti jų atranką bei tyrimus, paruošti jiems aptvarus ir pašarus. Iš viso parodoje bus 400 unikalių veislių gyvūnų. Jiems numatyta skirti 20 tūkst. kv. metrų plotą. Iš viso paroda užims 40 tūkst. kv. metrų plotą – bus didžiausia iš iki šiol rengtų. Moderniausias mašinas ir padargus demonstruos žymiausi žemės ūkio technikos gamintojai.

Siekiant didesnio rezonanso „AgroBalt” parodos dalyviams rengiamas Europos žemės ūkio ministrų forumas, kuriame bus diskutuojama apie Europos Sąjungos bendrosios žemės ūkio politikos ir kaimo plėtros ateitį.

Keliaujanti paroda

Jau antrą kartą „AgroBalt” paroda vyks ne Vilniuje, ne „Litexpo” parodų centre. Pernai Žemės ūkio ministerijai įveikus didelį pasipriešinimą pavyko „AgroBalt” parodą surengti Šiauliuose. Joje būta 30 tūkst. lankytojų, o šiemet Kaune tikimasi jų sulaukti apie 50 tūkst. „Išėję iš „Litexpo” galime leisti parodą lankyti nemokamai. Be to, pernai šiauliškių pageidavimu paroda veikė diena ilgiau, nei buvo planuota. Didžiulis vietos žmonių susidomėjimas įtikino, kad buvome teisūs „AgroBalt” parodą rengdami kaskart vis kitame šalies regione”, – teigė ministrė.

Viena vertus, parodoje gali dalyvauti daugiau vietos ūkininkų, kuriems savo gyvulius vežti į Vilnių būtų per toli. Kita vertus, parodoje dalyvaujančios užsienio delegacijos gali susipažinti kaskart su kitu Lietuvos regionu. Pasak ministrės, svarbu ir tai, kad ši paroda atlieka šviečiamąją funkciją, nes ją lanko visa šeima – suaugusieji dairosi naujos žemės ūkio technikos, veislinių gyvulių, sėklų, o moksleiviai ir darželinukai apspinta gyvūnų aptvarus.

Dvi viename

Šiemet tuo pačiu metu Žemės ūkio universitete vyks du renginiai – „AgroBalt” ir 54-osios pasaulio artojų varžybos, kurios pirmą kartą rengiamos Lietuvoje. Žemės ūkio universiteto mokomojoje bazėje varžybų dalyviai demonstruos, kaip dirba moderniausia kompiuteriu, lazeriu valdoma žemės ūkio technika, kokios pažangios arimo technologijos. „Arimas pasikinkius arklius bus tik atrakcija”, – sakė ministrė. Pernai pasaulio arimo varžybos vyko Airijoje, o kitąmet estafetę iš Lietuvos perims Vokietija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.