Panevėžiečiai pasiruošę Dainų šventės boikotui

Dėl antisanitarinių, higienos normas peržengiančių gyvenimo sąlygų Panevėžio delegacija gali atsisakyti vykti į renginį Vilniuje.

Panevėžio miesto savivaldybėje trečiadienį vykusiame pasitarime dėl Lietuvos dainų šventės „Būties ratu 2007” buvo pažerta nemalonių dalykų, susijusių su šiuo tradiciniu, ir ne tik mūsų šalyje, žinomu renginiu.

Paaiškėjo, kad šalies sostinėje rengiamoje šventėje dalyvausiantiems apie 800 panevėžiečių siūlomos gyvenimo sąlygos renginio metu gali tik pašiurpinti, o vietoj pakilios nuotaikos likti tik nusivylimo kartėlis. Tiesa, kauniečiams, tai jų mieste vyks Šokių diena, Panevėžys priekaištų neturi.

Vicemeras prašė nepanikuoti

„Prieš savaitę lankėmės panevėžiečiams gyventi šventės dienomis paskirtose Vilniaus ir Kauno mokyklose. Kauno mokyklai jokių pretenzijų neturime – kolektyvams suteiktos puikios gyvenimo ir susisiekimo sąlygos, tačiau Vilnius, nors ir žadėjo, nesiteikia pakeisti siūlomų dviejų tragiškos būklės mokyklų”, – pasitarime sakė miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Audronė Grainienė.

Jai antrinęs vicemeras Kastytis Vainauskas teigė, kad Panevėžio savivaldybė sieks, kad panevėžiečiams būtų sudarytos normalios, o ne antisanitarinės bei higienos normas peržengiančios gyvenimo sąlygos. Jis pridūrė, jei Panevėžio kolektyvams vis dėlto nebus suteiktos tinkamos gyvenimo sąlygos, jie turi teisę atsisakyti dalyvauti šventėje. Tačiau tie, kurie sutiks, bus nuvežti į Vilnių savivaldybės parūpintu transportu.

„Parengėme repertuarą, vaikai šiai šventei ruošėsi, nori dalyvauti, tačiau tokios baisios gyvenimo sąlygos mūsų tikrai netenkina”, – išsakė savo nuomonę J.Balčikonio gimnazijos mokytoja metodininkė, choro vadovė Rima Mingailienė.

Jai pritarė kiti pasitarime dalyvavę miesto kultūros įstaigų atstovai. Jie patikino, jog tikrai daug dirbo ilgiau nei metus, ruošdamiesi Dainų šventei, bet galintys į renginį ir nevykti, jei nebus pakeistos jų netenkinančios Vilniaus mokyklos, skirtos panevėžiečiams apgyvendinti.

„Tik gal kol kas nepanikuokime. Manau, kad mūsų pageidavimų turėtų būti paisoma, nes delegacija iš Panevėžio – viena didžiausių. Esame tikrai verti padorių gyvenimo sąlygų, todėl dar bandysime šią problemą spręsti”, – pabrėžė pasitarimui vadovavęs mero pavaduotojas.

Pabūgo kvaišalų platintojų

Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vyriausioji informacijos ir reklamos specialistė Danguolė Čepukienė „Panevėžio balsui” papasakojo, kokį siaubingą vaizdą pamatė vienoje Naujosios Vilnios mokykloje, kurioje per šventę gyventų panevėžiečiai.

„Klasėse išlaupytos linoleumo grindys, tualetų pertvaros išlaužytos, koridoriuose smarvė, apie karštą vandenį galima tik pasvajoti. Valgykla nedidelė, per kartą galinti pamaitinti tik apie 100 žmonių, nes trūksta indų. O juk mūsų joje būtų keturis kartus daugiau. Susisiekimas prastas, nes nuo Naujosios Vilnios iki Vingio parko, kur vyks Dainų diena ir pasirodys orkestrantai, – toli”, – vardino nepatogumus specialistė.

Pasak D.Čepukienės, dar vienoje vietoje – Barboros Radvilaitės pagrindinėje mokykloje, kurioje pasiūlyta gyventi panevėžiečiams, sąlygos normalios, bet ten nesaugi aplinka. Jos teigimu, mokyklos direktoriaus pavaduotoja perspėjo, jog aikštyne susirenka įvairaus plauko jaunimas, vartojantis ir platinantis kvaišalus.

Vyresniems žmonėms – dar sunkiau

Klubo „Senoliai” direktorė Ernesta Šulniuvienė „Panevėžio balso” žurnalistei sakė, kad į Dainų šventę ruošėsi vykti apie 30 klubo mišraus choro dainininkų, tačiau kaip bus po to, ką ji sužinojo pasitarime, neaišku. Jos galva, greičiausiai jie atsisakys dalyvauti renginyje, nes yra garbaus amžiaus – nuo 65 iki 80 metų ir vyresni, kai kurie jų – prastos sveikatos.

„Bus repeticija. Aš jiems viską pasakysiu, o jau jų valia apsispręsti”, – pridūrė E.Šulniuvienė.

Panašiai kalbėjo ir juvenologų klubo mišraus choro „Atgaiva” vadovas Vilius Šidlauskas. Pasak jo, choristai – pensininkai, jiems reikia ne tik normalių gyvenimo sąlygų poilsiui, bet ir gero susisiekimo.

Rajono kolektyvams stigs vandens

Birželio 7 dieną Dainų šventės organizaciniai reikalai buvo aptarti Panevėžio rajono savivaldybėje. Ypatingas dėmesys bus skiriamas vaikų kolektyvams. Su jais – daugiau problemų, nes reikia pasirūpinti kortelėmis su pavardėmis, tėvų raštiškais sutikimais juos gydyti, jei renginyje prireiktų medikų pagalbos, kiekvienam jų privalu turėti vadovų telefonų numerius.

Kolektyvų vadovai dar turės suteikti savivaldybei informacijos, svarbios šventės dalyvių maitinimo klausimais. Kad nekiltų problemų, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyresnysis specialistas Virginijus Kazlauskas paprašė pateikti žinių apie šventės dalyvius vegetarus bei alergiškus žmones.

Vilniuje Panevėžio rajono kolektyvai gyvens „Minties”, o Kaune – V.Kudirkos gimnazijoje. Skyriaus specialistas ypatingų gyvenimo sąlygų jose nepažadėjo, bet ir smarkiai nenuliūdino. Jis iškėlė opiausią problemą: „Nežinau, kaip teks nusiprausti dviem šimtams žmonių, apgyvendintiems Kaune, jei ten tėra 120 litrų vandens šildytuvas ir tik dvi dušo kabinos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Panevėžiečiai pasiruošę Dainų šventės boikotui"

  1. as

    Kaip ir visalaik portugalai gaidziai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.