Atostogos ir pramogos su vaiku

Pagaliau vasara. Išsvajotos atostogos ar savaitgaliai prie jūros, upės, ežero. Ir dažniausiai – kartus tėvų nusivylimas bei priekaištai: „Kada tu užaugsi? Atvažiavome pailsėti, o tu nei čia ramybės neduodi, zirzi ir zirzi. Pasėdėk ramiai nors minutę!”

Kažin, ar mamos bei tėčiai įsivaizduoja, jog vaikui nėra didesnės bausmės kaip liepimas sėdėti ramiai gamtoje, naujoje vietoje, o dar prie vandens. Norisi visur nubėgti, viską išbandyti, krutėti, judėti kaip saulės zuikučiui. Ką daryti, kad poilsis nevirstų kankyne nei tėvams, nei vaikams?

Kad kelionė neprailgtų

Zirziantis mašinoje mažasis, reikalaujantis tai gerti, tai valgyti, tai savo reikalais išlipti, tai kasyti, tai dar ko nors, arba laipiojantis per užpakalinę sėdynę ir rodantis grimasas pravažiuojantiems automobiliams – neretas vaizdelis ir daug kam pažįstamas. Tačiau kelionėje vaiką galima užimti žaidimais, nereikalaujančiais aktyvių judesių, bet ne mažiau įdomiais.

Jautri klausa

Tam reikia žaidimo vedėjo. Į nedidelę nepermatomą dėžutę ar vaikišką kibirėlį su dangčiu jis deda 3-4 nedidelius skirtingus daiktus: guminį kamuoliuką, metalinę veržlę, pagaliuką, saldainį ar plastmasinį žaisliuką. Tada kiekvienas keleivis turi pagal garsą atspėti, kiek dėžutėje yra daiktų. Prieš atsakant galima ją palaikyti rankose, pakratyti prie ausies. Kai visi pasako savo spėjimus, dėžutė atidaroma ir išimami daiktai. Laimi tas, kuris buvo arčiausiai tiesos.

Pastabusis keliautojas

Galite vaikui duoti užduotį suskaičiuoti, tarkime, kuo daugiau raudonos ar kitokios spalvos mašinų, pastebėti kuo daugiau gandrų pievose ir panašiai.

Žodžių mūšis

Šio žaidimo variantų yra įvairiausių – sakyti kokia nors konkrečia raide prasidedančius žodžius, pasakyti kelis skiemenis ir leisti vaikui baigti žodį, vardyti vienos spalvos pakeliui matomus daiktus ir panašiai.

Kopos, smėlis, jūra….

Kuo užsiimti su vaiku paplūdimyje? Variantas „nueisim – pamatysim” negalimas, nes vaikas arba susigalvos tokių žaidimų, kurie nepatiks nei tėvams, nei aplinkiniams, arba įkyrės kaprizais.

Lobio ieškojimas

Pasiūlykite mažyliui pažaisti lobių ieškotojus: užkasti kokį nors žaisliuką, o jūs vėliau turėsite jį surasti. Kad nereikėtų tikrinti gerokos paplūdimio dalies, nurodykite ribas, kuriose galima slėpti lobį. Kol mažasis triūs ir kruopščiais slėps brangenybę, galėsite ramiai pasideginti. Vėliau eisite ieškoti – judėti prie vandens sveika. Kartu tai bus ir savotiška mankšta: pasilenkti, atsitiesti, pasilenkti, pakapstyti…

Tą žaidimą galima paįvairinti. Pasiimkite į paplūdimį saują vieno cento monetų. Žaidimas vyksta taip: jūs paprašote vaiką nusisukti ir išmėtote monetas, tarkime, metro spinduliu aplink save, truputį užžeriate smėliu. Tada duodate „aukso ieškotojui” sietelį ir paprašote surasti „lobį”. Pasakote, kiek monetų turėtų būti. Pamatysite, kas dėsis! Mažylis aktyviai imsis paieškos, o kai suras visą „lobį”, prašys pakartoti – juk taip įdomu. Per šį žaidimą galima ir pasimokyti skaičiuoti. Tik pamokykite sijoti: sietelio nekelti aukštai ir nežerti smėlio nei jums, nei kitiems poilsiaujantiesiems į akis.

Piešiniai smėlyje

Tam reikia sudrėkinti smėlio plotelį, jį suplūkti ir galima pradėti piešti. Visus parengiamuosius darbus vaikas gali atlikti pats, o ką pieš – jau jo vaizduotės reikalas. Savo kūrinį jis galės papuošti akmenukais ar kriauklelėmis, jums beliks tik gėrėtis. Jei matote, kad mažylio fantazija senka, galite jam padėti: tegul baigia piešti tai, ką pradėsite jūs – tiesiog nubrėžkite kelis kontūrus.

Žaidimai su kamuoliuku

Į paplūdimį nebūtinai reikia temptis didžiulius kamuolius. Pakaks teniso kamuoliuko – su juo irgi galima sugalvoti įvairiausių žaidimų. Vienas smagiausių – ridenti kamuoliuką iškastu vingiuotu grioveliu. Jis turi būti ne itin gilus ir ne su pernelyg staigiais posūkiais, kadangi juose kamuoliukas strigs. Galima po kiekvieno ridenimo kriauklelėmis ar akmenukais žymėti nuriedėtą kelią – kuri dalis bus ilgiausia. Galima ridenti iš skirtingų pusių dviese. Taisykles sugalvos pats vaikas.

Mažasis tyrinėtojas

Mažiesiems labai patinka visa tiriamoji veikla, susijusi su vandeniu. Tegul vaikas atsineša kibirėlį vandens, o jūs pasiūlykite jam išmėginti, kurie daiktai skęsta, kurie plaukia. Tam reikėtų iš namų pasiimti kelias sąvaržėles, porolono ar vatos, krepšyje tikrai atsiras skiautelė popieriaus, o visa kita – akmenėlių, kriauklelių, šakelių, kankorėžių ir pan. – rasite vietoje.

Paplūdimio kulinaras

Vaiko žaisliukai prašo valgyti? Nepamirškite, kad ir jūs praalkote. Tai puiki proga mažyliui pademonstruoti savo kulinarinius talentus: kibirėlyje išvirti sriubos su įvairiausiomis jūros ir ne jūros gėrybėmis, iškepti kepsnį ar blynų ir dar pagaminti desertą. Viena, ką turite padaryti – perspėti vaiką, kad beieškodamas „maisto produktų” neįsijaustų ir nenukeliautų per toli, nelįstų skabyti žiedų ar lapų į tankius krūmus.

Pripilk ir pamatuok

Dauguma mažylių mielai užsiima vandens pilstymu. Ne iš tuščio į kiaurą, bet iš vieno indo į kitą. Pasiimkite į paplūdimį nedidelį plastmasinį buteliuką, skirtingo dydžio vienkartinių stiklinaičių. Kibirėlis ir formelės, žinoma, ir taip bus atsineštos. Iš pradžių mažylis su malonumu turkšis su vandeniu kibirėlyje – perpylinės, išpils į smėlį, vėl atsineš. Kai jo iniciatyva išseks, pasiūlykite pripilti pusę butelio vandens naudojant skirtingus indelius – formelę, stiklinę, mažesnę stiklinaitę ir panašiai. Kai sunkioji užduotis bus įveikta, tegul vaikas perpila butelio turinį į didesnę formą. Tai karti ir pirmasis susipažinimas su tūrio dėsniu: vandens kiekis lieka tas pats, kinta tik forma, kurią jis užima. Mažyliui tas dar per sunku, bet pradėti mokytis vaizdžiai niekada ne per anksti.

Laiveliai

Berniukai labiausiai mėgsta plukdyti laivelius ir, žinoma, juos daryti. Pamokykite mažuosius, kaip laivą galima pagaminti iš tošies ar lapo – medžiagų aplink įvairiausių. Jei patys norite ramiai pagulėti, tegul laiveliai plaukioja kibirėlyje ar iškastoje duobutėje – žinoma, į ją vanduo susigers akimirksniu, bet gal tai dar įdomiau – prasidės žaidimas „Gelbėkite, sausra!” ar kas nors panašaus. Jei vis dėlto mažajam pabos kibirėlio kraštų ribojamas vanduo, teks nueiti kartu su juo prie kranto ir ten leisti laivelius. Ir patiems patiks, pamatysite…

Muilo burbulai

Jie labai gražiai atrodo prieš saulę, kai sklendžia net iki medžių viršūnių, keliauja į žydrą dangų… Dėl visa ko perspėkite mažuosius, kad gerti ar skiesti muilo tirpalo negalima. Ir tegul sau „burbuliuoja”. Gal paplūdimyje atsiras daugiau tokių „burbuliuotojų” – tada visi kartu galės surengti varžybas, kieno burbulas didesnis, toliausiai nuskrido, aukščiausiai pakilo ir pan.

Kas maišelyje paslėpta

Šis tradicinis žaidimas patinka daugeliui vaikų. Į drobinį maišelį sudedama įvairiausių mažų daiktų, o vaikas juos apčiuopia ir randa tą, kurio prašėte. Galite pradėti patys, bet apsimesti, kad to daikto niekaip nesugebate rasti, o tada iniciatyvą tegul perima vaikas. Su kokiu pasididžiavimu jis po kelių minučių ištrauks tai, ko nesugebėjote surasti jūs!

Vasara mieste

Kas gali būti liūdniau? Ypač kai visi draugai išvažiavę. Ką mažajam veikti likus mieste, kai pusė kiemo draugų išvažiavę, o nuo karščio net asfaltas lydosi?

Bet kiekviena blogybė turi savų pranašumų. Vasarą miestas ištuštėja, parkuose ir prie atrakcionų nebesigrumdo eilės, o kavinėse kainos mažesnės nei kurorte. Apskritai likus akmeninėse džiunglėse galima surengti vaikui nuostabių pasivaikščiojimų po nematytas miesto vietas, o lietingomis dienomis visai įdomu pažaisti namie.

Bokštas ant delno

Tam reikės vaikiškų kaladėlių. Jos sudedamos ant stalo, ir kiekvienas žaidėjas pradeda ant delno statyti bokštą. Žaidžiama tol, kol statinys sugrius. Laimi tas, kuriam pavyko pastatyti aukščiausią ir ilgiausiai išsilaikiusį bokštą.

Poledinė žūklė

Reikės plonos tiesios lazdelės, tušinuko arba pieštuko, 30-40 cm ilgio plonos virvelės ir tuščio butelio. Prie vieno virvelės galo pririšamas pieštukas, kitas pritvirtinamas vaikui iš nugaros tarsi uodegėlė. Be rankų reikia pieštuką įleisti į butelį, o kokiu būdu, tegul sprendžia pats „žvejas” – ar pritūpus, ar kraipantis į šonus. Visai mažiems vaikams butelį galima pakeisti kibirėliu ar stiklainiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.