Vaistų bandymų Panevėžyje skandalas keliauja į prokuratūrą

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) komisija paprašė į Generalinės prokuratūros ištirti, ar klinikinius tyrimus Panevėžio ligoninėje vykdžiusio gydytojo Rimanto Pakščio veiksmuose nėra baudžiamojo pobūdžio nusikaltimo.
Komisija taip pat nusprendė informaciją apie paaiškėjusius teisės aktų pažeidimus perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai, siūlydama įvertinti gydytojo profesinę kompetenciją.

Ligoninėje atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog buvo klastojami tyrime dalyvavusių pacientų duomenys bei parašai, jie nebuvo informuoti apie tai, jog yra gydomi bandomaisiais, dar neregistruotais vaistais. Klaidingą informaciją apie tyrimų eigą R.Pakštys teikė ir tyrimus užsakiusioms farmacijos bendrovėms

Kaip BNS patvirtino VVTK Ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų skyriaus vadovas Donatas Stakišaitis, farmacijos bendrovėms R.Pakšys nepranešė, jog keli tyrime dalyvavę pacientai mirė.

„Tyrėjas klastojo dokumentus ir rodė, kad jie gyvi, kad atvyksta į pakartotinius vizitus, kad gauna gydymą, jokio nepageidaujamo poveikio nestebi, jaučiasi gerai”, – pasakojo D.Stakišaitis.

Anot jo, kol kas sunku nusakyti, ar pažeidžiant nustatytas taisykles atliekami vaistų tyrimai galėjo tapti šių pacientų mirties priežastimi.

„Priežastingumo ryšys nustatomas atliekant klinikinius tyrimus daugelyje pasaulio šalių. Suvedus galutinius duomenis parašoma, koks gali būti nepageidaujamas poveikis. Tokias išvadas dar būtų per anksti daryti, bet šitie atvejai galėtų būti giliau tiriami ir žiūrimi. Dabar tai tirti turėtų prokuratūra”, – teigė D.Stakišaitis.

Išaiškinus daugkartinius šiurkščius ir pavojingus klinikinių tyrimų pažeidimus Panevėžio tyrimų centre, visi keturi R.Pakščio atlikinėjami klinikiniai tyrimai buvo nutraukti.

„Kiekvienas tyrėjas, prieš pradėdamas atlikti klinikinį tyrimą, pasirašytinai įsipareigoja, jog tyrimą atliks pagal tyrimo protokolo ir geros klinikinės praktikos reikalavimus, užtikrins tiriamųjų asmenų teisių, saugumo ir gerovės apsaugą bei klinikinių tyrimų rezultatų patikimumą. Gydytojas R. Pakšys savo veiksmais pamynė ne tik gydytojo pašaukimą, bet ir vieną iš svarbiausių tikslų, kurio siekiama atliekant klinikinius tyrimus – padėti nuo ligų kenčiantiems ligoniams”, – teigiama VVKT pranešime spaudai.

Panevėžio ligoninėje vykusiais vaistų tyrimais susidomėjo ir Seimo Sveikatos reikalų komitetas. Penktadienį jis kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydamas pateikti informaciją apie Lietuvoje vykdomus klinikinius tyrimus, galiojančią licencijos jiems išdavimo tvarką bei kontrolę, nustatytus pažeidimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Vaistų bandymų Panevėžyje skandalas keliauja į prokuratūrą"

  1. Ekspertas

    Kaip tokiem visiskiems pusprociams, nepasirengusiems, neturintiems specialiuju ziniu farmacijos kompanijos leidzia organizuoti klinikinius tyrimus ir dar moka pinigus? Siuo atveju yra akivaizdus Rimanto Paksio nesuvokimas kas yra klinikiniai tyrimai ir kokie ju tikslai. Cia jis sumaise gydyma su moksliniais tyrimais. Moksliniai tyrimai nuo gydymo tuo ir skiriasi, kad tiriama ar vaistas yra veiksmingas, saugus, ar nesukelia pasaliniu reiskiniu…tai ir yra svarbiausi mokslo irodymai.. tik zinant neigiamas vaisto veikimo pasekmes galima ji tobulinti.
    Plius akivaizdu biomedicininiu tyrimu istatymo, paciento teisiu ir zalos atlyginimo istatymu pazeidimai bei Tarptautines Helsinkio deklaracijos normu pazeidimai… Manau tyrimuose dalyvave asmenys butinai turi kreiptis i teisma ir issieskoti zalos kompensacijas.
    Manau Paksys per savo neissilavinima ir kompetencijos stoka, siuo atveju jis issigando vaisto salutiniu reakciju ir bande nuslepti, manydamas kad ji apkaltins nekompetencija, bet faktu nuslepimas kaip tik ir rodo jo visiska kvailuma.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.