Būsimasis VSD vadovas: reikia moratoriumo skandalams

Povilas Malakauskas, netrukus pradėsiantis vadovauti skandalo sukrėstam Valstybės saugumo departamentui, ragina politikus konsensuso būdu, o ne specialiųjų tarnybų diskreditavimo sąskaita spręsti žvalgybos problemas.
„Visose valstybėse, turinčiose didžiulę patirtį su žvalgyba, susėdama prie stalo, išsiaiškinami santykiai. Ir jei to padaryti neleidžia įstatymai, patvarkomi įstatymai. Valstybėse, kurios turi atitinkamą mentalitetą, kultūrą ir darbo patirtį, netgi tais atvejais, kai politinių institucijų įgaliojimų nepakanka, surandamas kompromisas, konsensusas, bet ne skandalų ir institucijos diskreditavimo sąskaita”, – Lietuvos radijo laidoje „Forumas” ketvirtadienį sakė P.Malakauskas.

Anot jo, gražūs orai ir atostogos yra palankios sąlygos skandalų moratoriumui, nors trumpam „nusiraminti ir ramiai apsvarstyti šiuos klausimus”.

„Jei pasitikėjimas, kuris buvo išsakytas iš abiejų pusių, yra, tas sprendimas bus surastas. Jei to pasitikėjimo nebus, aš rašysiu atsistatydinimo pareiškimą”, – sakė P.Malakauskas.

Seimas antradienį pritarė jo paskyrimui į generalinio direktoriaus pareigas nuo birželio 12 dienos, o ketvirtadienį atleido iš STT vadovų. P.Malakausko kandidatūrą į VSD direktoriaus pareigas Seimui teikė prezidentas Valdas Adamkus.

„Forumo” vedėjo Virginijaus Savukyno paklaustas apie vadinamąsias „rezonansines bylas”, P.Malakauskas atsakė, kad „jeigu reikia dar skandalų, tuomet reikia ieškoti kito vadovo”.

„Aš apsisprendžiau ateidamas ir man atrodo, kad bent dalis politikų tikrai tam pritarė, kad laikas baigti daryti skandalus. Pradėti bylą ir sukelti skandalą daug proto nereikia, bet žymiai svarbiau ją baigti”, – sakė P.Malakauskas.

Jis pabrėžė, kad „kalbant apie operatyvinę ar žvalgybinę informaciją, šitos problemos negali būti sprendžiamos viešai. Viešai – tai reiškia skandalas”.

Paklaustas apie VSD veiklos tęstinumą, P.Malakauskas atsakė, jog naujasis vadovas „turi atsispirti nuo to, kas padaryta, kas yra neigiama – kolektyvas tai žino – reikia imtis taisyti ir atsinešti naujų šviežių idėjų, kurias aptarus su naujais kolegomis bus įgyvendintos arba ne”.

„Tęstinumas turi būti. Baikim tas revoliucijas su kiekvieno naujo vadovo atėjimu. Kaip valstybės tęstinumas turi būti, taip ir institucinis tęstinumas privalo būti”, – sakė P.Malakauskas.

52-ejų metų P.Malakauskas, turintis fiziko išsilavinimą, nuo 2004-ųjų pabaigos vadovavo STT, prieš tai dirbo Krašto apsaugos ministerijos (KAM) sekretoriumi bei šios ministerijos viceministru.

Jis VSD vadovo poste pakeis Arvydą Pocių, kuris atsistatydino po neigiamų VSD veiklos parlamentinio tyrimo išvadų. Vadinamasis VSD skandalas ir iniciatyvos imtis parlamentinio tyrimo kilo, kai pernai rugpjūtį neaiškiomis aplinkybėmis Baltarusijoje iškritęs per viešbučio langą žuvo valstybės saugumo karininkas Vytautas Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine. Generalinės prokuratūros tyrimas nustatė, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.

Iš pradžių Seime siūlyta aiškintis V.Pociūno žūties aplinkybes, tačiau vėliau, politikams ir žiniasklaidai paskelbus įvairių šio tragiško įvykio versijų, kuriose kvestionuoti VSD sprendimai, nutarta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir paties departamento veiklą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Būsimasis VSD vadovas: reikia moratoriumo skandalams"

  1. Leonas

    Malakauskas kalba protingai kaip vadovas,o ne kelneris. VSD turėtų būti,mano nuomone,stipri kontržvalgyba. Iki šiol iš ten plaukdavo skandalingos versijos spaudai.Netiktų palikti VSD buvusi šefą. Jeigu patinka Adamkui,tegu priima patarėju į prezidentūrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.