Ekspertas: lato devalvavimo idėja kažkam naudinga

Lato devalvavimas nesumažins lato, o tokia idėja yra kažkam naudinga, mano ekonomistė Raita Karnitė.

Baltijos tarptautinio ekonominės politikos tyrimų centro (BICEPS) vykdomasis direktorius Alfas Vanagas ketvirtadienį pateikė kartu su Rygos aukštąja ekonomikos mokykla atlikto tyrimo „Infliacija Latvijoje: priežastys, perspektyvos ir pasekmės” rezultatus ir pareiškė, kad lato devalvacija yra būtina siekiant padidinti Latvijos konkurencingumą.

A. Vanagas taip pat sakė, kad šiuo metu Latvija išleidžia tris kartus daugiau nei uždirba. Eksperto teigimu, Latvijos tarptautinį konkurencingumą gali padidinti lato devalvavimas ir jo prilyginimas prie euro santykiu 1:1.

„Tokiu atveju reikės padėti žmonėms, kurie ėmė paskolas eurais, tačiau lato vertės žmonių kišenėse tai nesumažins”, – sakė BICEPS vykdomasis direktorius, pridūręs, kad dėl lato devalvavimo pabrangs importinės prekės, tačiau atpigs vietos gamybos produkcija.

R. Karnitė mano, kad su infliacija kovoti nereikia, nes tai nėra didžiausia Latvijos problema. Ekspertės nuomone, reikia palaukti, ir ji pati sumažės. Tai tas pats, kaip ir persišaldžiusio žmogaus, kuris turi aukštos temperatūros, atveju: kovoti reikia ne su aukšta temperatūra, o su pačiu peršalimu.

Latą devalvuoti reikėtų tik tuo atveju, jei infliacija siektų 20-30 proc., mano R. Karnitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.