Z. Balčytis siūlo didinti pajamas vaikus auginantiems gyventojams

Naujajai sąjungai įregistravus piliečių iniciatyvinę grupę, rinksiančią piliečių parašus dėl šeimoms palankių įstatymo pataisų, Seimo Socialdemokratų frakcijos narys Zigmantas Balčytis užregistravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kurias priėmus jau nuo 2008 m. sausio 1 d. būtų gerokai didinamos dirbančių ir vaikus auginančių asmenų pajamos.

Parengtų pakeitimų pagrindas yra neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimas dirbantiems ir vaikus auginantiems žmonėms.

„Pritarus šiam siūlymui, net ir vieną vaiką auginančių abiejų tėvų bendras neapmokestinamasis pajamų dydis padidėtų 50 procentų – 160 litų, o už antrą ir kiekvieną paskesnį vaiką bendras tėvų neapmokestinamasis dydis didėtų dar po 100 procentų”, – teigia Z. Balčytis.

Anot pataisų autoriaus, neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimas žmonėms, auginantiems vaikus, aktualus didelei daliai darbuotojų, nes apie 53 proc., o tai yra apie 510 tūkst. visų šeimų, augina vaikus.

Pasak Z. Balčyčio, dabar asmenims, auginantiems tris ar daugiau vaikų, parama per neapmokestinamąjį dydį yra didesnė, o tuo tarpu auginantiems vieną ar du vaikus, mokesčių našta mažėja nedaug.

Lietuvoje šiuo metu už pirmą ir antrą vaiką prie pagrindinio neapmokestinamojo pajamų dydžio, kuris yra 320 litų, pridedama po 10 proc. šios sumos.

„Daugumoje Europos Sąjungos valstybių dirbantys ir auginantys vaikus tėvai yra remiami didinant neapmokestinamąjį pajamų dydį ir toks principas jau yra pasiteisinęs praktikoje. Tačiau Lietuvoje tai nėra taikoma pakankamai kryptingai ir tikslingai, tad ši Gyventojų pajamų mokesčio pataisa labai prisidėtų prie siekių kelti žmonių gerovę, stiprinti šeimą, skatinti dirbti bei mažinti socialinius skirtumus”, – pažymi Z. Balčytis.

Tuo tarpu Seimo Naujosios sąjungos frakcija mano, kad jų piliečių parašų rinkimo iniciatyva, raginanti sumažinti mokesčius šeimoms, auginančioms vaikus, privertė buvusį finansų ministrą atsikvošėti.

Pasak socialliberalų, šių metų vasario mėnesį Finansų ministerija ir Vyriausybė atmetė Seimo Naujosios sąjungos frakcijos teiktas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kuriose buvo siūloma gerokai sumažinti gyventojų pajamų mokestį šeimoms, auginančioms vaikus. „Tada Finansų ministerijos išvadoje, kurią pasirašė buvęs ministras Zigmantas Balčytis buvo teigiama, kad tai pernelyg brangiai kainuos biudžetui”, – pažymi socialliberalai.

Naujosios sąjungos frakcija, nenorėdama taikstytis su, jos nuomone, abejinga Finansų ministerijos ir Vyriausybės pozicija, subūrė piliečių iniciatyvinę grupę, kuri pradės rinkti parašus, kad Seime būtų svarstomos įstatymo pataisos, palankios šeimoms, auginančioms vaikus, siūlančios beveik 10 kartų padidinti neapmokestinamąjį minimumą.

„Piliečių iniciatyva abejingai šeimų, auginančių vaikus, problemas stebėjusį buvusį finansų ministrą Zigmantą Balčytį privertė atsikvošėti. Tiesa, jis nesugalvojo beveik nieko naujo, tik vos ne pažodžiui nukopijavo Naujosios sąjungos parengtą ir Vyriausiosios rinkimų komisijos užregistruotą įstatymo projektą dėl neapmokestinamo pajamų didinimo vaikus auginančioms šeimoms ir įregistravo jį Seimo sekretoriate. Naujoji sąjunga džiaugiasi, kad buvęs finansų ministras pagaliau suvokė, kad būtina skatinti šeimas auginti daugiau vaikų, nes priešingu atveju šalį ištiks demografinė katastrofa”, – pastebi Seimo Naujosios sąjungos frakcija.

Naujoji sąjunga pareiškė, kad neatsisako iniciatyvos rinkti piliečių parašus, kad būtų priimtos įstatymo pataisos padidinti neapmokestinamąjį minimumą šeimoms, auginančioms vaikus, tačiau pažada parašų rinkimą nutraukti, jeigu Seimas skubiai priims Z. Balčyčio siūlomą įstatymo projektą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.