Su karščiais į Lietuvą plūsta parazitai

Vos spėję atsitokėti nuo Klaipėdos paplūdimius užplūdusių kolorado vabalų, klaipėdiškiai sunerimo miesto centre pamatę neaiškios kilmės vabzdžių debesį

Karštis sudarė palankias sąlygas įvairiems kenkėjams veistis. Savaitgalį Klaipėdos paplūdimius nusėjo kolorado vabalai, o vakar uostamiesčio centre buvo pastebėtas didžiulis neaiškios kilmės vabzdžių debesis. Juos matę žmonės tikino, kad tai buvo skėriai.

Valstybinės augalų apsaugos tarnybos (VAAT) viršininkas Edmundas Morkevičius tokios galimybės neatmetė, esą per karščius įvairios oro srovės į Lietuvą gali atnešti net ir skėrių.

„Antradienį automobiliu važiavau Naująja Uosto gatve ir pastebėjau didelį debesį kažkokių vabzdžių. Man tie skrajūnai pasirodė panašūs į skėrius. Kadangi ši gatvė greta uosto, pamaniau, kad vabzdžiai galėjo ištrūkti iš kokio nors laivo triumo”, – LŽ pasakojo ponia Vida.

Tačiau vakar prie Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos krantinių stovėjo tik trąšas atplukdęs laivas. Jo triumuose nebūtų išlikęs joks vabzdys.

Ties Ferdinando aikšte į didelius laumžirgius panašūs pavieniai „skėriai” skraidė ir vakar. Vabzdžius vaikėsi paukščiai.

Identifikuoti nepavyko

Ėmus domėtis, kas galėtų suteikti informacijos apie minėtus vabzdžius, paaiškėjo, kad tokios tarnybos uostamiestyje nėra. Sostinėje reziduojantis VAAT viršininkas tvirtino, kad rūpintis kenkėjais privalo aplinkosaugininkai.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamente klausimas apie skėrius sukėlė sąmyšį, o Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tik gūžtelėjo pačiais.

Po pietų į nurodytą vietą nuvykęs VAAT Klaipėdos regiono augalų apsaugos ir karantino punkto vedėjas Antanas Jaugelis nustatė, kad minėti vabzdžiai – tikrai ne skėriai. „Tačiau kas tai, pasakyti negaliu, nes aukštai skraidančius vabzdžius sunku pagauti. Kai turėsime kokios nors informacijos, jums pranešime”, – sakė A.Jaugelis. Vakar iki darbo dienos pabaigos vabzdžiai dar nebuvo identifikuoti.

Palankios sąlygos

VAAT viršininkas E.Morkevičius teigė, kad šiuo metu mūsų šalyje yra itin palankios meteorologinės sąlygos įvairiems kenkėjams. „Praėjusi žiema buvo labai šilta, beveik nebuvo pašalo, todėl įvairių kenkėjų lervos neiššalo. Šiuo metu labai šilta ir drėgna”, – sakė jis. Lietuvoje iš tiesų aptinkama kai kurių skėrių rūšių, tai mėlynsparnis ir raudonsparnis tarkšliai ir kt.

VAAT jau pranešė, kad bulvių pasėliuose intensyviai plinta kolorado vabalai, vietomis jau randama jų kiaušinėlių. Vyraujant karštiems orams netrukus išsiris ir lervos.

Praėjusį savaitgalį šie parazitai buvo sėte nusėję uostamiesčio paplūdimius. Poilsiautojai juos rinko nuo drabužių, purtė iš plaukų.

Anot E.Morkevičiaus, kolorado vabalai – šilumamėgiai vabzdžiai, kurie vystosi ne žemesnėje kaip 11,5 laipsnio temperatūroje. Šiems kenkėjams sausi, karšti orai, kai temperatūra pakyla iki 25-27 laipsnių, labai palankūs plisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Su karščiais į Lietuvą plūsta parazitai"

  1. Aiwaras

    😯 man tai tikrai nepatinka Sudas!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.