Kazanės lietuviškoji divizija grįžo į tėvynę

Lietuviškoji kolonija Kazanėje neketina mažėti. Į Lietuvą grįžęs Rusijos superlygos vicečempionės Kazanės „Uniks” vyriausiasis treneris Antanas Sireika tikino, jog iš komandos pasitraukus Kšyštofui Lavrinovičiui ir Sauliui Štombergui niekas nedraudžia į ekipą prisivilioti kitų Lietuvos krepšininkų.

Išsiskirstė kas kur

Šį sezoną „Uniks” ekipai atstovavo šeši lietuviai: trys treneriai – Antanas Sireika, Valdemaras Chomičius, Gintaras Krapikas – ir trys žaidėjai – broliai dvyniai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai bei Saulius Štombergas.

Atsisveikinęs su Kazanės žurnalistais ir klubo vadovais lietuviškasis desantas vėlų antradienio vakarą parskrido į Lietuvą. Tiesa – ne visos sudėties. G.Krapikas iš Rusijos išvyko tiesiai į Vokietiją, kur gyvena jo šeima, o V.Chomičius, pasak A.Sireikos, svarstė, kaip keliauti namo – automobiliu ar kitomis transporto priemonėmis.

Į Vilnių Darjušas grįžo su žmona Edita. Kšyštofo žmona Tatjana iš Kazanės su sūnumi Danieliumi išskrido į Permę, tad sostinės oro uoste tik Aurelija Sireikienė ir Simona Štombergienė laukė išsiilgtų savo vyrų.

Prieš išvykdamas A.Sireika dar metams pasirašė sutartį su „Uniks” klubu ir paskelbė, kurie žaidėjai komandoje liks kitą sezoną. Tarp išvardytųjų nebuvo S.Štombergo, kuris svarsto galimybę baigti karjerą, bei K.Lavrinovičiaus, kuris su brolio palaiminimu pasirašė sutartį su Sienos „Montepaschi” dvejiems metams su galimybe ją pratęsti dar metams. Ši Italijos komanda ateinantį sezoną rungtyniaus Eurolygoje.

Laukia ilgos atostogos

„Labai pasiilgau Antano, – „Uniks” trenerio glėbyje sostinės oro uoste glaudėsi jo žmona Aurelija. – Jo Lietuvoje nebuvo nuo Kalėdų.”

Treneris neslėpė pasiilgęs Lietuvos. „Pro lėktuvo langus žiūrėjau į Lietuvos vaizdus, išlipęs iš lėktuvo glosčiau asfaltą, nes dar neteko taip ilgai būti atitrūkusiam nuo tėvynės”, – šypsojosi A.Sireika.

Užsiminus, jog abu tikriausiai jau nekantrauja pradėti išsvajotas atostogas Sankt Peterburge ir Turkijoje, A.Sireika nustebo: „Iš kur žinote?”

„Aš niekam to nepasakojau”, – gynėsi A.Sireikienė.

„Keisti šie metai – ir Lietuvoje ilgai nebuvau, ir atostogas ilgas turėsiu”, – džiaugėsi strategas.

„Per dešimt metų pirmą sykį turėsime laisvą vasarą”, – švytėjo Aurelija.

Sėkmingas sezonas

Kazanės „Uniks” klubą į Rusijos superlygos antrąją vietą atvedęs A.Sireika teigė, jog klubo vadovai liko patenkinti komandos rezultatais.

„Ten yra du čempionatai – superlygos (reguliariojo sezono) ir Rusijos (tai, kas vyksta po reguliariojo sezono), – apie pasibaigusį sezoną pasakojo treneris. – Nėra buvę, kad iki superlygos nugalėtojo titulo mums trūktų tiek nedaug. Su CSKA pasidalijome po pergalę, ir viską lėmė vienas nelemtas taškelis – Maskvos klubą įveikėme 18 taškų skirtumu, o pralaimėjome devyniolikos… Visi mūsų pasirodymu liko patenkinti. Labai gerai pavyko pusfinalio serija su „Chimki”. Ir finalui buvome nusiteikę rimtai, bet labai trūko traumą patyrusio S.Štombergo. Neturime kuo jį pakeisti. Jei esame visi – galime ką nors padaryti, o jei kuris iškrenta iš rikiuotės, iškart pajuntame. Vyrai kovėsi, tad jiems esu labai dėkingas.”

„Uniks” šį sezoną rungtyniavo ULEB taurės turnyre, kurio pusfinalyje nusileido būsimiems nugalėtojams Madrido „Real” (Ispanija) krepšininkams.

Nutarė likti Kazanėje

Prieš išskrisdamas iš Kazanės vietos žurnalistams A.Sireika išvardijo žaidėjus, kurie liks komandoje. Iš trenerio paminėtų lietuvių buvo tik D.Lavrinovičius. Kšyštofas pasirašė sutartį su Sienos „Montepaschi” ir tapo Rimanto Kaukėno bendraklubiu.

Sutartis su S.Štombergu baigėsi. Tad lietuviškoji oazė Kazanėje sumažės?

„Negi maža Lietuvos krepšininkų?” – retoriškai klausė A.Sireika.

„Pasikviesime Mantą Kalnietį”, – vyrui sufleravo žmona.

Buvęs Kauno „Žalgirio” ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris neslėpė, jog po sėkmingo sezono Kazanėje gavo pasiūlymų iš kitų klubų. „Tačiau esu sėslus žmogus, jei viskas sekasi, sąlygos geros – geriau neieškau, – kalbėjo strategas. – Ir mano principas – nepasirašyti ilgesniam laikui nei sezonui. Taip buvo ir kai dirbau „Žalgiryje”.

Beje, treneriui bendraujant su žurnalistais paaiškėjo įdomus faktas – sausio 6 dieną A.Sireika metė rūkyti. Tokiu jo žingsniu žmona labai didžiuojasi.

Broliai pasitarė ir nusprendė

„Turėjau pasiūlymų likti Rusijoje, bet čia aš praleidau penkerius metus, tad norėjau išbandyti save ir kitur, – šią savaitę sutartį su „Montepaschi” pasirašęs sakė K.Lavrinovičius. – Reikia pakeisti aplinką – bus geriau ir vaikui, ir žmonai. Būsime Italijoje, pamatysime, kaip ten žmonės gyvena. Europa ir lieka Europa. Ten gyvenimo lygis aukštesnis.”

„Lietuvos žinias” Kšyštofas tikino ilgų atostogų neturėsiąs. „Jau šešerius metus neturėjau atostogų, – kalbėjo aukštaūgis. – Važiuosiu į Permę, reikia žmonai padėti, kuri dabar tenai yra su sūnumi Danieliumi. Jos laukia sunkūs egzaminai, nes daugiau nei metus nesimokė. Aišku, šiek tiek pailsėsiu ir pradėsiu po truputį sportuoti, kad į rinktinės stovyklą liepos 9 dieną atvykčiau bent kiek pasirengęs.”

Svajoję kartu žaisti Darjušas ir Kšyštofas „Uniks” ekipoje drauge rungtyniavo metus. Dabar jų keliai išsiskirs. Paklaustas, kodėl „išdavė” brolį, Kšyštofas surimtėjo: „Kodėl išduodu? Taip negalima sakyti. Su broliu kalbėjausi, sakiau, liksiu su tavimi Kazanėje, o jis mane įkalbinėjo važiuoti į Italiją. Sakė, jog į „Uniks” bet kada galėsiu grįžti, manęs čia visi laukia, o rungtyniauti Italijoje ne kasdien siūlo. Kaip aš galiu neklausyti brolio?”

K.Lavrinovičius sakė turįs žinių, jog jį savo komandoje norėtų matyti Sopoto „Prokom Trefl” klubo vadovai, kurie pasirengę metams išsinuomoti žaidėją iš Sienos klubo.

Žaidėjas nenusimintų, jei tektų ateinantį sezoną praleisti Lenkijoje.

„Klubo vadovai kelia komandai didelius tikslus, tik gal Lenkijos čempionato lygis ne toks aukštas”, – sakė Kšyštofas.

Jau šiandien Kšyštofas turėtų išskristi į Italiją, kur bus medikų patikrintas. Kad nebūtų liūdna, kartu vyksta ir Darjušas. Pasak Kšyštofo, abu dar kiek pakeliaus po užsienio šalis, o tada jis vyksiąs į Permę pas žmoną.

S.Štombergas svarsto

Buvęs Lietuvos rinktinės narys S.Štombergas „Lietuvos žinias” tikino, jog dėl savo ateities apsispręs per kelias savaites. Puolėjas svarsto, ar jau baigti krepšininko karjerą, ar dar metus pažaisti kuriame nors klube.

Jis neslėpė sulaukęs įvairių pasiūlymų, sakė, kad jį žaidžiantį dar norėtų matyti ir „Uniks” treneriai.

S.Štombergas šiemet buvo vienas Kazanės ekipos lyderių, tačiau per paskutines Rusijos čempionato pusfinalio rungtynes patyrė traumą ir finale komandai padėti negalėjo.

„Skilo kelio girnelės kauliukas, tad manęs laukia įvairios procedūros”, – „Lietuvos žinioms” sakė krepšininkas.

Dabar žaidėjas trokšta su šeima pailsėti, o vėliau bus matyti, kaip pasisuks jo likimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.