Prostatos vėžiui gydyti Kauno klinikų medikai pasitelkė radioaktyvaus jodo „sėklas”

Kauno klinikose prostatos vėžiui gydyti bus naudojamos radioaktyvaus jodo „sėklos”, kurios navikines ląsteles naikins iš organizmo vidaus.
Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) įdiegtas prostatos vėžio gydymas mažų dozių jonizuojančia spinduliuote – radioaktyvaus jodo „sėklomis” – pažangi medicinos technologija, suteikianti galimybę pasveikti nuo vėžio ir išsaugoti gyvenimo kokybę.

„Ši procedūra galbūt užima daug laiko, nes reikia implantuoti kiekvieną sėklytę, ir tai užtrunka apie 4 5 val., tačiau tai nėra neįmanoma ar kokiu nors kitu požiūriu sudėtinga , tai nėra tokia operacija, kuomet reikėtų atverti pilvo ertmę ar panašiai” – sakė KMUK Onkologijos klinikos vadovė profesorė Elona Juozaitytė.

Atliekant procedūrą pacientui taikoma bendrinė nejautra, o radioaktyvaus jodo „sėklos” specialiais instrumentais implantuojamos priešinėje liaukoje.

KMUK Onkologijos klinikos spindulinės terapijos skyriuje tokiu metodu jau gydyti keli pacientai, kurie, anot specialistų jaučiasi puikiai ir yra pasiruošę važiuoti namo.

„Šis gydymo metodas labai patogus, nes pacientas nėra gydomas, pavyzdžiui, septynias savaites. Tai yra vienkartinė procedūra . Vieną dieną pacientas stacionarizuojamas, kitą dieną gydomas, o trečią – išleidžiamas namo”, – sakė KMUK Onkologijos klinikos vadovė profesorė Elona Juozaitytė.

Pasak KMUK onkologo – radioterapeuto Artūro Inčiūros, kiekvienam žmogui, priklausomai nuo prostatos dydžio, reikia nuo 60 iki 100 radioaktyvaus jodo „sėklų”. Implantuotos jodo „sėklos” lieka žmogaus organizme visą gyvenimą, tačiau, sunaikinusios navikines ląsteles, jos tampa nebeaktyvios.

Lietuva yra pirmoji iš Baltijos šalių, kurioje taikomas šis gydymo metodas.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vienas iš efektyviausių ankstyvo priešinės liaukos vėžio gydymo metodų yra radioaktyvaus jodo „sėklomis” spinduliuotė. Šis metodas įdiegtas daugumoje Europos Sąjungos šalių.

Priešinės liaukos vėžys yra viena dažniausių vyrų onkologinių ligų. ES šalyse priešinės liaukos vėžys kasmet diagnozuojamas 85 tūkstančiams vyrų. Ši liga lemia apie 9 proc. onkologinių vyrų mirčių.

Lietuvoje nuo 2003-ųjų prostatos vėžys yra pagrindinė vyrų onkologinė liga ir sergamumas kasmet padidėja 10-15 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.