Minimalus atlyginimas iki 700 litų gali būti padidintas nuo liepos

Minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) iki 700 litų gali būti padidintas jau nuo liepos 1 d. Dabar jis yra 600 litų.

Klausimą dėl minimalaus atlyginimo padidinimo Vyriausybė įtraukė į trečiadienio posėdžio darbotvarkę.

„Buvo planuojama atlyginimą didinti nuo spalio 1 d., tačiau Vyriausybėje nutarėme, jog dėl trijų mėnesių neverta ginčytis su mūsų socialiniais partneriais. Pasikonsultavę su Finansų ministerija, radome papildomų lėšų”, – Lietuvos radijui teigė premjeras Gediminas Kirkilas.

Projektui įgyvendinti valstybės biudžete nuo spalio 1 d. buvo numatyta 35,4 mln. litų, o minimalų atlyginimą padidinus nuo liepos 1 d. papildomai reikės dar apie 25-35 mln. litų.

Klausimą dėl MMA didinimo Ministrų kabinetui teikia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Seimo valdyba yra įregistravusi ir darbo grupės parengtą Darbo kodekso pataisos projektą dėl minimalios mėnesinės algos susiejimo su vidutiniu darbo užmokesčiu. Pagal jį pereinamuoju laikotarpiu minimali alga turėtų būti ne mažesnė nei 50 proc. vidutinio bruto mėnesinio užmokesčio, o iki 2009 metų – ne mažesnė nei 60 proc. šalies ūkio vidutinio darbo užmokesčio prieš mokesčius.

Tokį Seimo darbo grupės siūlymą finansų ministras Rimantas Šadžius pavadino nerealiu. Anot jo, pasirinktas mechanizmas susieti minimalios mėnesinės algos dydį automatiškai su bet kokiu parametru, kad ir vidutiniu darbo užmokesčiu, yra ydingas.

Padidinti minimalią mėnesio algą iki 700 litų Vyriausybei siūlo darbdaviai ir profesinės sąjungos. Jie taip pat siūlo iki 390 litų padidinti neapmokestinamąjį minimumą. Minimalios mėnesinės algos didinimo klausimą iki 700 litų Trišalė taryba svarstė gegužės 15 d.

Statistikos departamento duomenimis, minimalią mėnesinę algą ir mažiau gauna 14,6 proc. visų darbuotojų, o darbuotojų, dirbančių visą darbo laiką ir gaunančių tokį atlygį skaičius, palyginti su visu visą darbo laiką dirbančių skaičiumi, šalies ūkyje sudarė 8,5 proc.

Paskutinį kartą minimalus atlyginimas nuo 550 iki 600 litų buvo padidintas pernai liepos 1-ąją. Vyriausybės 2006-2008 metų programoje numatyta, kad iki 2008 m. minimalus mėnesinis atlyginimas turi padidėti iki 800 litų.

Trečiadienį Ministrų kabinetui taip pat teikiamas nutarimo projektas dėl biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos tobulinimo. Jame siūloma padidinti minimalius tarnybinių atlyginimų ir valandinių tarifinių atlygių koeficientus 16,7 proc., t. y. tiek, kiek siūloma didinti MMA. Tai reiškia, kad biudžetininkų tarnybiniai ir valandiniai atlyginimai nebus mažesni už minimalią mėnesinę algą ir minimalųjį valandinį atlygį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Minimalus atlyginimas iki 700 litų gali būti padidintas nuo liepos"

  1. daunas

    😯 ka weiki? 😡 😉 😛 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.