Grobstytojai iš valstybės pavogė daugiau nei 5 mln. litų

Po ilgalaikio operatyvinio tyrimo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai kartu su Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorais realizavo surinktą tyrimo medžiagą ir demaskavo Vilniuje veikusią pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstytojų nusikalstamą grupuotę.
Tyrimo metu nustatyta, kad vien tik nuo 2006 m. balandžio mėnesio iki šių metų gegužės mėnesio ši nusikalstama grupuotė, imitavusi realiai nevykusius sandorius dėl neva parduotų prekių ar atliktų paslaugų, suklastojusi PVM sąskaitas faktūras ir jas įtraukusi į beveik 70 veikiančių bendrovių buhalterinę apskaitą, jų pagrindu daugiau nei 33 milijonus litų pervedusi į ,,priedangos” įmonių bankų sąskaitas ir juos ,,išgryninusi”, apgaule išvengė didelės vertės turtinės prievolės ir įgijo didelės vertės svetimą turtą – į valstybės biudžetą mokėtinus daugiau nei 5 milijonus litų PVM. ,,Išgrynintus” pinigus pasidalindavo nusikaltimo bendrininkai bei nusikalstamos veikos organizatoriai, kurie šiai nusikalstamai veiklai vykdyti patys ar per tarpininkus įsteigė arba įsigijo daugiau nei 20 jokios ūkinės veiklos nevykdžiusių įmonių.
Prieš tris savaites pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl sukčiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, neteisėtos įmonės veiklos ir dokumentų suklastojimo įtarimai jau yra pareikšti 80 asmenų, iš jų tyrimo metu buvo sulaikyti 62 asmenys, tarp jų – ir 7 nusikalstamos veiklos organizatoriai. 18 nusikalstamos veikos bendrininkų teismas paskyrė kardomąsias priemones – suėmimus, kurių trukmė – iki 3 mėn.. Nuo tyrimo pradžios yra atlikta daugiau negu 160 kratų, jų metu rasta ir paimta nemažai nusikalstamos veiklos priemonių, dokumentų, bankų sąskaitų valdymo priemonių, keli šimtai tūkstančių litų grynųjų pinigų. Daugiau nei 40 milijonų litų vertės nekilnojamojo turto objektams ir pinigams, esantiems bankų sąskaitose, prokurorai paskyrė laikinus nuosavybės teisių apribojimus.
Baudžiamasis įstatymas už inkriminuojamos nusikalstamos veikos – didelės vertės sukčiavimo – padarymą nustato laisvės atėmimo iki 8 metų bausmę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.