Iš Rusijos iki Ignalinos atominės jėgainės atkeliavę įrenginiai pabrango 175 kartus

Svarbias detales Ignalinos atominei elektrinei (IAE) tiekianti bendrovė Energetikos tiekimo bazė pateko į muitininkų akiratį.

Ši su žemės ūkio ministre Kazimiera Prunskiene anksčiau sieta įmonė iš vienos Rusijos gamyklos IAE reikalingus mechanizmus pirko už 7,5 tūkst. dolerių (apie 20 tūkst. litų), o pervežti per sieną įrengimai jėgainei buvo parduoti už 3,5 mln. litų – ši suma nurodyta muitinės deklaracijoje, antradienį rašo „Lietuvos rytas”.

Didžiulis kainų skirtumas paaiškėjo, sulaukus informacijos iš Rusijos.

Energetikos tiekimo bazė tam, kad pagrįstų įrenginių pabrangimą, pardavimo dokumentus įformino per dvi JAV neapmokestinamąsias bendroves.

Muitinė, nustačiusi, kad prekės kaina dokumentuose buvo didesnė nei rinkos, norėjo bendrovei sugrąžinti permokėtus pinigus, tačiau pati įmonė jų atsisakė. Muitinės departamento pažeidimų prevencijos skyriaus vadovo V.Vareikio teigimu, nurodoma per didelė vertė – pinigų plovimo požymis.

Dar įtariama, kad bendrovės įsigyti ir parduoti įrengimai buvo pagaminti pažeidžiant intelektinės nuosavybės teisių.

Tarp Energetikos tiekimo bazė steigėjų minima ir K.Prunskienės duktė. Tačiau politikė dabartines dukters sąsajas su šia įmone neigia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.