Šalia medinių dievų – kipšų gūžta

Klaipėdoje nėra kam sutramdyti užkratą miesto centre sėjantį ir aplinką dergiantį benamį.

Pavojinga tuberkuliozės forma sergantis žmogus šiurpina klaipėdiečius bei buria aplink save girtuoklius. Akiplėšiškai besielgiančio benamio nebepajėgia sutramdyti niekas – išmaldai kaulyti jis pasitelkė jau ir mažamečius vaikus.

Miegas tarp musių

Vakar vidurdienį naktinio klubo „Piteris”, pašto ir „Topo centro” pašonėje, šalia išdžiūvusio fontano su medinėmis pagoniškų dievų skulptūromis tarp žemaūgių pušelių miegojo dvi žmogystos.

Vienam jų per džinsus sunkėsi išmatos. Aplink zujo spiečius musių, o kelių šimtų metrų spinduliu tvyrojo lauko tualeto smarvė.

Dar vienas benamis pusiau gulomis drybsojo arčiau tako ir abejingai žvelgė prieš save.

Tarp pušelių mėtėsi plastmasiniai buteliai, stiklainiai su maisto likučiais, purvini skudurai. Bet didžiausią dvoką skleidė trys ten buvę vyrai.

Litas – už ramybę

Nuo balandžio pradžios kiekvieną, kas tik eina pro šią vietą, užkalbina 51 metų benamis Viktoras Malyševas.

Jau keletą metų vyras nevaldo kojų. Iš vienos vietos į kitą jis gali pereiti tik ropodamas.

„Sesute, duok lituką”, – tai nuolat girdi praeiviai ir aplinkui esančių įstaigų darbuotojos.

Neretai šią frazę lydi dar ir pažadas pasitraukti tolėliau nuo įėjimo į įstaigą.

Kai pradeda lyti, benamis su draugais slepiasi po „Vaidilos” arba „Piterio” stogu.

Čia pat ant vamzdžių ar šviestuvų stulpų jie pasidžiauna savo dvokiančius skudurus.

Kaulija ir vaikai

Kiekvieną rytą atėjusios į darbą plastikinius langus gaminančios bendrovės „Etna” darbuotojos turi nusiplauti nuo laiptų bei durų skreplius, susirinkti benamių išmėtytas šiukšles, sušluoti maisto likučius.

„Piterio” savininkė Lidija Vasiljeva tikino, jog tokia kaimynystė kenkia ne tik klubo, bet ir viso miesto prestižui. Vasarą čia maitinami stovyklaujantys vaikai. Kaulyjantys pinigų benamiai juos taip pat užkabinėja.

Vakarais, kai klientai išeina į klubo balkoną rūkyti, apačioje centų prašo keturi mažamečiai vaikai. Trys berniukai ir mergaitė kaip beždžioniukai šoka prieš besilinksminančius suaugusiuosius, o gautą išmaldą skuba nešti V.Malyševui.

Atsisakė gydymo

V.Malyševas serga atsparia vaistams tuberkuliozės forma. Medikų teigimu, jam būtinas nepertraukiamas gydymas ištisus metus.

Tačiau po septynių šaltojo sezono mėnesių, praleistų Tuberkuliozės ligoninėje, benamis sukėlė skandalą ir išsireikalavo išleidžiamas.

Maždaug prieš metus jis sirgo atvira tuberkuliozės forma. Tai reiškia, kad galėjo užkrėsti bet kurį šalia esantį žmogų.

Kokia dabar yra šio vyro sveikata, medikams nežinoma.

Klaipėdoje nėra uždaro stacionaro pavojų aplinkiniams žmonėms keliantiems ligoniams laikyti. Tokia ligoninė bene liepą turėtų būti atidaryta Alytuje.

Vienas pirmųjų pretendentų į ją pakliūti būtų V.Malyševas. Tačiau kol kas jis nepaklūsta jokiems įstatymams ir „šokdina” ne tik aplinkinius gyventojus, bet ir policininkus, socialinius darbuotojus bei medikus.

Policininkai bodisi

Neapsikentę benamių siautėjimo, „Piterio” darbuotojai ne kartą kvietė policiją. Pareigūnai atvažiuoja, neišlipdami iš mašinos pakalbina girtus vyrus ir išvažiuoja.

„Geriau gausiu iš viršininko bausmę, negu sodinsiu jį į automobilį”, – atkerta jie ir nuvažiuoja savo keliais.

1-ojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gintautas Mačiulaitis sakė, kad V.Malyševas ne kartą buvo pristatytas į komisariatą. Tačiau policija – ne benamių prieglauda.

Pareigūnai pranešė Socialinės paramos skyriui apie neįgalų benamį, prašė jį priglausti nakvynės namuose.

Sukėlė skandalą

Tačiau V.Malyševas nepakenčia bet kokių suvaržymų. Kelis kartus buvo suruošti dokumentai išgabenti neįgalų benamį į Laugalių globos namus, tačiau jis kategoriškai atsisakė ten vykti.

Šiltai ir sočiai peržiemojęs Tuberkuliozės ligoninėje, vos atšilus, V.Malyševas su didžiausiais triukšmais išeina į laisvę.

Kaip sakė šios ligoninės vyriausioji gydytoja Virginija Daukšienė, jis tai daro grasindamas ligoninės darbuotojams.

Kartą gatvėje net šaukėsi praeivių pagalbos, rėkė, kad jį ketina uždaryti.

Kadangi atviros tuberkuliozės pas šį pacientą nebeaptinkama maždaug metus, V.Malyševui leista eiti, kur jis nori.

„Nėra priemonių tokius ligonius gydyti prievarta, – sakė gydytoja V.Daukšienė.

Kalėjo už žaginimą

„Mentai atvažiuoja. Sako, tik tu, Viktorai, bardako nedaryk. Mes ir nedarome. Va šiukšles apsirenkame ir ramu, – atviravo V.Malyševas. – Man čia geriausiai. Visi savi – „vaidilovski”. Aš čia užaugau ir niekur kitur nenoriu eiti. Valgyti senutės atneša. Per dieną penkis litukus sukrapštome. „Taškų” čia aplinkui daug. Nusiperkame buteliuką, išgeriame ir gerai. Mes ne kokie alkoholikai! Dvylikai žmonių užtenka. Va, socialinis darbuotojas žadėjo vežimėlį parūpinti. Tada galėčiau ir toliau pavažiuoti. Čia žmonės mažai pinigų beduoda. Sako, jau vakar daviau.”

Staliaus profesiją turintis vyras sako dabar jau nebegalėtų dirbti. Nežinia, ar nuo degtinės, ar nuo rūkymo, o gal nuo patirto šalčio benamio neklauso kojos.

V.Malyševas neslepia kalėjimuose praleidęs 13 metų. Pirmą kartą sėdo už žaginimą.

Kalėdamas susipažino su mergina. Pamilo, vedė, susilaukė dviejų dukrų. Bet ir vėl sėdo. Antrą kartą – už tai, kad sumušė mylimą moterį.

Benamis turi seserį, kuri gyvena Dituvos soduose, bet su ja V.Malyševas gyventi nenori. Jam nepatinka, kad ši girtauja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.