Mažos rizikos gimdymai patikėti vien akušerėms

Klaipėdos universitetinė ligoninėje pirmoji Lietuvoje įdiegė naujovę – Akušerijos-ginekologijos departamente įkurtame Mažos rizikos gimdymo poskyryje gimdyvę slaugys ir naujagimį priims vien kvalifikuota akušerė. Gydytojas čia pasirodys tik atsiradus nenumatytų sunkumų.

Mažos rizikos gimdymu, pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos apibūdinimą, laikomas savaime prasidėjęs gimdymas, kai nėra patologijos, dėl kurios reikėtų įsikišti specialistui tiek iki sąrėmių pradžios, tiek ir jų metu. Tai reiškia, kad gimdančiai sveikai moteriai užtenka kvalifikuotos slaugos bei psichologinės paramos.

Būtent to užtekdavo gimdyvėms tūkstančius metų, kai gimdymą prižiūrėjo pribuvėjos. Tik prieš kelis dešimtmečius, – informavo Akušerijos-ginekologijos departamento gydytojai, – normalaus gimdymo eigą vis aktyviau pradėjo koreguoti gydytojai. Iš pradžių tai davę efektą: cezario pjūvio operacijos išgelbėjo daugelį gimdyvių ir naujagimių.

Tačiau buvo pastebėta, kad intervencijų skaičiaus didinimas kartais turi atvirkščią efektą, padaro daugiau žalos nei duoda naudos. Tai supratus daugumoje pasaulio šalių nuspręsta mažos rizikos gimdymą patikėti akušerėms. O „atlaisvintą” laiką gydytojai gali panaudoti kvalifikacijai kelti, sudėtingoms sveikatos priežiūros paslaugoms teikti.

Rėmėsi patirtimi

„Pasaulyje – Anglijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Vokietijoje ir kitur – tokia paslauga seniai egzistuoja, kai kur įkurtos net atskiros įstaigos be gydytojų, – sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis. – Atėjo laikas ir Lietuvoje tai padaryti.”

Pasaulio patirtis parodžiusi, kad nuolatinis gimdyvės palaikymas sumažina nuskausminamųjų medikamentų poreikį, cezario pjūvio ir instrumentinio gimdymo tikimybę.

Be to, akušerės visada arčiau gimdyvių, bendrauja „be barjerų”. Kvalifikuotos akušerės psichologinė parama ir gimdymo slauga dažnai padeda išvengti nereikalingų intervencijų.

„Tai nauja ir drąsi idėja bei išbandymas tiek gydytojams, tiek akušerėms, tiek ligoninės vadovams. Tokios praktikos dar nėra nei Latvijoje, nei Estijoje, nei kituose Lietuvos miestuose. Aišku, kad nauji sprendimai yra nelengvi”, – prisipažino ligoninės vadovas.

Nemažai rekomendacijų, kaip organizuoti šią veiklą, suteikė kolegos iš Jungtinės Karalystės tarptautinėje konferencijoje, kuri Klaipėdos universitetinėje ligoninėje vyko praėjusių metų rudenį.

Ruošėsi metus

Imtis šios naujovės paskatino vis labiau Lietuvoje jaučiamas gydytojų trūkumas ir šiam darbui pakankama akušerių kvalifikacija – jos turi daugiau žinių, įgijusios aukštąjį išsilavinimą.

Be to, ne paslaptis, kad esant normaliam gimdymui šalia gimdyvės ir taip dažnai būna vien akušeris.

Rankas šiai paslaugai oficialiai teikti atrišo 2006 metų akušerės medicinos norma, leidusi akušerėms vienoms, nedalyvaujant gydytojui, vadovauti gimdymui.

Apie metus ruošus įvairią reikalingą dokumentaciją, svarsčius, kaip atrinkti į šį poskyrį gimdyves, gegužės 28-ąją pagaliau vien su akušerės Rasos Šulčiuvienės, kuri ir atsakinga už poskyrio veiklą, pagalba pagimdė pirmoji moteris. Šiandien tokių, sutikusių patikėti savo ir vaikelio sveikatą vien akušerei, jau keletas.

Pavojaus nėra

Žinia, nereikia nuogąstauti, kad gimdyvės prieš jų valią bus slaugomos vien akušerės. Pirmiausia su tuo jos turi pačios sutikti.

Be to, į mažos rizikos gimdymo poskyrį jos pateks tik tuo atveju, jei bus numatomas nerizikingas gimdymas.

Dirbti šiame poskyryje šešios patyrusios akušerės parinktos po teorinių bei praktinių kvalifikacijos įgūdžių patikrinimo egzamino. Jos dirba naujai suremontuotose patogiose gimdyklose ir naudojasi reikiama vaisiaus būklės registravimo įranga.

Kiekvienu atveju, jei iškils neaiškumų dėl vaisiaus ar gimdyvės būklės, ji galės konsultuotis su akušeriu-ginekologu. O jei teks gimdymą užbaigti operaciniu būdu – tai atliks gydytojo ir akušerės komanda.

Nesigaili

Gegužės 30 dienos rytą pirmagimio sveiko sūnelio mažos rizikos gimdymo poskyryje susilaukė Laura ir Simas Kliušenkovai iš Gargždų.

„Tai buvo pirmas kartas, o pirmą kartą visi bijo, – neslėpė Laura. – Bet buvo viskas paaiškinta, nėštumas buvo normalus, pasitarėme su vyru. Tad abejonių nebuvo. Viskas vyko sklandžiai.”

„Kam tas gydytojas reikalingas?”- pritarė žmonai laimingas tėvelis.

Paklausta, ar patartų kitoms gimdyti nedalyvaujant gydytojui, moteris atsakė nesigailinti dėl to, bet kitoms patartų „būtinai pasiimti vyrus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.