Busho vizito Prahoje proga planuojami protestai prieš JAV bazę

Čekijos protestuotojai pažadėjo triukšmingai pasitikti pirmadienį į Prahą atvykstantį JAV prezidentą George`ą W.Bushą (Džordžą V.Bušą) ir išreikšti nepritarimą jo planams Čekijoje ir kaimyninėje Lenkijoje dislokuoti priešraketinės gynybos skydo elementus.
Vėlų pirmadienio vakarą prie Prahos pilies, istorinės Čekijos valdovų rezidencijos, numatytos dvi pagrindinės demonstracijos – vieną iš jų rengia judėjimas „Jokių bazių”, o antrąją – Komunistų jaunimo sąjunga.

G.W.Bushas į Čekijos sostinę trumpo vizito prieš Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimą Vokietijoje atvyks pirmadienį maždaug 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

„Tikimės, kad susirinks keli tūkstančiai protestuotojų”, – sakė „Jokių bazių” atstovas spaudai Janas Majicekas (Janas Majičekas).

Mažesni mitingai ir protesto renginiai turi įvykti ir kitose sostinės vietose. Tarp jų numatytos ir klounų eitynės, skirtos „klounų karaliaus vizitui”, rodo Prahos savivaldybės paskelbta programa.

G.W.Busho sustojimui Prahoje, kuris truks mažiau negu parą ir kuris laikomas mėginimu sutelkti paramą prieštaringai vertinamam planui pastatyti Čekijos teritorijoje JAV sekimo radarą, bus mobilizuota maždaug 1 500 policininkų.

Apklausos rodo, kad šalyje, kuri iki 1989 metų priklausė Sovietų blokui, du trečdaliai gyventojų nepritaria idėjai įkurti Čekijoje užsienio šalies karinę bazę, kuri, kaip planuojama, būtų pastatyta maždaug už 70 km nuo Prahos.

G.W.Bushas į Vokietijos Heiligendamo kurortą, kur vyks G-8 viršūnių susitikimas, iš Prahos išskris antradienį po pietų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.