Lenkija: Kwasniewskis grįžta į politiką

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis), kuris beveik 10 metų buvo populiariausias Lenkijos politikas, sekmadienį sutiko vadovauti Kairiųjų ir Demokratų aljanso programos tarybai, praneša lenkų spauda.
Kaip sako šalies politologai, tai labai svarbus politinis žingsnis, kuris taps alternatyva valdančiajai koalicijai.

Kalbėdamas Kairiųjų demokratų sąjungos kongrese A.Kwasniewskis pabrėžė, jog Kairiųjų ir Demokratų aljanso gimimas 2006 metais jam buvo „labiausiai optimistinė pastarojo meto žinia”. Pasak jo, nuo šiol negali būti jokių diskusijų dėl konkurencijos aljanso viduje – pačia didžiausia vertybe turi tapti centro ir kairiųjų koalicijos sukūrimas.

„Mūsų politiniai priešininkai susibūrė valdančiosios koalicijos pusėje”, – sakė A.Kwasniewskis. Jis teigė, kad valdančioji koalicija „menkina Lenkiją Europoje, vykdo politiką, nukreiptą prieš pavienius asmenis ir darinius”.

„Laimė, valdantieji kol kas nesikiša į ekonomiką, todėl ši vystosi labai sparčiai”,- pridūrė A.Kwasniewskis.

Daugelį politikų nustebino buvusio prezidento žodžiai, jog Pilietinė platforma, kuri šiuo metu yra antroji politinė jėga šalyje, yra ne kairiųjų priešas, o diskusijos partnerė.

Jis išreiškė viltį, kad atkuriant demokratinius principus šalyje svarbų vaidmenį suvaidins Krokuvoje gimęs Judėjimas demokratijai remti ir gegužę Varšuvos universitete įvykusi konferencija, kurią organizuoti taip pat padėjo buvęs prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa) ir buvęs užsienio reikalų ministras Andrzejus Olechowskis (Andžejus Olechovskis).

Pirmadienį interviu savaitraščiui „Wprost” prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) griežtai kritikavo ir Judėjimą, ir konferenciją. Pasak Lenkijos vadovo, „mūsų akyse gimė nauja kovotojų už laisvę ir demokratiją sąjunga, kuri neturi nieko bendra su demokratijos gynimu”.

A.Kwasniewskio sugrįžimas į politiką, kaip teigia šalies politiniai apžvalgininkai, gali gerokai pakeisti šalies politinį gyvenimą, o rezultatai ypač bus matomi po poros metų, per parlamento rinkimus.

Galbūt todėl sekmadienį Lenkijos premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) prabilo apie tai, jog reikia mažinti Seimo rinkimų barjerą nuo 5 iki 3 procentų.

Jau dabar aišku, jog valdančiosios koalicijos partnerė Lenkijos šeimų lyga 5 proc. rinkimų barjero neįveiktų.

Kairiųjų demokratų sąjunga prieš municipalinius rinkimus lapkričio mėnesį suformavo aljansą su Demokratų partija, kurioje buvo keli „Solidarumo” veikėjai, tarp jų – europarlamentarai Bronislawas Geremekas (Bronislavas Geremekas) ir Januszas Onyszkiewiczius (Janušas Onyškevičius), taip pat – buvęs premjeras Tadeuszas Mazowieckis (Tadeušas Mazoveckis).

Šis aljansas per municipalinius rinkimus liko trečias po liberalios Pilietinės platformos ir konservatyvios Kaczynskių partijos „Įstatymas ir teisingumas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.