Kaune pradės veikti donorystės kabinetas

Kiekvieną pirmą mėnesio ketvirtadienį 16 – 19 valandomis Kauno miesto savivaldybės Mažojoje salėje budės specialistai, galintys patvirtinti norinčiojo po mirties tapti donoru tapatybę.

Tai analogų neturintis atvejis, kai kas mėnesį trims valandoms bus „atidaromas” kabinetas, skirtas būtent donorystės po mirties skatinimui ir žmonių patogumui.

Idėjos autorė – radijo stoties „Extra FM” rinkodaros vadovė Kristina Grudienė.

Pasak K. Grudienės, gegužės mėnesį buvo organizuota visos dienos donorystės akcija, kurioje sutikimus po mirties tapti donorais pasirašė 28 asmenys. Nebuvo pasirašyta nė vieno nesutikimo.

„Nutarta pratęsti akciją. Ji bus ne vienkartinė. Kabineto veikla suplanuota iki metų pabaigos”, – sakė K. Grudienė.

Nors apie donorystę kalbama daug, žmonės vis dar klaidingai ją vertina. Pirmiausia reikėtų pabrėžti, kad smurtine mirtimi miręs žmogus negalės tapti donoru, nes jo organai nebus tinkami. Be to, bus tiriamos mirties aplinkybės.

Dažniausiai donorais gali tapti asmenys, kurių gyvybinės funkcijos yra palaikomos aparatūros. Medikai, net jei ir žmogus būna pareiškęs norą tapti donoru, tiria mirusiojo sveikata ir įvertina donorystės galimybes.

„Didelė kliūtis masinei donorystei yra ne tik informacijos stoka, bet ir nepatogus anketos užpildymo būdas. Žmogus turi eiti į gydymo įstaigą, stovėti eilėje su kitais pacientais. Taip gaištamas laikas”, – akcijos tikslus komentavo K. Grudienė.

Kauno miesto savivaldybėje bus aptarnaujami tik donoro anketas norintys užpildyti asmenys. Todėl jie negaiš laiko. Anketos užpildymui prireiks vos kelių minučių.

Informacijos apie donoro kortelę rasite www.transplantacija.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.