Vilniaus festivalis pristato ryškiausias muzikos pasaulio vertybes

Vilniaus festivalis – neabejotinas lyderis tarp kultūros ir meno renginių Baltijos regiono šalyse. Jis uolus sostinės kultūrinio gyvybingumo kurstytojas, prestižinis ir solidus renginys, skleidžiantis ryškiausias ir nepaneigiamas muzikinio pasaulio vertybes. Kaip ir visada, vienuoliktasis Vilniaus festivalis, įvyksiantis birželio 14-liepos 3 d., taps muzikos meno supermeistrų scena ir panardins publiką į multikultūrinę atmosferą bei polistilistines programas.

Vilniaus festivalis – tai stilinga kultūrinė platforma, kurioje sąveikauja muzikos meno supermeistrai: nuo legendinio amerikiečių režisieriaus Roberto Wilsono ir Naujojo Orleano džiazo simbolio Wyntono Marsalio, publikos numylėtinių altisto Jurijaus Bašmeto ir smuikininko Gidono Kremerio iki azartiškojo Petro Geniušo ir charizmatiškojo Vytauto Juozapaičio dueto.

Tačiau Vilniaus festivalis, tai ne tik skirtingiausių atlikėjų, kompozitorių ir menininkų interakcija, bet ir polistilistinių programų arena. Nuo sukrečiančio muzikinio įvykio J.S. Bacho „Pasijos pagal Joną” iki dualistinės K. Szymanowskio muzikos, balansuojančios tarp vėlyvojo romantizmo ir impresionizmo; nuo šviežiausių lietuvių autorių premjerų iki įvairias epochas, formas ir autorius derinančių programų; galiausiai, nuo pirmapradžio džiazo iki modernių jo improvizacijų. Toks istorinių ir modernių pasaulinės kultūros vertybių skleidimas jau nuo pirmojo 1997 m. Vilniaus festivalio tapo pagrindine jo idėja.

Galų gale, Vilniaus festivalis, aktyviai dalyvaudamas kultūrinio turizmo programose ir tampriai bendradarbiaudamas su diplomatinėmis užsienio atstovybėmis, tapo multikultūriniu visuomenės forumu, kuriame susitinka ne tik Lietuvos publika, bet ir užsienio ekspertai, svečiai ir turistai. Apie šį solidų, ypač profesionalų renginį ne kartą rašė didieji Europos laikraščiai, į Vilnių atsiuntę savo žurnalistus ir kritikus, o šiemet tarp besidominčiųjų yra „Mezzo” TV kanalas.

Vienuoliktojo Vilniaus festivalio startas įvyks birželio 14-15 d., stulbinančiu ir impozantišku J. S. Bacho „Pasijos pagal Joną” sceniniu pastatymu – bendra Paryžiaus „Le Chātelet” ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatrų bei „Vilniaus festivalio 2007 ” produkcija. Pasijos inscenizaciją režisuoja vienas ryškiausių eksperimentinio teatro kūrėjų Robertas Wilsonas (JAV), garsiųjų Philipo Glasso operų režisierius. Šio kūrinio premjera Lietuvoje skiriama Vilniaus festivalio „krikštatėviu” tituluojamo, nesenai anapilin iškeliavusio maestro Mstislavo Rostropovičiaus atminimui.

Ne mažiau įspūdingas turėtų būti ir festivalio finišas – liepos 3-iosios vakarą Siemens arenoje išgirsime šių dienų Amerikos džiazo simbolį, Naujojo Orleano kultūros energiją skleidžiantį trimitininką Wyntoną Marsalį. Jis atvyks su savo Linkolno menų centro džiazo orkestru, kuris kritikų ne kartą aiškiai paskelbtas geriausiu šiandienos bigbendu pasaulyje.

Toliau puoselėjant aktualią tradiciją, šiemetiniame Vilniaus festivalyje išgirsime dvi festivalio inicijuotas lietuvių kompozitorių kūrinių premjeras. Birželio 22 d. koncerte skambės vienos produktyviausių ir aktyviausių jaunosios kartos lietuvių kompozitorių Ramintos Šerkšnytės kantata-oratorija „Saulėlydžio ir aušros giesmės”. Kompoziciją atliks tikri šiuolaikinės muzikos entuziastai – choras „Jauna muzika” ir dirigentas Robertas Šervenikas, diriguosiantis Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui. Solo partijas atliks Irena Zelenkauskaitė (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Edgaras Montvidas (tenoras) ir Nerijus Masevičius (bosas). O birželio 19 d., netrukus po to, kai nacionalinės premijos laureatai Petras Geniušas ir Vytautas Juozapaitis išnirs iš K. Pendereckio, G. Mahlerio ir M. Ravelio muzikos apmąstymų, išgirsime Lino Rimšos naujos kompozicijos premjerą. Jo koncertinis paveikslas „Intymumas” taps klasikos korifėjų kūrinių ir šiuolaikinės jaunimo muzikos lydiniu.

Šiemetinis Vilniaus festivalis bus sklidinas jubiliejų ir jubiliatų. Birželio 17 d. koncertas dedikuotas pošopeniško lenkų autoriteto Karolio Szymanowskio (1882-1937) jubiliejiniams metams. Ta proga festivalyje svečiuosis ryškiausi Lenkijos atlikėjai – N. Paganini konkurso (2001) nugalėtojas smuiko virtuozas Mariuszas Patyra ir Varšuvos filharmonijos simfoninis orkestras, diriguojamas orkestro direktoriaus ir meno vadovo Antonio Wito. Birželio 24 d. vakarą išgirsime ypatingą lietuvių publikos simpatiją – alto guru Jurijų Bašmetą, kurio vadovaujamam orkestrui „Maskvos solistai” šiemet sukanka 15 metų. O birželio 25 d. koncerto centre – smuiko autoritetas Gidonas Kremeris, Vilniuje švęsiantis savo 60-metį. Negana to, jo vadovaujamas orkestras „Kremerata baltica” – Baltijos valstybių muzikos ambasadorius, pasiners į 10-ojo savo gimtadienio atmosferą. Bet ir tai dar ne viskas, nes birželio 27 d. džiazo improvizacijos projekte, 50-ąjį jubiliejų minės ne kas kitas, kaip saksofono meistras Petras Vyšniauskas, muzikuosiantis su būriu ištikimų draugų.

2007 metų festivalis taps tikra orkestrų muzikos fiesta, kurioje dalyvaus net devyni skirtingi muzikantų kolektyvai: veržlūs ir solidūs, neprilygstami ir įgudę. Birželio 26 d. stebėsime Lietuvos kamerinio orkestro pasirodymą su smuikininku Vadimu Repinu, pelnytai tituluojamu Davido Oistracho inkarnacija. O birželio 29 d. ypatinga festivalio staigmena laukia pučiamųjų muzikos gerbėjų – pašėlusių ir nepaprastai talentingų britų trombonisčių kvartetas „Bones Apart” gros jausmingąjį baroką bei su Vilniaus festivalio orkestru svinguos George’o Gershwino bei Jano Koetsiero stiliumi.

Vilniaus festivalis 2007 programa

Birželio 14 ir 15 d., ketvirtadienis ir penktadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras

Johann Sebastian BACH

Pasija pagal Joną

Muzikinis vadovas ir dirigentas Rolf BECK (Vokietija)

Režisierius, choreografas, scenografijos ir šviesų dailininkas Robert WILSON (JAV)

Kostiumų dailininkė Frida PARMEGGIANI (Italija)

Solo šokių choreografė Lucinda CHILDS (JAV)

Choro meno vadovas Česlovas RADŽIŪNAS

Bendras Chātelet teatro Paryžiuje, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro bei „Vilniaus festivalio 2007” pastatymas

Premjera Chātelet teatre įvyko 2007 m. kovo 28 d.
Premjera Lietuvoje skiriama Maestro Mstislavo ROSTROPOVIČIAUS atminimui.

Bilietai – 25, 35, 45, 55, 75, 190 Lt

Birželio 17 d., sekmadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

VARŠUVOS FILHARMONIJOS SIMFONINIS ORKESTRAS

Solistas Mariusz PATYRA (smuikas)

Dirigentas Antoni WIT

Programa:

KAROL SZYMANOWSKI (1882-1937)

Kompozitoriaus jubiliejiniams metams

Noktiurnas ir Trantela smuikui ir fortepijonui, op. 28 (orkestruotė G. Fitelbergo)
Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui, op. 35
Simfonija Nr. 2, B-dur, op. 19

Bilietai – 20, 30, 50 Lt

Birželio 19 d., antradienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Vilniaus festivalio scenoje susitinka iškiliausias nūdienos lietuvių baritonas Vytautas JUOZAPAITIS, kūrybingasis pianistas Petras GENIUŠAS ir klasikų kūrinius naujai įgarsinantis kompozitorius Linas RIMŠA.

Programa:

KRZYSZTOF PENDERECKI (g. 1933) – Trys dainos iš Simfonijos Nr. 8 „Dainos apie netvarumą” („Lieder der Vergänglichkeit”) pagal Josepho von Eichendorffo ir Karlo Krauso eilėraščius
GUSTAV MAHLER (1860-1911) – Dainų ciklas „Keliaujančio pameistrio dainos” („Lieder eines fahrenden Gesellen”). Tekstų autorius – Gustavas Mahleris

MAURICE RAVEL (1875-1937) – Dainų ciklas „Trys Don Kichoto dainos Dulsinėjai” („Trois chansons de Don Quichotte ą Dulcinée”) pagal Paulo Morand’o eilėraščius

LINAS RIMŠA (g. 1969) – Koncertinis paveikslas „Intymumas”. Vilniaus festivalio užsakymas, pasaulinė premjera

Bilietai – 20, 30, 50 Lt

Birželio 22 d., penktadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS

(Meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas DOMARKAS)

Vilniaus miesto savivaldybės choras JAUNA MUZIKA

(Meno vadovas ir dirigentas Vaclovas AUGUSTINAS)

Solistai: Jérōme PERNOO violončelė, Prancūzija

Irena ZELENKAUSKITĖ sopranas, Ieva PRUDNIKOVAITĖ mecosopranas

Edgaras MONTVIDAS tenoras, Nerijus MASEVIČIUS bosas

Dirigentas Robertas ŠERVENIKAS

Programa:

RAMINTA ŠERKŠNYTĖ (g. 1975) – „Saulėlydžio ir aušros giesmės”, kantata-oratorija sopranui, mecosopranui, tenorui, bosui, chorui ir simfoniniam orkestrui pagal Rabindranato Tagorės tekstus (2007). Vilniaus festivalio užsakymas, pasaulinė premjera
JACQUES OFFENBACH (1819-1880) – Koncertas violončelei ir orkestrui G-dur, „Kariškas koncertas” („Concerto Militaire”, 1847). Premjera Lietuvoje

Bilietai – 20, 30, 50 Lt

Birželio 24 d., sekmadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Vilniaus festivalio garbės svečiui – orkestrui MASKVOS SOLISTAI jau 15 metų! Orkestras ir jo meno vadovas Jurijus BAŠMETAS (altas) – vėl Lietuvoje!

Programa:

JOHANN SEBASTIAN BACH – „Brandenburgo koncertas” Nr. 3, G-dur, BWV 104

ALFRED SCHNITTKE – Koncertas „Na troich” („Trims”) smuikui, altui, violončelei ir orkestrui (solistai – Stepan JAKOVIČ, Jurij BAŠMET, Aleksej NAIDENOV)

JOHANNES BRAHMS – Adagio h-moll, op. 115 altui ir styginių orkestrui
FRANZ SCHUBERT – Simfonija Nr. 5, B-dur, D485

Bilietai – 30, 40, 60, 80 Lt

Birželio 25 d., pirmadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Baltijos valstybių muzikos ambasadorius – orkestras KREMERATA BALTICA Vilniuje švenčia 10-metį, o kolektyvo įkūrėjas ir meno vadovas smuikininkas Gidonas KREMERIS – savo 60-metį.

Programa „Kelionė į Italiją”:

ENNIO MORRICONE – „Quattro Anacoluti per A. V.” styginiams
ANTONIO VIVALDI – „Keturi metų laikai”, koncertai smuikui ir orkestrui, op. 8
PIOTR ČAIKOVSKIJ – „Suvenyras iš Florencijos”, op. 70 („Kremerata Baltica” aranžuotė styginių orkestrui)

NICCOLŅ PAGANINI-Heinrich Wilhelm Ernst – „Venecijos karnavalas”, variacijos smuikui ir styginių orkestrui

Bilietai – 30, 40, 60, 80 Lt

Birželio 26 d., antradienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Davido Oistracho inkarnacija tituluojamas smuikininkas Vadimas REPINAS

ir LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Programa:

RAMINTA ŠERKŠNYTĖ – „De profundis” styginiams

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY – Koncertas smuikui ir styginiams d-moll

PIOTR ČAIKOVSKIJ – Serenada styginiams

FRANZ WAXMAN – „Karmen fantazija” smuikui ir styginiams G. Bizet operos temomis

Bilietai – 30, 40, 60, 80 Lt

Birželio 27 d., trečiadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Lietuvos džiazo meistras Petras VYŠNIAUSKAS ir

Antoni DONCHEV (fortepijonas, Bulgarija)

Eric VLOEIMANS (trimitas, fliugelhornas, Olandija)

John LINDBERG (kontrabosas, JAV)

Klaus KUGEL (perkusija, Vokietija)

Vilniaus miesto savivaldybės ŠV. KRISTOFORO KAMERINIS ORKESTRAS

Dirigentas Donatas KATKUS

Programa:

„Impro5” – kolektyvinė džiazo improvizacija

ANTONI DONCHEV (g. 1959) – „Now and Never – Sketches for Jazz Quintet and Orchestra” („Dabar ir niekada – eskizai džiazo kvintetui ir orkestrui”). Pasaulinė premjera

Bilietai – 20, 30, 50 Lt

Birželio 29 d., penktadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Britų trombonisčių kvartetas BONES APART

ir VILNIAUS FESTIVALIO ORKESTRAS

Programa:

MODEST MUSORGSKIJ (1839-1881) ir SERGEJ PROKOFJEV (1891-1953) – „Pasivaikščiojimas” ir „Trikinkė” (aranžavo Helen Vollam)

ANTONIO VIVALDI (1678-1741) – Siuita iš koncertų ciklo „L’estro armonico” (aranžavo Lorna McDonald)

CHRISTIAN LINDBERG (g. 1958) – „Vivencies” (kūrinys dedikuotas trombonisčių kvartetui)

Rusų šokiai: DMITRIJ ŠOSTAKOVIČ (1906-1975) – „Vežiko šokis” (aranžavo Lorna McDonald), „Lyriškas valsas” (aranžavo Becky Smith); PIOTR ČAIKOVSKIJ (1840-1893) – „Saldumynų fėjos šokis” (aranžavo Helen Vollam); REINHOLD GLIER (1875-1956) – „Rusų jūreivių šokis”; ARAM CHAČATURIAN (1903-1978) – „Šokis su kardais” (aranžavo Craigas Kaucheris)

ANONIMAS – Trys ispanų Renesanso šokiai (aranžavo Richardas Cheethamas)

GIOACCHINO ROSSINI (1792-1868) – „Sevilijos kirpėjo” uvertiūra (aranžavo Helen Vollam)

JAN KOETSIER (1911-2006) – Koncertino keturiems trombonams ir styginių orkestrui, op. 115
DENNIS ARMITAGE (g. 1928) – „Gershwino portretas” (pagal George’o Gershwino muziką)

Bilietai – 20, 30, 50 Lt

Liepos 3 d., antradienis, 19 val.

SIEMENS arena

Pasaulinė džiazo žvaigždė Wyntonas MARSALIS (trimitas) ir jo vadovaujamas LINKOLNO MENŲ CENTRO DŽIAZO ORKESTRAS (JAV) nepaliauja stulbinti garso tobulybe ir ritmų siautuliu! Savąją džiazo ir demokratijos vienovės viziją charizmatiškasis Wyntonas Marsalis šįkart paskleis Vilniaus festivalio publikai.

Bilietai – 50, 80, 100, 150 Lt

Bilietus į festivalio renginius galima įsigyti:

Lietuvos nacionalinės filharmonijos kasose, Aušros Vartų g. 5 (neplatinama į birželio 14, 15 bei liepos 3 d. renginius). Kasos dirba: I-VI nuo 10 iki 19 val., VII nuo 10 iki 12 val.
Informacija ir bilietų užsakymas: tel. (8 5) 266 5233, 266 5216, 266 5259, mob. 8 698 52075, 8 687 24312, el.p. bilietai@filharmonija.lt, taip pat interneto svetainėje www.filharmonija.lt.
Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro kasose, A. Vienuolio 1 (tik į birželio 14 ir 15 d. renginius). Kasos dirba: I-V nuo 10 iki 19 val., VI nuo 10 iki 18 val., VII nuo 10 iki 15 val.
Informacija ir bilietų užsakymas: tel. (8 5) 262 0727, mob. 8 615 51000, el. paštu info@opera.lt, internetu www.opera.lt.
Visose „Bilietai LT” kasose (neplatinama į birželio 14, 15 bei liepos 3 d. renginius)
Informacija ir bilietų užsakymas: tel. 19555 (2 Lt/min), www.bilietai.lt
Visose „Tiketa” kasose (į birželio 14, 15 bei liepos 3 d. renginius)
Informacija ir bilietų rezervavimas: tel. 1653 (2 Lt/min), www.tiketa.lt. Pastaba: taikomi papildomi aptarnavimo mokesčiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.