Už Rusijos vizą – eurai

Nuo birželio 1 dienos iš esmės pakeista Rusijos vizų gavimo tvarka Europos Sąjungos piliečiams.

Tai lėmė įsigaliojęs prieš metus Sočyje priimtas Rusijos ir Europos Bendrijos susitarimas dėl vizų išdavimo Rusijos ir ES piliečiams tvarkos supaprastinimo.

Rusijos Federacijos generalinio konsulo Klaipėdoje Leonido Basnino „Klaipėda” paprašė paaiškinti kai kuriuos dalykus.

– Apie kokį supaprastinimą galima kalbėti, jeigu dabar už vizą į Kaliningradą reikia mokėti, o ji išduodama tik turintiems kvietimą?

– Iškart atkreipsiu dėmesį į tai, kad derybose Rusija norėjo, jog susitarimas būtų taikomas kuo didesniam piliečių skaičiui. Tačiau galutiniame dokumente supaprastintas vizų režimas galioja tik kai kurioms kategorijoms.

Kalbama apie oficialių delegacijų narius, verslininkus, tarptautinių reisų vairuotojus, žurnalistus, aspirantus, studentus ir moksleivius, kurie Rusijoje mokosi arba atlieka stažuotę, tarptautinių mokslo, kultūros, kūrybos ir sporto renginių dalyvius, oficialių keitimosi programų tarp susigiminiavusių miestų dalyvius, neįgaliuosius, ligonius, kurie vyksta gydytis, asmenis, turinčius artimų giminaičių užsienyje, humanitarinio pobūdžio kelionių dalyvius, pavyzdžiui, važiuojančius aplankyti karių ir civilių kapų bei kai kurių kitų kategorijų piliečius.

Svarbu tai, kad šių kategorijų piliečiams supaprastinimas – tai gerokai sutrumpintas reikalingų dokumentų sąrašas (šie dokumentai – pasas, anketa ir priimančiosios pusės kvietimas), taip pat atleidimas nuo konsulinio mokesčio.

Susitarimas panaikino anksčiau galiojusį supaprastintą vizų režimą tarp Lietuvos ir Kaliningrado srities. Rusija ir Lietuva siūlė ES jį išsaugoti, nes jis atitiko abiejų šalių interesus. Bet Briuselis nuolaidų nedarė. Todėl dabar ir Kaliningrado, ir Lietuvos gyventojai, norintys gauti vizas, turi pateikti kvietimo originalą ir sumokėti konsulinį mokestį.

– Ar tai reiškia, kad iki birželio 1 dienos gautos metinės vizos į Kaliningrado sritį jau nebegalioja?

– Anksčiau gautos vizos galioja iki jose nurodyto termino. Dar daugiau: jeigu žmogui prireikė keisti pasą, konsulinė įstaiga ir naujame pase pažymės apie anksčiau išduotą vizą.

– Ar jau nebegalima gauti metinės vizos į Kaliningradą?

– Galima gauti ir trumpalaikę, ir metinę vizą. Tik jau tomis sąlygomis, kaip ir į bet kurį kitą Rusijos Federacijos regioną. Manau, kad, panaikinus ypatingas vizos įforminimo sąlygas kelionei į Kaliningrado sritį, išnyksta ir pati „Kaliningrado vizos” sąvoka, ir kelionės tikslas – „pasienio mainai”.

Beje, vizas galima gauti ir laikotarpiui iki 5 metų. Tačiau ne visų kategorijų piliečiams, o tik tiems, kuriuos jau minėjau. Svarbu pabrėžti, kad tarp jų – nacionalinių ir regioninių vyriausybių ir parlamentų nariai, bet tik jų įgaliojimų galiojimo laikotarpiu. Daugkartines vizas iki 5 metų gali gauti ir artimi giminaičiai.

– Kas priklauso artimų giminaičių kategorijai?

– Artimais giminaičiais pagal susitarimą laikomi sutuoktiniai ir vaikai, taip pat įvaikiai, nesulaukę 21 metų. Norint įrodyti giminystės ryšį, reikia pateikti tai patvirtinančius dokumentus. Visiems kitiems artimiems giminaičiams gali būti suteiktos tik vienkartinės vizos iki 90 dienų.

– Žmonės skundžiasi, kad vizos pabrango. 35 eurai – už trumpalaikę ar metinę daugkartinę vizą?

– Konsulinė rinkliava už bet kokios vizos įforminimą – 35 eurai. Jeigu ją reikia įforminti per tris paras, tai rinkliava bus 70 eurų. Jeigu dėl kokių nors priežasčių bus atsisakyta išduoti vizą, konsulinė rinkliava negrąžinama. Pareiškėjui atsakymas turi būti pateiktas per 10 kalendorinių dienų.

– Atsižvelgiant į supaprastintą vizų išdavimą, kokių reikia dokumentų, patvirtinančių kelionės tikslą?

– Mūsų pokalbio apimtis neleidžia išsamiai atsakyti į šį klausimą. Pasakysiu tik tiek, kad supaprastintas režimas taikomas tiems piliečiams, kuriuos minėjau pokalbio pradžioje. Jiems reikia priimančių organizacijų raštiško kreipimosi originalų. Artimiems giminaičiams – kviečiančių piliečių raštiško kreipimosi originalų, asmenims, lankantiems karių ir civilių kapus, – oficialaus dokumento, patvirtinančio, kad tokių kapų esama ir jie išsaugoti, taip pat giminystę ar kitokius santykius su palaidotuoju. Žurnalistai turi pateikti pažymėjimą, patvirtinantį jų profesinę veiklą, ir dokumentą iš darbdavio, kuriame nurodyta redakcijos užduotis.

Išsamesnę informaciją apie naująją Rusijos vizų įforminimo tvarką galima sužinoti Generaliniame konsulate. Baigdamas norėčiau pasakyti, kad Rusija tęsia derybas su ES dėl bevizio režimo įvedimo ateityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Už Rusijos vizą – eurai"

  1. karolina

    norėjau pakalsuti,o vaikam vizos isduodamos? jei seima issikyrus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.