Čekijos kaimų gyventojai balsavo prieš JAV gynybos skydą

Daugiau kaip tūkstantis trijų Čekijos kaimų gyventojų šeštadienį per vietos referendumus pasisakė prieš savo šalies vyriausybės dalyvavimą prieštaringai vertinamame JAV priešraketinės gynybos skydo projekte, pagal kurį šalia jų namų būtų pastatytos radarų stotys.
Hvozdanio, Tinės ir Zajecovo kaimų gyventojai milžiniška balsų persvara nepritarė šiam projektui, kuris tarp dviejų Šaltojo karo laikų priešininkių – Rusijos ir Jungtinių Valstijų – sukėlė įtampą.

Hvozdanyje prieš šį planą pasisakė 381 iš 409 kaimo rinkėjų. Per kitus referendumus savo nepritarimą priešraketinės skydui taip pat išreiškė 728 Zajecovo ir 139 Tinės gyventojai.

„Tokie rezultatai viršijo mano lūkesčius. Tai mums reiškia pasiryžimą toliau daryti viską, ką galime, kad radaras nebūtų čia pastatytas”, – sakė Zajecovo meras Josefas Hruby (Josefas Hrubis).

Tačiau šių referendumų rezultatai niekaip neįpareigoja Čekijos vyriausybės, kuri galutinį sprendimą priims po balsavimo parlamente, veikiausiai įvyksiančio kitų metų pradžioje.

Referendumai įvyko prieš dvi dienas, kai į Prahą su dviejų dienų vizitu turi atvykti JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas).

Gynybos skydo projektui taip pat nepritaria maždaug 60 proc. visų Čekijos gyventojų.

Maskva kelis kartus perspėjo dėl sekimo radaro dislokavimo Čekijoje ir dešimties raketų gaudytuvų pastatymo Lenkijoje. Vašingtonas tvirtina, kad tai yra savigynos žingsnis, kuriuo siekiama apsisaugoti nuo raketų atakų iš Artimųjų Rytų, konkrečiai – Irano.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, kad tai gali atnaujinti „ginklavimosi varžybas” ir paversti Europą „parako statine”.

Gegužę tarp Vašingtono ir Prahos bei Varšuvos prasidėjo dvišalės derybos, per kurias svarstomos abiejų šalių galimybės priglausti JAV bazes ir personalą.

Praha nori, kad skydas būtų integruotas į NATO gynybos sistemą, tačiau toks reikalavimas sukėlė nesutarimus tarp aljanso sąjungininkių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.