Naujas vizų režimas Rusijos pasienyje nejuntamas

Nuo vakar įsigaliojusi nauja vizų į Rusiją išdavimo tvarka jokių pokyčių Lietuvos ir Rusijos pasienyje esančiame Kybartų kelio poste kol kas nedavė – apdairiausieji ilgalaikes vizas yra įsigiję iš anksto
Nuo penktadienio pasikeitė vizų į Rusiją išdavimo tvarka bei jų kainos. Mat nuo birželio įsigaliojo Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos Federacijos susitarimas, nustatantis vienodą vizų išdavimo tvarką visų ES šalių piliečiams.

Už vizą reikia mokėti

Iki šiol Lietuvos ir Rusijos šalių piliečiai, gyvenantys Lietuvos ir Kaliningrado srities pasienyje, galėjo pasinaudoti lengvatomis ir nemokamai gauti Lietuvos ar Rusijos vizas, leidžiančias kirsti Kaliningrado srities sieną.

Dabar pagal įsigaliojusį susitarimą nustatytas konsulinis mokestis už vienkartinių ir daugkartinių vizų išdavimą – 35 eurai (120 Lt).

Jokių išimčių pasienio gyventojams nebeliko, nemokamai vizos išduodamos tik artimiems Rusijos piliečių giminaičiams, oficialių delegacijų nariams, moksleiviams, studentams ir neįgaliesiems. Jas gauti reikalingi migracijos tarnybos patvirtinti kvietimai. Be kvietimų, bet už nustatytą mokestį vizas gali gauti verslininkai, sunkvežimių vairuotojai, žurnalistai, sportininkai.

Srautas nesumažėjo

Vakar prieš pietus Kybartų kelio poste vyko įprastinis darbas. Kaip teigė Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio posto viršininkas Zigmas Kriščiūnas, posto darbui nauja vizų išdavimo tvarka įtakos dar neturėjo.

„Nepastebėjome, kad būtų sumažėjęs važiuojančių ar einančių pėsčiomis asmenų srautas. Jis buvo toks, koks ir įprastai. Gal kada vėliau kertančiųjų sieną ir sumažės, bet šiandien to nėra”, – vakar „Lietuvos žinioms” sakė Z.Kriščiūnas.

Panašiai teigė ir kalbinti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. Šie sakė kreipiantys dėmesį tik į tai, kad sieną kertantis asmuo turėtų vizą, o kaip ji gauta ir už kiek – jau ne jų reikalas. „Visi kertantieji valstybės sieną turi anksčiau išduotas ir dar galiojančias vizas. Kai baigsis jų galiojimas, tuomet ir bus galima kalbėti apie kokią nors naujos tvarkos įtaką pasienio gyvenimui”, – LŽ aiškino Valstybės sienos apsaugos tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

Jokių pokyčių teigė nejaučią ir pasienyje dirbančio muitinės terminalo, kuriame laukia eilės kirsti valstybės sieną krovininiai bei lengvieji automobiliai, darbuotojai. Vakar terminalas buvo pilnas krovininių automobilių, daugiausia su rusiškais valstybiniais numeriais. Pasak vairuotojų, dažnai pasitaiko, kad pasienyje tenka sugaišti po 15-20 valandų.

Prekeiviai nebevažinės

Kybartų miesto gyventojai, kuriems kelionės į Kaliningrado sritį parsivežti pigesnių maisto produktų, rūkalų ar degalų tapo kasdienybe, sakė apie naujas vizas ir jų kainas dar negirdėję. O išgirdę, jog šios kainuos net per 120 litų, teigė, jog tuomet važiuoti į kaimyninę šalį pigesnių prekių neapsimokės.

„Paskaičiuokim. Jei tiek kainuoja viza, tai dar reikia mokėti ir už draudimą, kitus mokesčius, „įdėti” tenykščiams pasienio pareigūnams, kad ilgai pasienyje neužlaikytų – susidaro nemenka suma. Ko gero, pigiau bus, ko reikia, nusipirkti Kybartuose”, – kalbėjo kybartiečiai.

Visai prie pasienio posto gyvenantis Regimantas Nesčiokas teigė, kad jis nuolatos į kaimyninę šalį važiuoja pigesnių prekių bei degalų. Tačiau ar pabrangus vizai tai darys, sakė nebežinąs. Jis, kaip ir dauguma kalbintų kybartiečių, teigė besinaudojantis anksčiau kur kas pigiau įsigytomis ir tebegaliojančiomis Rusijos vizomis.

Anot Kybartų gyventojų, pabrangusios vizos nutrauks ne tik jų keliones į Kaliningrado sritį, bet ir tenykščių gyventojų – į Lietuvą, nes pastariesiems 35 eurai už vizą – itin dideli pinigai. Tačiau dabartinė vizų išdavimo pasienio gyventojams tvarka laikina. Kaip teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, siekdama užtikrinti pasienio gyventojų tarpusavio ryšių palaikymą ir stiprinimą Lietuva planuoja su Rusija pasirašyti atskirą susitarimą dėl vietinio eismo per sieną.

Tai leistų Lietuvos piliečiams, gyvenantiems šalia Kaliningrado srities sienos, ir Kaliningrado srities pasienio gyventojams su specialiais leidimais vykti į kaimyninės šalies teritoriją per specialius supaprastintus vietinio eismo per sieną punktus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.