Vienybės idėja skaldo ir kiršina

Valstiečiai liaudininkai baiminasi, kad jų sąjungą papildyti ketinantys atsitiktiniai kitų politinių jėgų atstovai nesugadintų geros partijos auros

Trijų politinių jėgų – Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS), Pilietinės demokratijos partijos (PDP) ir Centro partijos (CP) – jungtuves gali apsunkinti nesutarimai jų viduje. Ypač nevienareikšmiškai vienijimosi idėją vertina valstiečiai liaudininkai. Takoskyra jų sąjungoje itin išryškėjo, kai prieš kelias savaites VLS pirmininkės pirmasis pavaduotojas Ramūnas Karbauskis išplatino partijos kolegoms laišką, kuriame griežtai kritikavo idėją vienytis su skirtingos ideologijos partneriais, ypač su PDP.

Ne paslaptis, kad viena priežasčių, verčiančių VLS plėsti savo gretas, yra jos lyderės žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės ambicijos po dvejų metų mėginti dalyvauti prezidento rinkimuose. Todėl valstiečių liaudininkų vedlė esą taip aktyviai propaguoja centro jėgų vienybės idėjas.

Priklausys nuo derybų

„Be abejo, vienos nuomonės dėl susijungimo mūsų partijoje nėra. Viskas labai priklausys nuo to, kaip pavyks susiderėti dėl įvairių sąlygų. Kai kuriems seniesiems mūsų nariams skaudžiausias dalykas būtų partijos pavadinimo praradimas”, – vakar LŽ sakė Seimo Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė.

Parlamentarės teigimu, jei iš tiesų būtų palaimintos jungtuvės, tai turėtų vykti kuo greičiau – iki metų pabaigos. A.Staponkienė atsisakė prognozuoti, kas nutiktų, jeigu jos partijos kolegos vetuotų „vedybas”.

Paklausta, ar pasiteisino dviejų Seimo frakcijų susiliejimas į vieną, parlamentarė tvirtino, kad kol kas atsakyti į šį klausimą sunku. Senųjų frakcijos narių priekaištus, esą „pilietininkai” neaktyvūs, neturi idėjų, A.Staponkienė iš dalies teisina tuo, jog naujokai turėjo per mažai laiko priprasti prie įprasto frakcijos darbo tempo. „Mes dirbame greičiau, kitaip su partija deriname klausimus, o jie – kitos partijos nariai. Žinoma, norėtume, kad partneriai būtų aktyvesni”, – prisipažino seniūnė.

Baimių daug

VLS vicepirmininkas R.Karbauskis – vienas tų, kurie griežtai kritikuoja vienijimosi galimybę. Jis teigia bijąs, jog į VLS įsilieję žmonės, pakeitę jau dvi ar tris partijas, jų ambicijos ir „valstiečiams” nebūdingas mąstymas gali pažeisti gerą partijos aurą. „Mūsų žmonės politikoje ne dėl valdžios, o iš idėjos”, – tvirtino vienas partijos kūrėjų. Pasak jo, pagal merų skaičių VLS yra antrojoje vietoje, pagal savivaldybių administratorių – pirmojoje.

„Nesu prieš, kad į VLS ateitų naujų žmonių, bet jie turi būti tinkami. Mechaninis jungimasis gali būti net pražūtingas mūsų partijai”, – baiminosi R.Karbauskis.

Šiuo metu VLS turi per 3 tūkst. narių, PDP – kiek daugiau nei 2 tūkst., CP – 1,5 tūkstančio. Anot R.Karbauskio, šalies politiniame žemėlapyje „valstiečiai” jau turi savo vietą, tvirtas pozicijas, yra vertinami ir patiki. O štai galimų jungtuvių partnerės – silpnos, neturinčios savo rinkėjų. VLS vicepirmininkas įsitikinęs, kad bendradarbiauti su jomis galima, tačiau vienytis – didelė rizika, mat reikėtų atsisakyti savo istorijos, šaknų.

„Partijos pirmininkės nuomone, toks VLS stiprinimo būdas yra geras, mano – ne. Išgirdus žodį „valstiečiai” iš mūsų galima juoktis, bet mums tai – brangu”, – kalbėjo R.Karbauskis.

Konflikto nėra

VLS vicepirmininkas prisipažino atkreipęs partijos kolegų dėmesį į tai, kad vienas iš aiškiai matomų interesų, kodėl pradeda skirtis VLS vadovybės nuomonės dėl jungimosi su kitomis politinėmis jėgomis, – K.Prunskienės apsisprendimas dalyvauti prezidento rinkimuose. „Suprantu, iš jos pozicijų eiti į rinkimus kaip centristinių jėgų junginio lyderei naudingiau negu valstiečių liaudininkų pirmininkei, – dėstė vienas VLS vadovų. – Bet man neįdomu, ko pirmininkė siekia asmeniškai, pirmiausia turime mąstyti apie partiją.” Pasak R.Karbauskio, jei dauguma partijos narių manys, kad svarbiausia, jog VLS lyderė taptų prezidente, partijų jungtuvės įvyks. O jei bus galvojama apie partijos ateitį, požiūris į perspektyvas turės keistis.

„Tarp mūsų tikrai nėra jokio asmeninio konflikto, paremto ambicijomis, o tik mėginimas išsiaiškinti, kokia mūsų bendra ideologija”, – tikino R.Karbauskis.

Paklaustas, kodėl nejaučia simpatijų PDP, politikas sakė žinąs, nuo kokios partijos „pilietininkai” yra atskilę. Taip pat girdi šių kalbas, kad nepavykus jungtuvėms su „valstiečiais”, jie ieškotų kitų partnerių. „Jei „pilietininkams” nėra skirtumo, su kuo vienytis, kaip mums tokius žmones priimti? Vertinu situaciją ir tikrai nerandu motyvo, kodėl norėčiau, kad tie asmenys ateitų į mūsų partiją”, – atvirai dėstė R.Karbauskis. Pasak jo, VLS narių skaičius nuolat didėja, tad realu, jog iki Seimo rinkimų 2008-aisiais jis sieks 4,5 ar net 5 tūkstančius.

Burs centro jėgas

PDP pirmininko pavaduotojas Seimo narys Andrius Baranauskas LŽ tvirtino, kad partijos skyriai iš esmės neprieštarauja vienijimuisi su VLS ir CP. Parlamentaras prognozuoja, jog tai galėtų įvykti jau rudenį.

„Šiuo etapu labai svarbus pilietinės visuomenės ugdymas, todėl būtume už tai, kad dalis mūsų partijos pavadinimo išliktų”, – paklaustas apie naujo junginio pavadinimą sakė politikas.

Ar nepavykus jungtuvėms „pilietininkai” ieškotų kitų partnerių? A.Baranauskas pabrėžė, jog bendra PDP nuostata – burti, vienyti ir telkti centro jėgas. Pasiteiravus, ar girdėjo kalbų, esą VLS lyderė suinteresuota partijos plėtra dėl to, kad ketina dalyvauti prezidento rinkimuose, A.Baranauskas atsakė, jog „pilietininkai” tokių versijų neaptarinėja. Anot politiko, dabar svarbiausia – Seimo rinkimai. „Žmonėms būtų geriau, jei į rinkimus eitų mažiau partijų, tuomet būtų lengviau pasirinkti”, – pridūrė jis.

Frakcija išnyko

Kad PDP, į kurią susibūrė nuo Darbo partijos atskilusi dalis, byra, šnekama jau seniai. Pirmiausia išnyko jos frakcija Seime. Gegužės mėnesį septyni PDP nariai perbėgo pas valstiečius liaudininkus, nors konsultacijos vyko ir su socialdemokratais. Į pastarųjų frakciją pasiprašė du „pilietininkai” – sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas. Iš PDP frakcijos pasitraukė ir Henrikas Žukauskas bei Jonas Ramonas.

Balandžio pradžioje PDP lyderis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas užsiminė, kad jo vadovaujama partija ateityje gali vienytis su socialdemokratais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.