Apie aparatūros vietą interjere

Ilgą laiką vaizdo ir garso aparatūrai apart nepriekaištingo darbo nebuvo keliami jokie ypatingi reikalavimai.

Tačiau per pastaruosius metus situacija pasikeitė. Pagal naująją koncepciją aparatūra ir baldai turi būti ne tik funkcionalūs, bet ir estetiškai derėti prie aplinkos. Tad daugelis šiuolaikinių televizorių ir muzikinių centrų modelių bei visi jų priedai (staleliai, stovai), kurie dar visai neseniai nepasižymėjo didele įvairove, jau yra dizaino šedevrai.

Akivaizdu, kad šiuolaikinė spindinti aukštos kokybės vaizdo ar garso aparatūra romantiškoje ir „hi-tech” stiliaus svetainėje, turi atrodyti skirtingai. Ją parinkti ir pritaikyti prie šiuolaikinio stiliaus interjero nesunku, nes egzistuoja tikrai didelis pasirinkimas.

Formos gali būti įvairiausios – stovai su užmautais televizoriais, vaizdo aparatūra ir lentynėle kasetėms arba atvira spinta ant ratukų, kurios centre už juodų durelių-langinių paslaptingai paslėptas televizorius. Durelės gali ne tik paprastai atsiverti, bet ir susistumti į spintos vidų, o televizorius, atvirkščiai – gali būti išsistumtas ir pasuktas reikiama kryptimi.

Sudėtingiau derinti klasikiniame interjere – sidabriškas ryškus gražuolis ant raižyto figūrinio stalelio atrodys nekaip. Dizaineriai siūlo jį slėpti arba rinktis santūrius, stilių atitinkančius baldus. Pavyzdžiui, yra klasikinio stiliaus baldų, kurie yra šiuolaikiški ir itin funkcionalūs: iš išorės maži stalčiukai, o viršuje – vientisas panelis vaizdo kasetėms. Už elegantiškos komodos durelių gali slėptis „Panasonic”.

Šiuolaikinės aparatūros išskirtinė ypatybė – gražus dizainas – ne ką mažiau svarbus už techninius duomenis bei funkcionalumą. Tokia aparatūra ne tik harmoningai dera su baldais, sienų apdaila ar užuolaidomis, bet ir tampa dominuojančiu dekoro elementu. Pavyzdžiui, šiuolaikės nestandartinės formos muzikinis centras, kurio vidus permatomas per skaidrų plastiką, o panelis šviečia nepriklausomai nuo to klausotės muzikos, ar ne.

Žinoma, kad toks egzempliorius kambaryje dominuos ir interjerui suteiks elegancijos bei individualumo. Prie klasikinio stiliaus derės prabangi aparatūra su kolonėlėmis, kurių apdailai panaudotas natūralus medis, o šaltam „hi-tech” interjerui avangardinių modelių sidabrinės spalvos ekstravagantiškos konfigūracijos bus tas ryškus akcentas, kurio labai dažnai trūksta šiame stiliuje.

Šiandien prabanga būtinai turi derėti su praktiškumu. Todėl medžiagos, iš kurių gaminami baldai televizoriui, vaizdo ir garso aparatūrai, išsiskiria aukšta kokybe ir apdaila – vizualiai grakštūs stikliniai stovai išlaiko kelių dešimčių kilogramų svorį. Kai kurios firmos naudoja natūralų akmenį, kvarcinį stiklą ar preciziškai apdorotą metalą. Dar labai populiarus apdorotas skaidrus arba matinis stiklas. Tačiau, jeigu akys pavargo nuo „hi-tech” minimalistinės estetikos, bet kada galima pasirinkti stalelį iš natūralaus medžio.

Nedideliame kambaryje tikslinga visą aparatūrą pastatyti ant specialių laikiklių, kurie patikimai tvirtinami prie sienos. Aparatūra panelio atžvilgiu turi būti truputėlį išsikišusi į priekį. Kokiu atstumu nuo sienos bus nutolęs laikiklis – skonio reikalas. Ryškiai nudažytas jo panelis gali tapti neįprastu ir efektingu fonu. Tokiu būdu galima visus daiktus sujungti į vieną visumą. Panelio šonuose rekomenduojama numatyti lentynėles vaizdo kasetėms ir kompaktiniams diskams.

Šiuolaikiniai didelių gabaritų televizoriai, vaizdo ir garso sistemos su visais jiems priklausančiais laidais ant standartinių baldų nebetelpa, bet jeigu stelažą su vaizdo aparatūra pastatysite į kambario kampą, neestetiškų laidų beveik nesimatys.

Jei kambarys suskirstytas į keletą funkcionalių zonų, televizoriui geriausiai tiks mobilus stalelis ant ritininių atramų, kad būtų lengva persistumti iš miegamosios zonos į svetainę. Kad „nenuklystų nuo kelio” ritininės atramos slankioja prie sienos pritvirtintu aliumininiu kreipračiu.

Visiškai mobilią aparatūrą geriausia pastatyti ant stalelio ar stelažo su ratukais.

Tais atvejais, kai šeimininkai nenori, kad aparatūra būtų dominuojančiu interjero elementu, visada ją galima paslėpti už užuolaidėlių.

Be stelažo galima išsiversti tuo atveju, jei įsigysite trikampės konstrukcijos stovą televizoriui.

Namuose esančios aparatūros išdėstymas ant pakabinamų lentynų – taip pat neblogas variantas.

Jei finansinės galimybės leidžia nusipirkti du televizorius, vienam jų tinkama vieta yra virtuvėje, ant specialaus, pritvirtinto prie sienos laikiklio. Greta šiuolaikinės virtuvės buitinės technikos, tokie laikikliai atrodo gana originaliai.

Esama tokių televizorių žiūrėjimo mėgėjų, kurie prieš miegą, gulėdami lovoje, nori dar ką nors pamatyti iš žydrojo ekrano. Pasak specialistų, tai visais atžvilgiais žalingas įprotis, nes miegamajame neturi būti elektrinių, spinduliavimą skleidžiančių prietaisų. Be to, prie miegamojo interjero vargu ar televizorius dera, ypač prie jo romantiško stiliaus. Bet jei tokio savo pomėgio atsisakyti nėra jėgų, geriausia televizorių paslėpti į spintą ar už specialiai pagamintos širmos, pritaikytos prie miegamojo interjero.

Gyventojų „fiziologinį” poreikį žiūrėti televizorių psichologai sieja su patalpos plotu. Pasirodo, patalpose, kurių plotas mažesnis už psichologiškai komfortiškas normas, televizorius beveik visada būna įjungtas. Tai paaiškinama tuo, kad televizoriaus ekranas tarsi akvariumas su plaukiojančiomis żuvytėmis arba gražus vaizdas per langą sukuria erdvės iliuziją. Taigi, televizorius, pastatytas tinkamoje vietoje, gali sumažinti neigiamas kambario savybes ir pabrėžti pranašumus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.