Bushas nori susitikimo klimato kaitos klausimu

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), kuris yra kritikuojamas dėl nenoro imtis griežtų klimato kaitos prevencijos priemonių, ketvirtadienį paragino 15 įtakingų valstybių iki 2008 metų pabaigos susitarti dėl ilgalaikio šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimo.
Šiuose pasiūlymuose, paskelbtuose prieš įtakingų valstybių viršūnių susitikimą, kurio metu bus aptartas šis klausimas, pabrėžiama naujų technologijų, padedančių efektyviau naudoti energiją, svarba ir pakartojamas G.W.Busho nepritarimas griežtam anglies dvideginio išmetimo apribojimui, kurio nori daugelis jo sąjungininkų.

Kritikai šią strategiją pavadino bandymu nukreipti dėmesį ir vilkinimo taktika, bet kai kurių Europos valstybių lyderiai ir vienas Jungtinių Tautų (JT) pareigūnas išreiškė viltį, kad tai gali būti pirmas žingsnis, po kurio bus imamasi tolesnių veiksmų.

Tai buvo griežčiausias Jungtinių Valstijų pareiškimas dėl taršos apribojimo po to, kai 2012 metais baigsis pirmoji Kioto protokolo fazė.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel tikėjosi, kad per Didžiojo aštuoneto (G-8) valstybių viršūnių susitikimą, kuris įvyks kitą savaitę ir kuriam ji pirmininkaus, bus sudarytas susitarimas dėl klimato kaitos, ir G.W.Bushas buvo spaudžiamas per šį susitikimą kažkiek nusileisti.

„Jungtinės Valstijos šį klausimą vertina rimtai, – sakė G.W.Bushas, kalbėdamas apie savo darbotvarkę viršūnių susitikimui. – Mano pasiūlymas toks: iki kitų metų pabaigos Amerika ir kitos šalys nustatys ilgalaikį globalinį tikslą sumažinti (taršą) šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis”.

„Kad padėtų pasiekti šį tikslą, Jungtinės Valstijos sušauks … susitikimus šalių, kurios išmeta daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų, įskaitant šalis su sparčiai augančiomis ekonomikomis, tokias kaip Indija ir Kinija”, – pridūrė jis.

Tarp G.W.Busho siūlomų dalykų yra muitų barjerų mažinimas siekiant paskatinti dalytis aplinkosaugai svarbiomis technologijomis.

Interviu naujienų agentūrai „Reuters”, JT politikos dėl klimato kaitos vadovas Yvo de Boeras (Ivas de Buras) sakė, jog Baltųjų rūmų darbuotojai nurodė, kad tai gali būti politikos keitimo pradžia.

Tačiau daugelis aplinkosaugininkų tai įvertino labai skeptiškai. „Planas, kurį šiandien paskelbė prezidentas Bushas, yra akivaizdi apgaulė, – sakė organizacijų tinklo „Friends of the Earth” prezidentas Brentas Blackwelderis (Brentas Blakvelderis). – Tai bandymas padaryti taip, kad Busho administracija atrodytų rimtai žiūrinti į pasaulinį šiltėjimą iš esmės nieko nedarydama taršai mažinti”.

Pagal minimą JAV strategiją G.W.Bushas, kurio kadencija baigsis kaip tik kitų metų pabaigoje, taip pat ragintų šalis nustatyti tarpinius tikslus atsižvelgiant į savo energijos šaltinius ir būsimus energijos poreikius.

G.W.Bushas planuoja pirmąjį tokį susitikimą sušaukti vėliau šiais metais ir jo metu aptarti, kaip iki nustatytos ribos apriboti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą iki maždaug 2050 metų. Į susitikimą bus pakviesti atstovai iš maždaug 15 šalių, įskaitant Kiniją ir Indiją, kurios kaip ir Jungtinės Valstijos yra didelės teršėjos.

A.Merkel norėjo, kad G-8 viršūnių susitikimas sudarytų sąlygas deryboms dėl Kioto protokolo išplėtimo ir pratęsimo po 2012 metų.

G.W.Bushas, kuris atmetė Kioto protokolą, nepritaria pagrindiniam jo elementui – priemonių sistemai, susijusiai su tų kompanijų, kurios mažina taršą skatinimu ir bausmėmis toms kompanijoms, kurios to nedaro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.