Kovoje dėl turistų pabaigos dar nematyti

Bandymas išspręsti savaitę liepsnojusį Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (TKIC) bei Senamiesčio verslininkų sąjungos konfliktą, kilusį dėl turistų vežiojimo į didžiausią mieste prekybos centrą, vakar baigėsi ne itin sėkmingai.

Prie derybų stalo sėdo TKIC direktorė Romena Savickienė, kaltinta „Akropolio” protegavimu, Savivaldybės atstovai, „Akropolio” valdytojas Ovidijus Zibalis ir senamiesčio verslininkai. Susitikimas vyko už uždarų durų.

Su žurnalistais trumpam pabendrauti išėję derybininkai iš pradžių pasidžiaugė, kad pavyko surengti atvirą pokalbį, tačiau kiek vėliau emocijos vis tiek paėmė viršų, ir suinteresuotų pusių atstovai vieni kitiems pažėrė kaltinimų bei įtarinėjimų.

Pakoregavo maršrutą

Anot „Akropolio” valdytojo O. Zibalio, į šią prekybos ir pramogų vietą autobusai iš Kruizinių laivų terminalo ir toliau kursuos, tačiau – pakoreguotu maršrutu: terminalas-„Akropolis”-senamiestis-terminalas.

Valdytojas taip pat pabrėžė, kad iš 66 kruizinių laivų maršrutų išvykos į „Akropolį”, pagal pageidavimus, bus siūlomos tik 15 maršrutų.

Gegužės mėnesį iš 3,5 tūkstančio atplaukusių turistų „Akropolyje” panoro pabuvoti tik 150. O. Zibalio žodžiais, toks skaičius yra akivaizdus įrodymas, jog prekybos centras senamiesčio nežlugdo.

Kiek pelno davė maršrutas, valdytojas tikino neskaičiuojąs, o tam esą ir reikalo nėra.

„Dar prieš dvejus metus maršruto idėją buvome pasiūlę Klaipėdos TKIC, bet žodinį leidimą jį rengti gavome tik šiemet, nes turistams kilo poreikis apsipirkti. Jokių sutarčių su niekuo nesudarėme, tiesiog gavome leidimus patekti į Kruizinių laivų terminalo teritoriją pro Klaipėdos laivų remonto įmonę”, – tikino O. Zibalis.

Šiuo metu kruizinių laivų keleiviams „Akropolis” siūlo vieną autobusą, bet jeigu paklausa bus didesnė, autobusų taip pat bus daugiau.

Anot O. Zibalio ir jam antrinusios TKIC direktorės R. Savickienės, analogiški maršrutai – ne naujiena visoje Europoje. Turistų poreikį apsipirkti tenkina dauguma Europos ir pasaulio uostų.

Kaltinimus atmeta

R. Savickienė atmetė kaltinimus, jog ji proteguojanti „Akropolį” arba iš maršruto į šį prekybos centrą turinti kokios nors asmeninės naudos.

„Dar kartą viešai pareiškiu, kad ne mes, o „Akropolio” atstovai ieškojo galimybių organizuoti maršrutą. Buvo su pasiūlymais atėję ir BIG-o atstovai, tačiau jie patys jų neįgyvendino.

Pavargau kartoti, jog pirmiausia visiems be išimties užsieniečiams siūlome ekskursijas po senamiestį. Ir senuose, ir naujuose mūsų bukletuose gausu informacijos apie lankytinas šios miesto dalies vietas.

O su „Akropoliu” jokių sutarčių nepasirašiau – jų paprasčiausiai nėra. Niekas netrukdo ir patiems senamiesčio verslininkams surengti tokį maršrutą – samdyti ar pirkti autobusėlį bei vežioti turistus po senamiestį”, – kalbėjo R. Savickienė.

Kovos iki pergalės

Vis dėlto Senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė Eugenija Odebrecht ir derybose dalyvavę šios sąjungos nariai mano kitaip.

„Ar neskelbsime streiko? Tiksliai negaliu atsakyti, viskas priklausys nuo tolesnio visų pusių bendradarbiavimo. Laukiame atsakymo iš TKIC valdybos, ji turi patvirtinti arba paneigti sutarčių su „Akropoliu” buvimą. Po atsakymo paaiškės, ar kreipsimės į Konkurencijos tarybą siekdami nustatyti, ar maršrutas tik į vieną prekybos centrą nepažeidžia Konkurencijos įstatymo”, – kalbėjo E. Odebrecht.

Vienas iš sąjungos narių – verslininkas Vytautas Karčiauskas – išeitį mato tik vieną.

„Senamiestis sužlugdytas ir suniokotas, bet kokia išvyka į „Akropolį” prisidėjo prie uostamiesčio centro merdėjimo ir toliau šią problemą gilina. Sėkmingas bendradarbiavimas bus tuomet, kada „Akropolis” prisidės prie senamiesčio atgaivinimo”, – kategoriškai pareiškė jis.

Verslininkų sąjunga, vienijanti apie 40 narių, dėl problemų sprendimo šią savaitę buvo susitikusi su Klaipėdos valdžios atstovais. Abi pusės susitarė kas mėnesį rengti pasitarimus ir ieškoti visų įmanomų būdų senamiesčiui prikelti.

Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir Strategijos departamento direktorius bei TKIC valdybos narys Ričardas Zulcas tikino, kad tokių susitikimų metu bus peržiūrimos visos programos bei projektai, susiję su senamiesčiu, ir bus ieškoma būdų jų įgyvendinimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.