„Piliečių santalka”susirūpinusi Seimo savarankiškumu

Nevyriausybinė organizacija „Piliečių santalka” nerimauja dėl Seimo savarankiškumo ir gebėjimo kontroliuoti specialiąsias tarnybas.
Penktadienį „Piliečių santalkos” atstovai susitiko su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu ir Valdyba bei aptarė parlamentinės vykdomosios valdžios ir specialiųjų tarnybų kontrolės bėdas.

„Pastaruoju metu mes matom tokius dalykus, kai iš Seimo tyčiotis atskiriems valstybės pareigūnams tampa vos ne tokios geros praktikos reikalu. Mes esam susirūpinę Seimo savarankiškumu ir Seimo galiomis kontroliuoti specialiąsias tarnybas bei užtikrinti demokratinę tvarką Lietuvoje”, – po susitikimo žurnalistams teigė „Piliečių santalkos” tarybos narys Darius Kuolys.

„Santalkos” atstovai piktinasi, jog Seimas nepakankamai kontroliuoja Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir nesugeba paspartinti pernai Baltarusijoje žuvusio VSD darbuotojo ir diplomato Vytauto Pociūno mirties aplinkybių tyrimo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pernai atliko VSD veiklos parlamentinį tyrimą ir savo išvadose konstatavo, jog „VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius nėra pajėgus tinkamai organizuoti VSD darbą ir jam vadovauti”.

Iniciatyvos imtis parlamentinio tyrimo kilo, kai pernai rugpjūtį iškritęs per viešbučio langą Breste, kur buvo tarnybinėje komandiruotėje, žuvo valstybės saugumo karininkas V.Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine. Generalinės prokuratūros tyrimas nustatė, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.

Iš pradžių siūlyta aiškintis V.Pociūno žūties aplinkybes, tačiau vėliau, politikams ir žiniasklaidai paskelbus įvairių šio tragiško įvykio versijų, kuriose kvestionuoti VSD sprendimai, nutarta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir paties departamento veiklą.

Konfliktas tarp komiteto ir VSD kilo po to, kai departamento vadovybė atsisakė pateikti parlamentarams pažymas apie galimus aukštų valstybės pareigūnų korupcinius ryšius.

VSD vadovas A.Pocius komitetui minėtų pažymų nepateikė, argumentuodamas, jog tai galėtų pakenkti nebaigtam operatyviniam tyrimui. Pagal įstatymą, dėl sprendimų, susijusių su tokios medžiagos perdavimu, sprendžia įstaigos vadovas.

A.Pocius atsistatydino iš pareigų prieš pusmetį po nepalankių Seimo NSGK atlikto VSD veiklos tyrimo išvadų ir dabar laikinai eina generalinio direktoriaus pareigas , kol bus paskirtas naujas departamento vadovas.

Antradienį Seimas spręs, ar pritarti prezidento teikiamai dabartinio Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo Povilo Malakausko kandidatūrai į VSD generalinio direktoriaus pareigas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.