Jubiliejiniame bliuzo festivalyje – rekordinė JAV žvaigždžių plejada

Liepos 6-7 d. Varniuose (Telšių raj.), prie Lūksto ežero vyksiančiame jubiliejiniame 15-ajame tarptautiniame bliuzo festivalyje „Bliuzo naktys 2007” dalyvaus itin didelė žvaigždžių plejada iš bliuzo tėvynės – JAV. Be to, šiemetinėse „Bliuzo naktyse” pirmąkart vyks ne du, o trys koncertai – be tradicinių penktadienio ir šeštadienio vakarinių, iki paryčių užtrunkančių atlikėjų pasirodymų, šeštadienio dieną dar vyks ir akustinio bliuzo koncertas.
„Per ilgametę „Bliuzo naktų” – didžiausios Rytų Europoje po atviru dangumi vykstančios bliuzo fiestos – istoriją iškovoto tarptautinio pripažinimo dėka šiemet sulaukėme itin daug užsienio atlikėjų paraiškų dalyvauti jubiliejiniame festivalyje. Po ilgos atrankos klausytojus šįkart nusprendėme palepinti viena iš populiariausių bliuzo srovių – čikagietišku bliuzu, pulsuojančiu energingo roko sąskambiais”, – sakė renginį organizuojančios VŠĮ „Bliuzo naktys” prodiuseris Algirdas Barniškis-Blėka.

Viena pagrindinių jubiliejinio festivalio žvaigždžių – Čikagos ketveriukė „Howard & the White Boys” (JAV). 9-ojo dešimtmečio pabaigoje susikūrusi grupė karjeros pradžioje koncertavo su neoficialiu grupės globėju laikomu legendiniu Buddy Guy. „Tradicinei” bliuzo srovei ilgą laiką atstovavusios „Howard & the White Boys” antruoju atgimimu kritikai laiko 2004 metus, kai prie ilgamečių grupės narių H. McCullum, R. Calipani ir J. Christopulos prisijungė jaunas talentingas gitaristas P. Galanis. Atėjus šiam gitaristui, naująja grupės „vizitine kortele” tapo „čikagietiškas” bliuzas su ryškiu roko, ritmenbliuzo ir funk prieskoniu.

Su tuo pačiu Buddy Guy nemažai yra koncertavęs ir kitas į „Bliuzo naktų” festivalį atvyksiantis Čikagos bliuzo atlikėjas – trombono ir vokalo legenda „Big James” Montgomery (JAV). „Big James” yra grojęs ir su kitomis pasaulinėmis bliuzo legendomis – tokiomis kaip Milton, Albert King. Pastaraisiais metais „Big James” dažniausiai koncertuoja su savo grupe „The Chicago Playboys”.

„Bliuzo naktyse 2007” dalyvausiantis dar vienas amerikietis vokalistas ir lūpinės armonikėlės virtuozas Billy Hamilton muzikinę karjerą pradėjo 1965 metais Ohajo valstijoje. Išbandęs įvairias roko kryptis, 9-ojo dešimtmečio pradžioje B.Hamilton pasinėrė į bliuzo, soul ir ritmenbliuzo pasaulį, kuriame iki šiol sėkmingai koncertuoja su įvairiais tarptautiniais projektais. Prieš kelerius metus B.Hamilton persikėlė į Bratislavą (Slovakija) ir dažnai rengia koncertus Vokietijoje, Italijoje, Čekijoje, kitose Europos šalyse. Į „Bliuzo naktis” B.Hamilton atvyks kartu muzikantų iš Kanados, Lenkijos ir Rusijos projektu.

Dar vienas „Bliuzo naktyse” dalyvausiantis tarptautinis projektas – duetas „The Soul Hustlers”: DJ Hereill (Suomija) ir Alaska Kalanen (JAV). Tai sparčiai Europoje populiarėjanti grupė, savo atliekamose bliuzo improvizacijose nevengianti įterpti itin skirtingos pakraipos stilių, netgi Hip Hop, muzikos. Moderniais ritmais praturtinta ir kitos iš Skandinavijos atvyksiančios grupės – „Hotland” (Švedija) muzika.

JAV kilmės žymiausias Izraelio bliuzmenas Dov Hammer – dar vienas jubiliejinio festivalio svečias. Lūpine armonikėle grojantis ir itin savitu vokalu pasižymintis D.Hammer pastaraisiais metais dažnai koncertuoja bliuzo tėvynėje JAV, savo pasirodymus rengdamas kartu su žymiausiais Jungtinių Valstijų bliuzo atlikėjais – Willie Kent bei kitais.

Festivalio organizatoriai šiuo metu veda dar veda derybas dėl kelių kolektyvų iš Suomijos, Vokietijos ir JAV pasirodymo.

„Bliuzo naktyse” dalyvaus ir geriausi Baltijos šalių bliuzo atlikėjai. Lietuvai atstovaus Arina ir „Veto Bank”, „Road Band” ir „Blues Makers”. „Road Band” pristatys naują lietuviškų dainų albumą „Bliuzo karalius”. „Blues Makers” atliks specialiai jubiliejinėms „Bliuzo naktims” parengtą Eric Clapton dainų projektą. Latvijai atstovaus Lietuvos bliuzo gerbėjams puikiai žinoma „Latvian Blues Band”, o Estijai – neseniai susikūręs iškiliausių šios šalies bliuzmenų projektas „The Real Deal”.

Į festivalį susirinksiančių bliuzo gerbėjų iš Lietuvos bei užsienio lauks ir sporto bei pramoginiai renginiai. Vyks futbolo, krepšinio, tinklinio varžybos, ežero pakrantėje bus papildyta „Kanopų” alėja (žymiausių bliuzo muzikantų ir atlikėjų pėdų atspaudai). Bus siekiama pagerinti festivalio žiūrovų itin mėgiamos tradicinės „Bliuziasriubės” (žuvienės, kurios rekordinis tūris siekė 1200 litrų) virimo rekordą. Naktinę padangę Lūksto ežere nušvies fejerverkų šou „Bliuzo žiburiai”. Pageidaujantiems bus organizuojamos ekskursijos su gidu po Varnių regioninį parką ir architektūrines vietoves.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.