Kaip išsirinkti tinkamą kuprinę

Be kuprinės neišsiverčiama net ir trumpiausiame žygyje. Gera kuprinė tokia, kurios tiesiog nejuntama – nespaudžia diržai, nesikabina už pasitaikančių kliūčių, ją galima lengvai nusiimti ir užsidėti. Svarbiausia – yra tvirta (kad ištrūkęs užtrauktukas ar atplyšusi diržą laikanti siūlė nepriverstų nutraukti ilgai planuotos kelionės).

Patogi ir kokybiška

Pasak turizmo įranga prekiaujančios įmonės „Montis magia” atstovo Roberto Stupako, renkantis kuprinę didelį dėmesį reikia kreipti į patogumą ir kokybę. „Siūlės turi būti tvarkingos. Įsitikinkite, ar diržai prisiūti tvirtai. Susireguliuokite pakabinimo sistemą pagal savo ūgį ir sudėjimą. Paprašykite pardavėjo kokio nors svorio (10 kg ir daugiau), užsidėkite kuprinę ir pabūkite su ja 10-15 minučių. Įsitikinkite, kad petnešos nekrinta nuo pečių, kuprinė negriūva atgal. Išbandykite sagteles – ar jos užsitraukia be vargo? Ar užtrauktukas „vaikšto” laisvai? Tik į visus klausimus atsakę teigiamai galite galvoti apie šį pirkinį”, – kalbėjo ne vienus metus keliaujantis ir kuprinių subtilybes išmanantis Robertas.

Kuprinių įvairovė

Yra keletas kuprinių tipų. Kiekvienas iš jų turi savo pranašumų ir trūkumų. Kai kurie šiuolaikiniai modeliai yra gaminami su aliuminio juostų karkasu kuprinės nugaros dalyje. Tokie patobulinimai kuprinei suteikia standumo ir papildomo komforto ilguose žygiuose. Šio tipo kuprinių trūkumas yra tas, kad ji, net ir būdama tuščia, užims nemažai vietos.

Bene populiariausios šiuo metu yra minkštosios kuprinės – taip vadinamos kuprinės, kurios neturi tvirtų karkaso elementų. Pagrindiniai tokios konstrukcijos pliusai – minimalus svoris ir galimybė kompaktiškai supakuoti. Tačiau norint patogiai jaustis žygyje tokio tipo kuprinę reikia tinkamai sukrauti – paskirstyti svorį, nepalikti kietų daiktų nugaros dalyje bei žinoti kitų gudrybių, kurios padės išvengti diskomforto nešant keliautojui reikalingus daiktus.

Rėminė kuprinė – tai rėmas su diržais. Tokia kuprinė naudinga, kai reikia pernešti labai sunkų ir didelių matmenų svorį. Jas dažniausiai naudoja įvairių sudėtingų ekspedicijų dalyviai – speleologai, alpinistai ir kiti.

Kokio dydžio turi būti kuprinė?

Kuprinių dydis yra matuojamas litrais. Paprastai į bandomąjį gaminį pilami maži kamuoliukai iš litrinių indų. Jų kiekis ir nusako kuprinės tūrį.

Jeigu ruošiatės daugiadieniams žygiams, kur reikės nešti didelį svorį – prireiks ekspedicinės kuprinės, kurios tūris bent 80 litrų, tačiau rimtoms ekspedicijoms gali prireikti ir 120 litrų kuprinės. Dažniausiai tai būna kuprinės be rėmų.

Trumpesnėms, keleto dienų kelionėms pakanka 40-60 litrų kuprinės, o miesto kuprinės paprastai būna nuo 10 iki 30 litrų.

Iš ko pasiūta?

Audinio stiprumas lemia kuprinės ilgalaikiškumą. Dabar daugelis kuprinių siuvamos iš sintetinių audinių, tokių kaip cordura, oxford ir kitų. Kuo tvirtesnis audinys, tuo jis būna sunkesnis, todėl audinių tipai maišomi: labiausiai trinamose vietose siuvami tvirtesni audiniai, ir atvirkščiai.

Beveik visi naudojami audiniai turi vandeniui nepralaidų sluoksnį, bet tai ne visada yra pliusas. Kuprinė, šiaip ar taip, gali peršlapti per siūles, o tada tokie audiniai džiūsta daug ilgiau.

Jeigu planuojate keliauti į kalnus, patartina rinktis ryškiaspalvio audinio kuprinę. Taip pasiklydus ar atsitikus nelaimei jūs būsite daug greičiau pastebėti. Be to, užslinkus rūkui ar kitoms blogoms oro sąlygoms lengviau matysite kitą komandos narį ir nepasimesite nuo grupės.

Petnešos

Petnešos turi būti paminkštintos ir pakankamai plačios – bent 7 centimetrų. Juosmens diržas leidžia paskirstyti svorį nuo pečių ant klubų. Labai svarbu, kad pakabinimo sistemą galima būtų sureguliuoti taip, kad diržas priglustų būtent ant klubų.

Visi šie elementai ir jų reguliavimo galimybės sudaro vadinamąją pakabinimo sistemą. Kuo didesnės šios sistemos reguliavimo galimybės, tuo geriau galima pritaikyti kuprinę prie kūno formos, kartu sudarant maksimaliai patogias sąlygas keliauti.

Smulkmenos

Atkreipkite dėmesį, ar į kuprinės vidų galima patekti ne tik per viršų, bet ir iš šonų ar priekio. Jeigu jūsų žygis užtruks ilgiau negu dieną ar dvi, patartina, kad kuprinės apačioje būtų atskiras skyrius. Atėjus nakvynei jums nereikės iškrauti viso kuprinės turinio vien tam, kad pasiektume jos dugne esantį miegmaišį ar kitą reikalingą daiktą.

Šiuolaikinės kuprinės yra aukštos ir siauros – kuo aukščiau svorio centras ir kuo jis arčiau žmogaus nugaros, tuo lengviau nešti didelį svorį.

Nesvarbu, ar važiuojate į savaitgalio žygį dviračiu, ar rengiatės kelių savaičių ekspedicijai į kalnus, tačiau bet kada, užėjus blogoms oro sąlygoms, gali prireikti apsaugoti kuprinę nuo lietaus. Gerose kuprinėse būna tam skirti specialūs apdangalai. Paprastai jie laikomi kuprinės dangtyje arba jos apačioje.

Netaupykite

Nepirkite prastų kuprinių. Vidutinės klasės kuprinė, skirta ilgesniems žygiams, kainuoja ne mažiau kaip 200 litų. Tačiau kaina irgi nėra gero gaminio rodiklis. Kartais pasitaiko netgi garsių įmonių kuprinių, kurios nepateisina lūkesčių jau pirmą kartą iškeliavus.

Taigi išsirinkus kuprinę, dėl viso pikto, reikėtų apie ją nuomonės pasiteirauti jau ne pardavėjo, kuris suinteresuotas parduoti savo atstovaujamos bendrovės gaminį, o keliaujančių draugų ar pažįstamų, kurie yra išbandę ne vieno gamintojo kuprinę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.