Kitąmet vaikai mokysis ilgiau

Šiandien pradinukai ir vyresniųjų klasių mokiniai paskutinį kartą šiais mokslo metais sės į mokyklinius suolus. Tačiau jau kitą vasarą vyresniokams krimsti mokslus teks keliomis savaitėmis ilgiau.

Nors šiandien mokyklose oficialiai baigiasi pamokos, labiau užsiėmę tėvai dar gali nesukti galvos dėl savo atžalų užimtumo.

Pagal 2005-2007 metų ugdymo planus oficialiai mokslo metai 6-11 klasėms baigsis tik birželio 21 dieną. Todėl dar beveik tris savaites vaikai lankys mokyklą, tik vietoje pamokų jiems bus pasiūlyta vadinamoji nepamokinė ugdomoji veikla.

Kuo konkrečiai užsiims vaikai, kiekviena mokykla planuoja individualiai. Anot uostamiesčio Gedminų pagrindinės mokyklos vadovo Aurelijaus Liaudansko, šiemet ugdytiniams bus pasiūlyta daug pažintinės veiklos – vizitas į P. Domšaičio galeriją, sporto ir sveikatingumo dienos, išvykos į pajūrį ir t. t. Be to, šiek tiek laiko skirta ir mokymosi spragoms ištaisyti.

Pokalbininko teigimu, dabartinė tvarka, t. y. privalomas nepamokinės veiklos organizavimas birželį, išsprendė projektų ir pažintinės veiklos problemą. Paprastai per mokslo metus šiai veiklai pritrūksta laiko. Be to, ugdomoji veikla dar keletą savaičių garantuoja vaikų užimtumą.

Kita vertus, A. Liaudanskas pastebi, kad patys vaikai ir tėvai į nepamokinę veiklą žiūri pro pirštus.

„Kadangi pamokos jau nebevyksta, į ugdomąją veiklą tėvai nežiūri rimtai. Sulaukiame daugybės tėvų prašymų anksčiau paleisti vaikus. Aišku, pamokų tokiu metu neįsivaizduoju. Iš savo patirties žinau, kad organizuoti ugdymą būtų labai sudėtinga – vasaros oras daro savo”, – sakė pokalbininkas.

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) žada, kad jau kitais mokslo metais 6-11 klasių mokiniai mokysis kiek ilgiau.

Anot ŠMM Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Leokadijos Kasperavičienės, naujuosiuose ugdymo planuose nurodoma, kad pamokos nuo ateinančių mokslo metų galės tęstis iki birželio 21 dienos.

Tiesa, ne mažiau kaip 10 dienų mokykla privalės skirti ir projektinei bei pažintinei veiklai, tačiau ji galės būti vykdoma per visus mokslo metus. Pradinukams, kaip ir šiemet, mokslo metai baigsis birželio 1-ąją.

Pagrindinė tokio sprendimo priežastis, ŠMM atstovės teigimu, – siekis sumažinti mokymosi krūvį.

„Kelių savaičių ugdymo turinys dabar yra nukeliamas į mokslo metus. Vadinasi, daugėja namų darbų, mažiau laiko skiriama kai kurioms temoms”, – aiškino specialistė.

Be to, anot L. Kasperavičienės, paaiškėjo, kad ne visos mokyklos nepamokinei ugdomajai veiklai skiria reikiamą dėmesį, nors rekomendacijose nurodyta daug įdomios ir prasmingos veiklos.

Ne paslaptis, ir tai, kad kai kurios mokyklos ugdomosios veiklos sąskaita susitrumpina mokslo metus, šiai veiklai skirtą laiką atidirbdamos šeštadieniais ar net mokinių atostogų metu. Tačiau pagal naujuosius ugdymo planus, anot L. Kasperavičienės, tokių atvejų daugiau nebebus, nes visos mokyklos privalės dirbti iki birželio 21 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.