Areštuotas įtariamas Bosnijos serbų karo nusikaltėlis Tolimiras

Serbų ir bosnių policija ketvirtadienį areštavo Bosnijos serbų generolą, kaltinamą dėl genocido per 1992-1995 metų Bosnijos karą. Penktadienį jis bus perduotas Hagos karo nusikaltimų tribunolui.
Zdravko Tolimiras (Zdravkas Tolimiras) buvo artimas Bosnijos serbų pajėgų vado Ratko Mladičiaus padėjėjas ir, manoma, vadovavo jo rėmimo tinklui. R.Mladičius yra tarp pagrindinių įtariamųjų, kurių ieško Jungtinių Tautų (JT) tribunolas Hagoje.

Z.Tolimiro areštas padidino tiek Serbijos, tiek Bosnijos galimybes užmegzti glaudesnius ryšius su Europos Sąjunga (ES).

„Vyksta Tolimiro perdavimas Hagai”, – sakė Bosnijos autonominės Serbų respublikos Vidaus reikalų ministerijos atstovė.

Tikimasi, kad Z.Tolimiras į Nyderlandus atvyks penktadienį ir bus nuvežtas į tardymo izoliatorių, sakė tribunolo atstovas.

Pareigūnai anksčiau buvo sakę, kad Z.Tolimiro prasta sveikata, o kai kurios vietos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad jis serga vėžiu.

Jis areštuotas prieš kitą savaitę įvyksiantį Hagos vyriausiosios prokurorės Carlos Del Ponte (Karlos Del Pontės), su kuria ES turbūt tikrai konsultuosis dėl derybų su Belgradu atnaujinimo, vizitą į Serbiją.

Serbijos derybos dėl glaudesnių ryšių su ES pernai buvo sustabdytos dėl to, kad Belgradas neareštuoja R.Mladičiaus. ES sako, kad derybos gali būti atnaujintos, jei Serbija žengs konkrečius žingsnius bendradarbiavimo su Haga srityje ir areštuos ieškomus įtariamuosius.

Po Z.Tolimiro arešto laisvėje dar liko penki serbų įtariamieji, tarp jų – R.Mladičius ir jo politinis bosas Radovanas Karadžičius.

Abu jie apkaltinti dėl genocido – dėl trejus metus ir septynis mėnesius trukusios Sarajevo apsiausties, kuri pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių, ir 1995 metų žudynių Srebrenicoje, kur buvo nužudyta maždaug 8 tūkst. musulmonų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.