Danų meno „aukso fondo” dalelė Vilniuje

Birželio 4 d., 18 val. galerijoje ,,Vartai” atidaroma pasaulinio garso danų tapytojo Carlo Henningo Pederseno (1913-2007) akvarelių, piešinių ir aliejinės tapybos darbų paroda. Menininkas priklausė ryškų pėdsaką Europos meno istorijoje palikusiam judėjimui CoBrA. Paroda veiks iki birželio 30 d.

CoBrA grupė veikė labai trumpai (1948-1951), bet padarė didžiulę įtaką Europos meniniam gyvenimui. Tai buvo pirmoji internacionaliai išgarsėjusi grupė, apėmusi dailininkus ir literatus iš mažų Europos šalių. Visi jie po dramatiškų karo išgyvenimų siekė mene betarpiškos ir maksimalios ekspresijos. Inspiracijų buvo ieškoma skandinavų mitologijoje ir vaikų, psichinių ligonių bei primityvių šalių mene, taip pat siurrealizme bei ekspresionizme. CoBrA pavadinimas buvo siejamas su gyvatės archetipu skandinavų mituose ir su miestų, kuriuose gimė ar gyveno grupės įkūrėjai, inicialais ( COpenhagen, BRuxeles, Amsterdam ). Jornas, Appelis, Constant’as, Corneille’is, Alechinsky – danai, olandai ir belgai, išvystę savitą bendrą stilių. Šio stiliaus susiformavimui didelę įtaką padarė vyresnio grupės nario Carlo Henningo Pederseno kūryba.
Pedersenas buvo autodidaktas, ryškiomis švytinčiomis spalvomis ir supaprastintomis ornamentaliomis formomis spontaniškai tapęs paukščius, žmonių ir dievų figūras, saules, namus ir medžius. Jo kūryba išsiskyrė vitališkumu ir poetiškumu. Šiandien pasaulyje plačiai pagarsėjusiam Pedersenui Danijoje, Herningo mieste, pastatytas įspūdingas muziejus. Šiame personaliniame muziejuje, kaip ir gretimame modernaus meno muziejuje, buvo sukurti didžiuliai tapybos pano ant keramikos plokščių. Šiuos pano papildo ištapytas obeliskas prieš abu kompleksus. Herningo muziejuje saugoma keli tūkstančiai Pederseno drobių ir tapybos ant popieriaus kūrinių. Bendradarbiaudamas su ,,Vartų” galerija, muziejus Vilniuje surengs didelę parodą. Pederseno muziejaus eksponatai – tai danų meno savotiškas ,,aukso fondas”, kurio dalelę galės išvysti ir Lietuvos žiūrovai.
,,Vartų” galerijoje bus eksponuojama daugiau nei 50 menininko darbų. Tai akvarelės, piešiniai, taip pat tapybos drobės. Vienoje iš galerijos salių su menininko kūryba ir gyvenimu lankytojus supažindins video, knygos, katalogai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.