V.Romanovo įmonė investuos į Vilniaus namus Maskvoje

Maskvoje iškilsiančiuose Vilniaus namuose bus galima ne tik susipažinti su Lietuvos sostinės verslu ar kultūra, bet ir apsinakvoti. Svarbų objektą finansuos su milijonieriumi Vladimiru Romanovu siejama įmonė.

Praėjusią savaitę UAB Vilniaus namai Maskvoje pasirašė sutartį su Ūkio banko investicine grupe (ŪBIG) dėl Lietuvos sostinę reprezentuosiančio centro projektavimo ir statybų finansavimo. Dar viena sutartis sudaryta su kol kas neįvardijama Rusijos įmone, kuri projektuos šį objektą.

Paaiškėjo, kad Vilniaus kultūros ir verslo centro Maskvoje veikla bus platesnė nei manyta iki šiol. Po kelerių metų Maskvoje atidarytame objekte bus rūpinamasi ne tik Lietuvos sostinės pristatymu. Čia veiks ir privatus viešbutis. Jį UAB Vilniaus namai Maskvoje pastate greičiausiai steigs ŪBIG.

Ši grupė į Vilniaus namų Maskvoje statybas ketina investuoti iki 104 mln. litų. Kaune įsikūrusi įmonė jau gavo preliminarų valdžios sutikimą dėl viešbučio statybos. Tačiau galutinės užstatymo galimybės paaiškės tik sulaukus reikiamų dokumentų iš Maskvos vyriausybės.

„Nutarėme investuoti į šį projektą, nes įgyvendiname ir kitus nekilnojamojo turto projektus Maskvoje”, – LŽ sakė ŪBIG Stebėtojų tarybos narys Rolandas Balčikonis.

Slepia detales

Vilniaus miesto valdžia projektą Maskvoje užsimojo įgyvendinti nenaudodama biudžeto pinigų, o ieškodama privačių investuotojų pagalbos. „Didelių lėšų tokiems projektams neturime. Vilnius nėra tas miestas, kuris galėtų sau leisti kurti atstovybes užsienyje”, – LŽ sakė sostinės vicemeras Algirdas Paleckis.

Vilniaus namų Maskvoje projektavimo ir statybos darbai bus atliekami už ŪBIG, kuri laimėjo skelbtą konkursą, pinigus. Jau pasirašyta tai patvirtinanti sutartis.

Dėl to, kad minėtus darbus finansuos ŪBIG, dalį Vilniaus namų Maskvoje teks perduoti investuotojų reikmėms. Kokia svarbaus objekto dalis atiteks su milijonieriumi Vladimiru Romanovu siejamai įmonei, neskelbiama.

Bendradarbiavimo sutartį pasirašiusi bendrovė Vilniaus namai Maskvoje atsitvėrė tylos siena ir neatskleidžia jokių sandorio detalių. „Visa informacija labai konfidenciali”, – LŽ tvirtino projekto vadovas Gintaras Pociūnas. Jis net pasibaigus konkursui atsisakė įvardyti, kiek ir kokių įmonių, be ŪBIG, dalyvavo konkurse dėl projekto finansavimo ir pagal kokius kriterijus buvo atrinktas nugalėtojas.

Kultūra, verslas ir nakvynė

Su ŪBIG pasirašyta sutartis leis artimiausiu metu pradėti Vilniaus namų Maskvoje projektavimo darbus. Planuojama, kad Rusijos sostinėje iškilsiančiame pastate įsikurs kultūros, verslo ir turizmo informacijos centrai. Juose Rusijos verslininkai bus supažindinami su verslo galimybėmis ir plėtros tendencijomis Vilniuje. Čia vyks įvairūs forumai ir konferencijos, lietuviškos produkcijos pristatymai.

Rusams taip pat bus teikiama informacija apie turizmą, kelionių maršrutus, lankytinas Vilniaus ir Lietuvos vietas. Kultūros centras supažindins su mūsų kultūra. „Maskvoje gyvena 8 mln. žmonių, kurie yra potencialūs vartotojai. Vilniaus namai galėtų būtų geras atspirties taškas mūsų šalies verslininkams, meno veikėjams pristatyti savo veiklą”, – įsitikinęs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių skyriaus vedėjas Žilvinas Abaravičius.

Pagal sutartį, pasirašytą su ŪBIG, centro pastate lankysis ir nakvynės ieškantys žmonės. Čia turėtų veikti projektą finansavusios bendrovės viešbutis.

Palaiko Rusijos valdžia

Vilniaus ir Maskvos miestų vadovai dar prieš porą metų apsikeitė žemės sklypais. Maskvos namų Vilniuje projektui Lietuvos sostinės valdžia skyrė 14 arų sklypą Rinktinės ir A.Juozapavičiaus gatvių sankirtoje, netoli Žalgirio stadiono. Maskviečiai analogiškiems Vilniaus namams Maskvoje atmatavo 30 arų sklypą prie olimpinio kaimelio.

Kol kas būsimų Vilniaus prekybos namų vietoje – tik laukas. Sklype per šiuos metus nebuvo pradėta jokių darbų, nes Maskvos valdžia užtruko tvarkydama įvairius teisinius klausimus. „Kol kas ten tėra sklypas. Maskvos valdžia ilgai tvarkė dokumentus, reikalingus šiam investiciniam projektui pradėti”, – aiškino Ž.Abaravičius.

Pasak valdininko, Vilniaus prekybos namų steigimo darbai strigo tik dėl painios Rusijos teisinės ir biurokratinės sistemos. Maskvos miesto ir Rusijos valdžia į šį Lietuvos sostinės projektą žiūri itin palankiai. „Aukščiausia Maskvos valdžia ir Rusijos ambasada Lietuvoje labai palaikė Vilniaus namų Maskvoje atsiradimo ir įgyvendinimo idėją”, – sakė Ž.Abaravičius. Pagalbos ranką vilniečiams Maskvoje ištiesė ir Rusijos valstybinė įmonė Maskvos tarptautinio bendradarbiavimo centras.

Kursis maskviečiai

Iš vietos pajudėjo ir Maskvos namų Vilniuje steigimo bei parengiamieji statybų darbai. Specialiai šiam reikalui buvo sukurta viešoji įstaiga Kultūros ir verslo centras Maskvos namai, į kurią savo atstovus delegavo ir Maskvos vyriausybė. Ši viešoji įstaiga rengia pastato projektą. „Maskvos vyriausybė dar šiemet ketina baigti šį kol kas pradinės stadijos projektą”, – pasakojo Ž.Abaravičius.

Planuojama, kad Maskvos namai Vilniuje atvers duris po pusantrų metų. Čia, kaip ir analogiškame mūsų sostinės objekte Rusijoje, turėtų veikti keli centrai. Juose lietuviams būtų teikiama informacija apie Rusijos sostinės verslą, kultūrą ir turizmą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.