Elektrėnai prašys Seimą ir Vyriausybę apriboti naujojo Kazokiškių sąvartyno veiklos apimtis

Elektrėnų savivaldybės taryba prašys Seimą ir Vyriausybę į liepą atidaromą naująjį Kazokiškių sąvartyną vežti mažiau šiukšlių nei numatyta.
Tai nuspręsta trečiadienį vykusiame Elektrėnų savivaldybės tarybos posėdyje.

„Mes suprantame, kad pirma sąvartyno sekcija praktiškai pastatyta ir kad ją reikia išnaudoti, todėl siūlome ją naudoti Elektrėnų savivaldybės bei dalies Vilniaus regiono poreikiams tenkinti. Norime, kad ta pirma sekcija nebūtų eksploatuojama tiek, kad ji iškiltų virš miško. Kviečiame Vyriausybę peržiūrėti atliekų tvarkymo planus Lietuvoje ir sąvartynui siūlome ieškoti tinkamesnės vietos nei Kazokiškių vietovė”, – žurnalistams sakė Elektrėnų savivaldybės mero pavaduotojas Algimantas Adomaitis.

Naująjį Kazokiškių sąvartyną, kurio įrengimas kainavo apie 15 milijonų litų, ketinama atidaryti šių metų liepą. Planuojama, jog čia iki 2023-ųjų metų iš Vilniaus apskrities bus suvežta maždaug milijonas tonų atliekų.

Buvęs Elektrėnų meras bei dabartinis tarybos narys Kęstutis Vaitukaitis nepritarė tokiam tarybos sprendimui.

„Negalima taip spręsti klausimo. Tai yra visų Vilniaus apskrities savivaldybių klausimas ir taip vienai savivaldybei neatsakingai elgtis negalima”, – sakė K. Vaitukaitis.

Pagal Europos Sąjungos aplinkosaugos reikalavimus statomas Kazokiškių sąvartynas jau kelerius metus kelia kontroversijų. Naujojo sąvartyno įrengimui priešinasi Kazokiškių bendruomenė.

Nors prieš Kazokiškių sąvartyną viešai yra pasisakęs ir prezidentas Valdas Adamkus, Vyriausybė vis dėlto pritarė sąvartyno įrengimui.

Kazokiškių sąvartynas yra netoli į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto Kernavės kultūrinio rezervato. Specialistų tikinimu, sąvartynas niekaip nepakenktų Kernavei.

Anksčiau Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė Seimo nutarimo projektui, kuriuo siūloma uždrausti Kazokiškių sąvartyno statybas. Komiteto nariai baiminasi, jog Kazokiškių sąvartyne kaupiamos atliekos gali užteršti gruntinius vandenis.

Tuo tarpu sąvartyno klausimą apsvarstę Seimo Aplinkos apsaugos ir Kaimo reikalų komitetai, nepritarė minėtajam nutarimo projektui, o Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) siūlys Seimui projektą atmesti. Komiteto nuomone, po pusmečio vilniečiai neturės, kur dėti šiukšlių, o sustabdžius sąvartyno statybas, bus prarasta 15 mln. litų, kurie jau yra investuoti į statybas.

Po komitetų pateiktų išvadų Seimas galutinai dėl Kazokiškių sąvartyno statybų klausimo žada apsispręsti įpusėjus pavasario sesijai.

Vilniaus apskrities viršininkas Alfonsas Macaitis ne sykį yra parlamentarams sakęs, kad sustabdžius Kazokiškių sąvartyno statybas, ketvirtadalis Lietuvos žmonių neturėtų kur dėti šiukšlių.

Pagal pirminį sumanymą šiukšlės iš Vilniaus dar pernai turėjo būti pradėtos vežti į naująjį sąvartyną Kazokiškėse, o Kariotiškių bei kiti Vilniaus apskrities šiukšlynai turėjo būti uždaryti ir rekultivuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.