Valstybinė darbo inspekcija įspėja nenualinti darbuotojų per karščius

Valstybinė darbo inspekcija perspėja, jog karšti orai sukuria naują pavojų darbo vietose – organizmo perkaitimą, todėl darbdaviai privalo įvertinti galimą riziką darbuotojų saugai ir sveikatai.

Anot inspekcijos, darbdaviai turi Darbo kodekse nustatytą pareigą saugiai organizuoti ir vykdyti darbą, ir šiuo atveju reikėtų atsižvelgti į sveikatai gresiantį pavojų – didelius karščius.

Įprastai perkaistama, kai yra aukšta oro temperatūra, didelė santykinė oro drėgmė, kai būnama nevėdinamose patalpose ar labai daug ir sunkiai dirbama karštos aplinkos sąlygomis, pavyzdžiui, šiltnamyje, lauke saulėkaitoje.

Kaip teigiama Valstybinės darbo inspekcijos išplatintame pranešime, ypatingą dėmesį darbdaviai privalėtų skirti lauko sąlygomis dirbantiems darbuotojams: jų apranga turėtų būti natūralaus pluošto, šviesi, lengvai ir gerai praleidžianti prakaitą, galva pridengta natūralaus pluošto apdangalu, o akys būtinai apsaugotos akiniais. Statybvietėse darbuotojams neleistina dirbti išsirengus iki pusės, ir net karštymečiu – be šalmų.

Darbo inspekcija rekomenduoja, esant galimybei, darbus organizuoti taip, kad kuo daugiau būtų dirbama pavėsyje, taip pat atsižvelgti į aplinkybę, kad pavojingiausias tarpsnis vasarą būna nuo 11 iki 17 val.

Darbo vietose, kuriose darbuotojams gresia perkaitimo pavojus, yra svarbu mechanizuoti fiziškai sunkius darbus. Perteklinei šilumai pašalinti taikomas natūralus (per stoglangius, langus) patalpų vėdinimas ir patalpose įrengtos vėdinimo sistemos. Darbuotojams turi būti numatytos poilsio pertraukos poilsio kambariuose, kur oro temperatūra turėtų būti žemesnė nei darbo vietose.

Atkreiptinas dėmesys, kad dirbant karštyje darbuotojams būtinos specialios pertraukos. Darbo vietose taip pat reikia atsižvelgti ir organizmo poreikį karštą vasaros dieną gauti daugiau skysčių.

Valstybinė darbo inspekcija įspėja, jog nereikėtų pamiršti įvertinti ir tokių tarpusavyje susijusių bei sveikatai ir gyvybei kartais pavojingų gamtos veiksnių, kaip galimų vėjo gūsių, liūčių, žaibavimo ir pan.

Darbo kodeksas numato, jog užtikrinti darbuotojų saugą ir sveikatą privalo darbdavys. Atsižvelgdamas į įmonės dydį, pavojus darbuotojams, darbdavys steigia įmonėje arba samdo darbuotojų saugos ir sveikatos atestuotą tarnybą, arba šias funkcijas atlieka pats.

Darbas karštyje priskiriamas prie kenksmingų darbo sąlygų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.