Poezijos atlaidai Pagulby

Pagulbio kaime (Molėtų r.) verslininko, poeto bei bardo Kazimiero Jakučio senovinėje sodyboje, restauruotoje pagal Rumšiškių liaudies buities muziejaus specialistų rekomendacijas, liejosi poezijos žodžiai, persipynę su muzikos garsais.

Į trečią kartą surengtus „Poezijos atlaidus Pagulby” gausiai susirinkę meno gerbėjai iš visos šalies, žavėjosi poetų Jono Strielkūno, Jono Mačiukevičiaus, Alfo Pakėno eilėmis ir puikiu sąmoju. Šių autorių bei sodybos šeimininko K.Jakučio eiles įtaigiai skaitė Kauno dramos teatro aktorė Inesa Paliulytė. Puikia atmintimi ir paprastumu stebino Pagulbio kaimo dainius Mykoliukas, atmintinai mokantis visus savo eilėraščius. Aukštaitiškame kluone skambėjo subtilios K.Jakučio dainos bei gitara jam įspūdingomis solo partijomis pritariančio Arūno Mirinavičiaus muzikinės improvizacijos.

„Gera būti tokiame paprastume. Senovinė sodybos aplinka artima mano sielai, čia eiles skaityti mieliau nei išpuoselėtose salėse”, – sakė J.Strielkūnas. Prie dūminės pirkios tautodailininkė bei etnografė Eglė Vindašienė vaikams ir suaugusiems pasakojo apie sekminių papročius, iš žolynų mokė juos pinti paukščius, kurti popieriaus karpinius. Senovinės trobos asla grįstoje virtuvėje prie įkaitusio „pečiaus” blynus kepė Pagulbio būsimos jaunamartės Aliona ir Ramunė. Ant priesvirnio skambėjo Molėtų, Utenos, Alantos, Vilniaus, Kauno bei kitų šalies kraštų literatų eilės, liejosi žinomų bardų Vaidoto Mineikio (Vėjo), Algirdo Svidinsko, Edmundo Janušaičio (Briedis 24), Kastyčio Petrylos, Ovidijaus Jucio ir kitų atlikėjų kūriniai.

Ypatinga nuotaika tvyrojo koncertuojant žinomam kino bei teatro režisieriui, rašytojui ir atlikėjui Vytautui V.Landsbergiui. Atliekant ramybe ir gyvenimo prasmės pajautimu persmelktas dainas autoriui pritarė Keistuolių teatro aktorius Dalius Skamarakas. Pagulbiečiai nuoširdžiai sveikino V.V.Landsbergį su 45-uoju gimtadieniu, kurį atlikėjas atšventė renginio išvakarėse.

Maloniai visus nustebino „dangietis” Jonas Čepulis, surengęs koncertą su gitaristu Kristijonu ir jauna atlikėja Ieva Narkute. Į poezijos atlaidus susirinko nemažai Pagulbio bei aplinkinių kaimų žmonių. Sunku ir papasakoti, koks šviesumas sklido iš šių, nuo sunkių darbų pavargusių žmonių akių, kai jie klausėsi jaudinančių eilių ir sielą glostančios muzikos.

Atlaiduose nestigo vietos improvizacijoms – kiekvienas svečias galėjo paimti į rankas muzikos instrumentą ar pristatyti savo kūrybą, atskleisdamas iki šiol nepastebėtus talentus. Čia savo vietą rado ir jaunieji talentai. Ištvermingiausi bardai prie liepsnojančio laužo po apeigine liepa gitarų skambesiu ir lyriškomis dainomis tvindė Pagulbio erdves beveik iki paryčių. Jų aidų suviliotas sekminių rytą, kaip ir pernai, į Pagulbį sugrįžo gandrų būrys.

„Pagulbis – laisvės, meilės, poezijos, dainų ir gražiausių jausmų kraštas. Tai ypatinga vieta, turinti gerumo aurą, todėl čia atvykstantieji tartum nusiima savo kasdienines kaukes ir leidžia išsiskleisti nuoširdumui. Poezijos atlaidai – meilės senam lietuviškam kaimui apraiška. Sugrįžimas į vaikystę. Visiems sveteliams Pagulbio vartai atkelti”, – sakė sodybos šeimininkas K.Jakutis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.