Ministerija siūlys įsileisti į Vilnių Lenkijos universiteto filialą

Švietimo ir mokslo ministerija siūlys Vyriausybei pritarti, kad Vilniuje būtų įsteigtas Lenkijos Balstogės universiteto (BU) filialas. Ministrė Roma Žakaitienė tikina, kad priešingu atveju Lietuvai grėstų tarptautinis skandalas, rašo „Lietuvos žinios”.
Ministrė neneigė, kad įtakos ministerijos pozicijai turėjo Lenkijos valdžios institucijų atstovų pastangos. Anot R.Žakaitienės, jos buvo labai ryškios, klausimas nuolat keltas tarptautiniuose renginiuose.

Maždaug prieš 4 metus Lietuva atsisakė pripažinti apie keturias dešimtis šios aukštosios mokyklos baigimo diplomų: išsiaiškinta, kad Vilniuje įkurtame filiale studentai buvo mokomi pažeidžiant Lietuvos teisės aktus. Naują paraišką steigti filialą Vilniuje BU pateikė pernai vasarą.

Dienraščio žiniomis, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) iki birželio pabaigos parengs Vyriausybės nutarimo projektą, kuris turėtų panaikinti paskutines kliūtis steigti BU filialą Vilniuje.

Lietuvoje šiuo metu veikia 15 valstybinių ir 7 nevalstybiniai universitetai. R.Žakaitienė teigė nematanti nieko bloga, jei prie jų prisidės ir užsienio universiteto filialas. „Tai tik į naudą: skatins konkurenciją, leis perimti užsienio patirtį. Šiandien Balstogė, o rytoj gal Kembridžas. Be to, filialas būtų finansuojamas Lenkijos lėšomis, Lietuva jo neremtų”, -svarstė ministrė.

R.Žakaitienė tvirtino, esą priimant sprendimą reikia atsižvelgti į tai, kad per beveik metus nuo paraiškos padavimo BU atsižvelgė į griežtus Lietuvos įstatymų reikalavimus.

BU planuoja dvi pagrindines studijų kryptis: informatiką ir ekonomiką. Į kiekvieną jų ketinta priimti po 90 studentų, disciplinas lenkų ir anglų kalbomis dėstytų vizituojantys Lenkijos bei vietos dėstytojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.