Moderniausi vaistai – ne kiekvieno kišenei

Vakar į vaistines užsukę pirkėjai jau turėjo pajusti permainas – nuo gegužės 27 dienos įsigaliojo naujas kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas. Nors Panevėžio ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas teigia, kad iš tiesų pabrango tik vienas vaistas – morfinas, tačiau ir už kitus modernius, geros kokybės vaistus teks mokėti brangiau.

Pasikeitus kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynui, priemokos už kai kurių prekinių pavadinimų vaistus didėja. „Tačiau gyventojai vaistinėse gali prašyti pigiausio analogo, už kurį priemokos ne didesnės, bet mažesnės, – sako Panevėžio ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas. – Daugelį vaistų siūlo net keli gamintojai, ir vaistinės pirkėjui privalo siūlyti ne tik jiems žinomus, bet ir pigiausius tos grupės vaistus. Tad teigti, kad vaistai, išskyrus morfiną, pabrango, negalima.”

Brangiau už moderniausius vaistus neišgalintys mokėti pacientai skatinami gydytojų ir vaistininkų prašyti pigiausių reikiamos grupės vaistų. Sakoma, kad didėjant konkretaus vaisto priemokai, kitų tos pačios cheminės sudėties vaistų priemoka dažniausiai nesikeičia.

Tačiau pacientai ir toliau nori tų vaistų, kuriuos įpratę vartoti, kurie yra veiksmingi, jiems padeda.

Esminių papildymų nėra

Sveikatos apsaugos ministerijos informacijoje teigiama, kad įsigaliojus 2007 metų kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynui, vaistų grupių bazinės kainos krinta iki 4 procentų. Tačiau pripažįstama, kad kai kurių prekinių ženklų vaistų priemokos gali padidėti.

Naujajame kainyne įrašyti 1504 vaistiniai preparatai prekiniais pavadinimais. Naujai įrašyta 113, gamintojo deklaruota kaina sumažinta 185 vaistiniams preparatams. Visi vaistiniai preparatai sugrupuoti į tam tikras grupes. Naujajame kompensuojamųjų vaistų kainyne keičiasi apie 600 kompensuojamųjų vaistų priemokos, daugeliui iš jų vartotojams jos bus didesnės.

Esminių papildymų kainyne nėra, išskyrus keletą preparatų, skirtų gydyti kraujotakos ir jungiamojo audinio bei skeleto – raumenų sistemos, kitoms ligoms.

Valstybei išlaidos sumažės

2007 metams vaistų kompensavimui numatyti 587 milijonai litų. Panevėžio ir Utenos apskritims skirta 73 milijonai litų. Įsigaliojus naujajam kompensuojamųjų vaistų kainynui, valstybės išlaidos gerokai sumažės.

Planuojama, kad valstybė per metus galės sutaupyti apie 24 milijonus litų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. Be to, 16 mln. Lt dėl vaistų gamintojo deklaruotų kainų sumažėjimo ir dar apie 8 mln. Lt – po derybų su vaistų gamintojais. Tai pajus ir pacientai, nes kai kurių vaistų priemokos sumažės nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų. Labiausiai priemokų suma mažėja onkologinių ir nervų sistemos ligų vaistų grupėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.