Vyriausybė turi planą, kaip išvengti ekonomikos perkaitimo

Lietuvos skolinimosi reitingai nesumažėjo, tik buvo sustiprinta stebėsena, antradienį duodamas interviu Lietuvos radijui sakė premjeras Gediminas Kirkilas. Vyriausybės vadovas taip pat pabrėžė, jog stebėsena sustiprinta ne tik Lietuvai, bet ir kitoms Baltijos valstybėms.

„Visų šių šalių ekonomika vystosi labai greitai, auga bendrasis vidaus produktas ir žmonių atlyginimai. Mes turim visus šiuos procesus suvaldyti, kad perkaitimo nebūtų”, – teigė G. Kirkilas.

Pasak jo didžiausias infliacijos veiksnys ir galimo ekonomikos perkaitimo priežastis šiuo metu yra gyventojams grąžinti rubliniai indėliai.

„Šiuo atveju politikams kalbant apie tai reikia prisiimti ir savo atsakomybę. Vyriausybė šiuo atveju vykdė įsipareigojimus, o, kaip žinoma, šie įsipareigojimai buvo labai jautrūs – praktiškai keleri pastarieji rinkimų buvo vien tik šia tema. Todėl mes ir nusprendėme grąžinti”, – aiškino premjeras.

G. Kirkilas tikino, jog Vyriausybė turi planą, kaip išvengti ekonomikos perkaitimo.

„Mes turim planą. Mes žinome, kad šiais metais bus sudėtingesnė situacija, tačiau Vyriausybė ir Finansų ministerija, mano žiniomis, kontroliuoja situaciją”, – sakė Vyriausybės vadovas.

Pasak G. Kirkilo, Vyriausybė perspėjimą dėl galimo reitingų sumažinimo puikiai supranta ir kalbėsis su centriniu banku dėl priemonių, kad to neįvyktų.

Tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor’s”, nerimaudama dėl grėsmių šalies ekonomikai, praėjusią savaitę pakeitė Lietuvos skolinimosi perspektyvą iš stabilios į neigiamą. Tai įspėjimas Lietuvai neišlaidauti.

Kol kas mūsų šaliai palikti jau anksčiau suteikti skolinimosi reitingai, tačiau jeigu nebus imtasi veiksmų, jie gali būti sumažinti, kaip tai jau padaryta Latvijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.