Estija alaus turistus praras Latvijai

Estijos alaus gamintojos „A.Le Coq” generalinis direktorius Tarmas Nopas (Tarmo Noop) prognozuoja, jog įsigaliojus trečdaliu didesniam alkoholio akcizui Estijoje šalis vadinamuosius alaus turistus praras Latvijos naudai, praneša „Aripaev”. T. Nopas pažymėjo, jog Estijos akcizas alui jau ir taip du kartus viršija Europos Sąjungos (ES) reikalaujamą minimumą. Jis suskaičiavo, jog be jokios loginės priežasties trečdaliu padidintas akcizas neprisideda prie stabilios ūkio aplinkos stiprinimo.

„10 proc. didinimas buvo žinomas jau seniai. Tačiau akcizą didinti trečdaliu be jokio logiško paaiškinimo, manau, yra neteisinga stabilios ūkio aplinkos palaikymo požiūriu”, – sakė T. Nopas.

„Estija atsidurs itin prastoje situacijoje, palyginus su Latvija. Prognozuoju, kad alaus kainos šiemet ir taip augs, nes salyklo kaina padidės 1 proc. Salyklo gamintojai tokias prognozes mums jau pateikė. Jei akcizo mokestis bus padidintas trečdaliu, alaus kainos išaugs 30-40 proc.”, – aiškino T. Nopas.

Kadangi Estijos ir Latvijos alaus akcizas tuo metu skirsis tris kartus, Estija perduos visus kozirius Latvijai, tikino T. Nopas. Jis pažymėjo, jog Suomija ir jos alaus turistai Estijoje yra geras to pavyzdys.

Pasak direktoriaus, galime galvoti, jog galbūt nenorime tokių alkoholio turistų, bet jie perka ne tik alkoholį, jie naudojasi paslaugų sfera ir viešbučiais bei transportu.

„Nesakau, jog padidinus akcizą staiga nebeliks priežasčių čia lankytis. Suomijoje alkoholis išliks ženkliai brangesnis nei Estijoje. Problema ta, kad Estija Latvijai perduoda kozirius ir Ryga jau labai aiškiai yra pabrėžusi, jog imsis visų priemonių, kad perimtų turistų srautą iš Estijos. Laivas į Rygą plaukia tik dviem valandomis ilgiau, ir jei 50 proc. suomių turistų lankosi čia dėl alkoholio, jie natūraliai pasirinks Rygą”, – sakė T. Nopas.

Estijos vyriausybė ketvirtadienį patvirtino alkoholio, tabako ir degalų akcizo mokesčius ir pakeitė gyventojų pajamų mokesčių įstatymus. Naujos taisyklės nuo ateinančių metų padidins kai kurių produktų kainas, tačiau pajamų mokestis sumažės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.