„Harlem 2007“ – paskutinis pasispardymas prieš vasarą!

Birželio 1-3 d. Vilniaus svingo šokių bendruomenė organizuoja jau ketvirtojo Lindyhopo (Lindy Hop ) šokių sezono uždarymo šventę. Pirmą kartą Lietuvos svingo istorijoje rengiamas net trijų dienų šokių maratonas, kurio ryškiausios žvaigždės – visame pasaulyje garsios lindyhopo šokėjų trupės „Harlem Hot Shots” iš Švedijos nariai. Specialiai šia proga į Lietuvą atvykstantys Lennart Westerlund, Fatima Teffahi, Mattias Lundmark ir Hanna Zetterman pasakos apie lindyhopo istoriją, ves šokių pamokas, konkursus, dalyvaus vakarėliuose ir savo entuziazmu bei profesionaliais pasirodymais kaitins šventinę atmosferą.

Renginio dalyviai, bei visi lindyhopo šokio ir muzikos entuziastai visą su šiuo projektu susijusią informaciją gali rasti Vilniaus lindyhopo bendruomenės puslapyje, adresu www.lindyhop.lt. Čia pateikiama išsami informacija apie renginio idėją ir eigą. Šiame puslapyje taip pat bus patalpinti fotoreportažai, kuriuos visas tris renginio dienas kurs jaunieji fotomenininkai.

Ši šventė simboliškai pavadinta „Harlem 2007”. Harlemas – tai Niujorko (JAV) rajonas, kuriame viskas ir prasidėjo. XX a. trečiajame-ketvirtajame dešimtmetyje jis tapo naujo, iki tol nematyto šokio lindyhopo tikraisiais namais. Šis periodas žinomas „svingo eros” vardu. Tuo metu Amerikos juodaodžių bendruomenės vakarais burdavosi garsiajame „Savoy” klube, kur šėldavo pagal gyvą bigbendų muziką. Būtent šiame klube visai spontaniškai gimė lindyhopas. Šokio tėvu laikomas George Snowden, geriau žinomas Shorty George pravarde. Kitas lindyhopo pionierius Frankis Manningas dar ir šiandien keliauja po pasaulį mokydamas kitus. „Šis šokis išsaugo jaunystę, daro žmogų laimingą net sunkiais laikais, skatina mus šypsotis” – plačiai šypsodamasis kartoja jau devintąją dešimtį perkopęs mokytojas.

Ne visada lindyhopas buvo toks populiarus. Svingo era tęsėsi maždaug iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Vėliau šis šokis ilgai buvo užmirštas. Susidomėjimas juo atgimė tik po daugelio metų, kai grupelė švedų, šiuo metu plačiai žinomų kaip „Harlem Hot Shots” trupė, savarankiškai mokydamiesi iš senų vaizdo įrašų, nutarė atgaivinti primirštą šokį. Nuolat keliaudami po pasaulį, organizuodami mokymus, rengdami pasirodymus ir skleisdami lindyhopo dvasią, jie pelnė pripažinimą ne tik Europoje, bet ir svingo bei džiazo tėvynėje Amerikoje, kur svingo šokio ritmai iki šiol yra labai mėgstami ir populiarūs. Prieš 25 metus Švedijos Herrango kaimelyje trupė įkūrė svingo šokių stovyklą, kuri netrukus tapo visame pasaulyje garsiausia lindyhopo šokėjų susibūrimo vieta. Kasmet joje lankosi ir pats Frankis Manningas.

Būtent čia šokio dvasia užsikrėtė ir Lietuvos mėgėjai, pirmiausiai klaipėdiečiai. Netrukus šio šokio karštinė išplito po kitus Lietuvos miestus. Ypač aktyvi bendruomenė susikūrė Vilniuje. Čia rengiamos reguliarios šokių pamokos, įvairiuose miesto klubuose vyksta vakarėliai, pasirodymai, konkursai, o vasarą šokama netgi gatvėse.

Pirmasis birželio savaitgalis Vilniuje bus tikra atgaiva svingo šokių bei džiazo muzikos mylėtojams ir visiems, norintiems daugiau sužinoti apie Lindyhopo bei viską pamatyti savo akimis. Vilniečiai ir miesto svečiai galės pamiklinti kojas šokių pamokose Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, Konstitucijos pr. 25 (LVJC), kurias ves „Harlem Hot Shots” nariai. Bus siūloma mokytis ne tik įvairių lygių lindyhopo (pradedantiesiems ir pažengusiesiems), bet ir autentiško amerikietiškojo Tap’o (stepo atmainos), kurio pirmą kartą Lietuvoje mokys profesionalūs šokėjai.

Birželio 1 d., penktadienį, 18 val. LVJC iš L.Westerlund išgirsime šmaikštų ir spalvingą pasakojimą apie lindyhopo, bet svingo muzikos ir kitų šio žanro šokių atmainų istoriją bei atgimimą. Vakare, 21 val., Kristinos šokių studijoje vyks jaukus svečių sutikimo vakarėlis su gyva muzika. Tačiau kulminaciją šventė pasieks šeštadienį.

Birželio 2 d. nuo 20 val. iki vėlyvos nakties Vilniaus gyvos muzikos klubas „Tamsta” virs tikrų tikriausiu Harlemu – tokiu, koks jis buvo prieš daugiau nei 70 metų. Grojant gyvai „Harlem Jazz Band” muzikai, Lietuvos svingo šokėjai varžysis autentiškuose „Jack & Jill” bei „No Rules” konkursuose, savo improvizacijomis mėgindami nurungti vakaro žvaigždžių „Harlem Hot Shots” trupės pasirodymą. Šventę vainikuos atsisveikinimo vakarėlis „Baltų dramblių” kavinėje birželio 3 d. 21 val. Tačiau prieš tai, 19 val., Vilniaus šokėjai patrauks į svinguojantį žygį senamiesčio gatvėmis, džiugindami praeivius savo energingu šokiu ir užvedančia muzika. Katedros aikštėje bus siekiama ir neoficialaus rekordo – sukrauti didžiausią šokio batų kalną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.